Ajuns la ediția jubiliară 50, Simpozionul VĂII BÂRGĂULUI a fost integrat în cadrul caravanei Centrului Județean pentru Cultură și care marchează cei 30 de ani de la constituirea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Așa cum era de așteptat, în cadrul simpozionului care s-a desfășurat în Centrul Multifuncționa din Prundu Bârgăului a fost lansat și numărul 10-11 al Anuarului Bârgăuan, volum coordonat, îngrijit și prefațat de Niculae Vrășmaș.
Moderarea simpozionului a revenit lui Alexandru Pugna, manager al Centrului Județean pentru Cultură dar și lui Niculae Vrășmaș.
Cuvântul de început a revenit coordonatorului întregii manifestări, primarul Doru Crișan, edilul comunei Prundu Bârgăului vorbind despre realizările adminstrației sale. De asemenea, tot la debutul simpozionului, Răzvan Cerceja, directorul Asociaţiei Turism în Bistriţa-Năsăud, care a vorbit despre potenţialul turistic al ţinutului.
Un moment special al întâlnirii de la Prundu Bârgăului a fost cel dedicat cuplurilor din comună care au ajuns la 50 de ani de căsătorie. În acest context, primarul Doru Crișan le-a acordat diplome și câte un plic iar doamnele au primit și un frumos buchet de flori
În cadrul caravanei Consiliului Judeţean a fost prezentă şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, prin directorul Ioan Pintea, care a adus pentru biblioteca din Prundu Bârgăului câteva manuscrise şi cărţi din biblioteca personală a criticului Ion Oarcăsu.
IOAN PINTEA: ”Am vorbit despre donația Ion Oarcăsu (critic literar, eseist, redactor mulți ani la revista “Tribuna” din Cluj; a scris printre primii despre Ion Alexandru, Nichita Stănescu, Ana Blandiana etc.), născut la Josenii Bârgăului. Donația Ion Oarcăsu este destinată Casei Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu. O bibliotecă impresionantă, cărți cu autograf, o corespondență uriașă (Anișoara Odeanu, Ioanid Romanescu, Alexandru Duțu, Constantin Ciopraga, Nina Cassian, Sorin Titel, Maria Banuș, Paul Georgescu, Sașa Pană etc.), un jurnal întins pe mai mulți ani… Țin în mână revista adusă de I.O. (anii 1963, 1964) de la Moscova. Pe copertă: Alexandr Soljenițîn”
Au susţinut conferinţe Ioan Cordovan, Gherghe Tanco și dr. Anca Andriţoiu, director DSP BN, care a vorbit despre pandemie și modul cum aceasta a afectat relațiile sociale, asta și pentru că, tema centrală a simpozionului , a fost „Bârgaiele sub pandemie la o jumătate de secol de simpozion cultural bârgăuan. De asemenea, directorul Muzeului Grăniceresc Năsăud, Lucian Vaida, a prezentat o expoziţie de port popular de pe valea Someșului.
Simpozionul a fost urmat de un concert folcloric organizat de Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria și Consiliului Local al Comunei Prundu Bârgăului sub denumirea de Obiceiuri și tradiții pe valea Bârgăului.
Concertul a fost susținut de: Ansamblul Folcloric „Plaiurile Bârgăului” din Prundu Bârgăului, Orchestra populară „Plaiurile Bârgăului”, instructor artistic Florin Sas, Ansamblul Folcloric „Flori Bârgăuane” din Josenii Bârgăului. Au cântat pentru bârgăuani: Cristina Bugnar, Maria Pavelean, Florina Bălan, Andreea Pavelean, Anuța Sălăgean, Mariana Condrea, Florin Sas – taragot, Maria Vrăsmaș, Alexandra Bălan, Oana Ilie, Ancuța Galben, Antonia Zaharie, Bianca Gâvan, Mărioara Sigartău și Maria Moldovan Gavri. Ansamblul Profesionist „Dor Românesc”: Domnica Dologa, Anuța Motofelia, Oana Matei Coruți, Mirela Petruș, Nicolae Cioancă, Cristina Retegan, Anamaria Marti, Ioachim Spân, Veronica Bălan . Dirijor: Horațiu Cigu. Coregraf: Adrian Pașcu. Invitați de onoare: Sava Negrean Brudașcu, Mariana Deac; Artistul popular Dumitru Ciupa. Coordonator proiect: Primar Doru Crișan. Prezentator: Menuț Maximinian