Conferința Națională Anuală a ASER (Asociația de Științe Etnologice din România), ediția a XVIII-a, 13-15 iulie 2022, Sibiu

În perioada 13-15 iulie 2022, a avut loc, la Sibiu, cea de a XVIII-a ediție a Conferinței Naționale Anuale a ASER (Asociația de Științe Etnologice din România), cu titlul „Studii etnologice, patrimoniu și peisaj cultural”.
La acest eveniment au participat 86 de cercetători din muzee și instituții de cultură, cercetători etnologi, antropologi, sociologi, muzeografi, reprezentanți din universități și institute de cercetare.
Manifestarea științifică a fost organizată în cadrul Seminarului ASTRA Multicultural, ediția a VII-a, având tema „Patrimoniu cultural. Valori. Perspective”.
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a fost reprezentat la Conferința ASER de către drd. Smaranda Mureșan, etnolog și cercetător științific, membru al acestei asociații, care a prezentat în cadrul panelului „Peisaj și patrimoniu cultural imaterial” studiul „Un element de patrimoniu cultural imaterial – Jocul satului de la Șieuț (județul Bistrița-Năsăud)”.
Totodată, în cadrul Adunării Generale a ASER, care a avut loc vineri, 15 iulie, tânăra cercetătoare Smaranda Mureșan din Bistrița a fost nominalizată de către doamna prof. univ. dr. Otilia Hedeșan, Președintele ASER, să facă parte din Comisia de Tineret a asociației, fiind votată de către membrii ASER pentru a îndeplini această calitate.
Temele abordate în cadrul Conferinței ASER au fost diverse, dintre acestea putând enumera următoarele: „Etnologie română. Studii teoretice”, „Cercetări monografice și arhive”, „Cultură tradițională. Cazuri și semnificații”, „Peisaj și patrimoniu cultural imaterial”, „Cămașa tradițională – între piesă de port și obiect de artă”, „Cercetări asupra hranei”, „Interiorul tradițional țărănesc, expresie a multiculturalității etnice”, „Documentarea etnografică vizuală” sau „Etnomuzicologie”.
Ediția din acest an a Conferinței Naționale Anuale a ASER a fost una reușită, cercetătorii având posibilitatea de a dezbate temele de interes și de actualitate asupra situației culturii tradiționale, având totodată ocazia de a-și prezenta cele mai recente realizări în materie de cercetări și studii de specialitate, dar și de a-și lansa noile cărți și publicații apărute.
Evenimentul a fost găzduit de Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu și a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.
Postare propusă de etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Photo credit: Smaranda Mureșan.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts