NUȘENI: Noul dispensar uman a fost binecuvântat de IPS Andrei Andreicuț. Imobilul este construit pe un teren donat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, iar procesul de reabilitare, demarat la începutul anului 2020. Costul investiției a fost de 1,8 milioane de lei

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat sâmbătă, 16 iulie 2022, în mijlocul comunității din Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de reabilitare și modernizare efectuate la dispensarul uman din localitate.

Dispensarul este construit pe un teren donat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, iar procesul de reabilitare, demarat la începutul anului 2020, a presupus modernizarea, recompartimentarea și dotarea spațiilor pentru cabinetele medicilor de familie, cabinetul stomatologic și farmacie. Investiția, în valoare de 1,8 milioane lei, a fost finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin străduința Consiliului Local Nușeni, ne-a spus primarul Ioan Mureșan.

De la ora 17:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările de reabilitate și modernizare efectuate în ultimii doi ani la Dispensarul Medical Uman din Nușeni.Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, starețul Mănăstirii Nușeni, arhimandritul Paisie Iloaie, parohul comunității din Nușeni, preotul Dacian Antal, precum și alți preoți invitați.

La eveniment a fost invitat și ministrul de Interne și secretar general al PNL, Lucian Bode, președintele CJ BN, Radu Moldovan, deputații Diana Morar și Robert Sighiartău, primarul Bistriței, Ioan Turc, Dorin Vlașin, primarul Năsăudului, subprefectul Ioan Zăgrean

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre Doctorul cel Mare al trupurilor şi al sufletelor noastre, Mântuitorul Iisus Hristos, spunând că Dumnezeu este mereu alături de noi și că El lucrează prin oameni, iar rugăciunea și credința  sunt esențiale în vindecarea oricărui om. De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în renovarea și modernizarea instituției medicale, iar primarului comunei Nușeni, Ioan Mureșan, i-a oferit o icoană cu Sfântul Ierarh Nectarie.

În calitate de gazdă, primarul Ioan Mureșan a mulțumit ierarhului, oficialităților și tuturor celor prezenți, exprimându-și bucuria pentru acest moment important din viața comunității din Nușeni. Totodată, alocuțiuni au mai rostit și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud,  Radu Moldovan, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.

După încheierea evenimentului, la Căminul Cultural din Nușeni a avut loc spectacolul inaugural al Ansamblului Folcloric „Meleșul”, format din tineri ai comunei Nușeni, coordonați de Geta și Sandu Cusai. În cadrul spectacolului au urcat pe scenă: Corala „Osana” a preoților din Protopopiatele Bistrița, Năsăud și Beclean, dirijată de preotul Viorel Jarda, Grupul „Tradiții” al Zegrenilor, precum și soliștii vocali Alexandra Zegrean si Raul Andreica.

Ce au transmis invitații și gazda acestora, primarul Ioan Mureșan:

Primarul Ioan Mureșan: Astăzi, impreuna cu invitati de seama si alaturi de cetatenii din comuna noastra, am avut deosebita placere de a participa la inaugurarea Dispensarului Medical din comuna noastra, un proiect deosebit de important pentru comunitate si foarte asteptat de fiecare dintre noi.  Multumesc tuturor celor care au fost implicati in ducerea la bun sfarsit a acestui proiect.   De asemenea, tot astazi, am fost alaturi de copiii nostri de la Ansamblul Folcloric Melesul Nuseni, care au avut primul lor spectacol.   Tin pe aceasta cale sa ii felicit si sa le transmit ca sunt mandru de ei.   De asemenea le aduc multumiri speciale lui Geta Sandu Cusai, pentru rabdarea si priceperea de care au dat dovada, sa duca mai departe prin tinerii nostri, jocul si portul nostru popular.

Radu Moldovan, președinte CJ BN: Investițiile în sănătate continuă în județul Bistrița-Năsăud. Inaugurarea dispensarului uman din comuna Nușeni, aduce un plus comunității, oferind asistență medicală, în condiții moderne și de calitate pentru fiecare cetățean care necesită îngrijiri.  IPS Andrei a transmis întregii comunități din Nușeni că Dumnezeu este mereu alături de noi și că El lucrează prin oameni, preocupați de suferința bolnavilor,  iar rugăciunea și credința  sunt esențiale în vindecarea oricărui om. Felicitări, domnului primar, Ioan Mureșan și consiliului local, pentru realizarea acestui proiect în sănătate.

Ioan Turc, primarul Bistriței, președinte PNL BN: ” După ce ne-am bucurat la Spermezeu de reușitele primarului Sorin Hognogi, a venit rândul unui alt coleg liberal, aici fiind vorba de Ioan Mureșan de la Nușeni. Acolo am luat parte la inaugurarea dispensarului uman din comuna Nușeni, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat o slujbă de sfințire. Reabilitarea și modernizarea dispensarului uman Nușeni este o investiție realizată prin PNDL 2, cu o valoare de circa 1.800.000 lei (buget de stat + cofinanțare buget local). Reabilitarea și modernizarea au constat în recompartimentarea spațiilor pentru medicul de familie, cabinet stomatologic și farmacie la parter, recompartimentarea spațiilor de la etaj, dotarea cabinetelor medicului de familie. Așadar, în prezența primarilor liberali Sorin Hognogi, Ioan Mureșan și Dorin Vlașin, a subprefectului Ioan Zăgrean, a deputaților Diana Morar și Robert Sighiartău, dar și a unui număr mare de localnici, astăzi două comune din județul Bistrița-Năsăud au făcut un pas mare spre modernitate și normalitate, oamenii locului beneficiind de acum de două edificii menite să încurajeze și să asigure sportul și sănătatea publică”.

Deputatul Diana Morar: “La Nușeni, am fost prezentă la inaugurarea unui dispensar medical care cuprinde cabinete pentru medicii de familie, cabinet stomatologic și farmacie, o altă investiție benefică, în sănătate, pentru comunitatea locală, realizată prin PNDL. Locuitorii din Nușeni și specialiștii au de acum la dispoziție o unitate medicală modernă, cu dotări la standarde europene, un proiect deosebit pentru care i se cuvin felicitări primarului Ioan Mureșan. Dispensarul medical a fost binecuvântat de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului”.

Ioan Zăgrean, subprefect: ”Atâta timp cât avem investiții în sănătate, ne asigurăm că oamenii sunt bine, iar comunitatea se dezvoltă. Deschiderea dispensarului uman din comuna Nușeni, aduce condițiile de la oraș, mai aproape de mediul rural. Un proiect complex compartimentat pentru cabinet stomatologic, medicul de familie și farmacie, dar și alte specialități necesare sănătății oamenilor. Îi felicit pe domnul primar, Ioan Mureșan și Consiliul Local, pentru inițiativă, efortul depus și realizarea a încă unui proiect care dezvoltă frumoasa comună Nușeni. O inaugurare unde a fost prezent și Ministrul de Interne, domnul Lucian Bode, căruia îi mulțumim pentru prezență. Multă sănătate și putere de muncă!

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts