Programul „Există un erou în fiecare dintre voi” va deveni operational din 1 septembrie. Bistrița este primul municipiu din țară care va implementa acest program

Dr. Cristian Grasu, medic specialist de medicină de urgenţă şi preşedinte al Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România a fost prezent astăzi la Bistrița. El a avut o discuție cu primarul Ioan Turc și care s-a finalizat prin decizia de implementare a programului „Există un erou în fiecare dintre voi”, un program special dedicat voluntariatului în vederea salvării de vieți omenești.   În Bucureşti – Ilfov sunt peste 5000 de voluntari care activează, iar 350-400 sunt permanent în teren. În 2020, în Capitală şi localităţile din Ilfov au fost peste 2300 de intervenţii la cazuri de cod roşu şi galben, adică la persoane cărora le era pusă viaţa în pericol. Timpul mediu de ajungere la caz a fost de cinci minute, asta pentru că sunt alertaţi cei care au de parcurs o distanţă mai mică de 1000 m. Anul trecut, rata de succes la stopurile cardiorespiratorii a fost de peste 50%, adică li s-a repornit inima. Programul va deveni operational în Bistrița începând cu 1 septembrie.

           „Bistriţa este prima localitate şi primul judeţ în care vom face acest lucru, sunt extrem de fericit că domnul primar Ioan Turc şi Primăria Bistriţa au oferit această oportunitate. Este un program care se va desfăşura fără cheltuieli din partea autorităţilor locale, cheltuielile de dezvoltare vor fi suportate de Societatea de Salvare din Bucureşti, iar totul se va desfăşura cu forţele proprii ale comunităţii. Vor fi oamenii dumneavoastră, antrenaţi de noi şi de instructori. Vor fi oamenii dumneavoastră antrenaţi de noi şi de instructorii dumneavoastră”, a explicat Dr. Cristian Grasu.

 IOAN TURC, primarul Bistriței:   „Mi-am dorit ca acest proiect să fie aplicat şi la Bistriţa şi acest lucru se va întâmpla. Vreau să spun câteva cuvinte despre dr. Cristian Grasu. Am găsit în dumnealui un patriot, ceea ce astăzi e de relevat, un om aflat în serviciul vieţii extraordinar de dedicat şi un om foarte pragmatic. (…) Începând cu data de 1 septembrie, bistriţenii vor trăi în mai multă siguranţă. El este un mijloc de autoapărare a comunităţii şi este gratuit. Urmează lucrări în oraş care vor reduce mobilitatea, nu exclud ca un om cu bicicleta, cu scuterul sau pe jos să ajungă mai repede la cineva căzut pe domeniul public. Acest proiect nu este o alternativă la Serviciul de Ambulanţă sau la serviciile medicale, ci complementar, pentru că se referă la timp”. Turc a punctat faptul că, dacă doar o viaţă va fi salvată în anii următori, proiectul este unul de succes.

          Dr. Cristian Grasu, medic specialist de medicină de urgenţă şi preşedinte al Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România. Grasu a lăudat municipalitatea și pe primarul Ioan Turc, asta, în condițiile în care, implementarea acestui proiect, reprezintă  primul semn că „o comunitate gândeşte să se folosească de mijloacele proprii pentru a-şi asigura viaţa şi sănătatea propriilor membri”. Proiectul a pornit acum nouă ani, plecând de la constatarea că în multe situaţii serviciile de urgenţă – Ambulanţă, Pompieri, SMURD – ajung în mai mult de şase minute, iar în situaţia unii stop cardiorespirator, după minutul şase, „creierul a început să moară”. „Important e să ajungi cât de repede şi ţinând cont de numărul de cereri şi numărul de echipaje disponibile, totdeauna există o posibilă întârziere, cu cât mai mare, cu cât distanţa e mai mare, şi atunci apelezi la comunitate. Îi învăţăm pe oameni să acţioneze cu mâinile goale, astfel încât să câştige timp pentru acel om care a păţit ceva grav, până când profesioniştii vin cu medicamente, aparate ca să facă eforturile medicale pentru a salva o viaţă. Am pornit cu încrederea că în România există oameni cu suflet, care-şi doresc să facă lucrul acesta şi cei nouă ani de implementare în Bucureşti şi Ilfov ne-au demonstrat că am avut dreptate”, a conchis dr. Cristian Grasu.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts