Fostul vicepreședinte al Gloriei Bistrița și președinte al Gaz Metan Mediaș, Ioan Horoba a povestit la o expoziție dedicată celor 100 de ani de fotbal în Bistrița, despre ultimii ani din viața lui Jean Pădureanu, cel pe care Horoba îl consider cel mai mare conducător de club din fotbalul românesc.
Horoba a vorbit despre ancheta și anii pe care Jean Pădureanu i-a petrecut după gratii la Jilava, în condițiile în care, există și nemulțumiți de faptul că baza sportivă din parcul municipal poartă numele celui care a fost președintele Gloriei Bistrița.
”Jean Pădureanu nu a furat. La Jilava a ajuns fiind deja bolnav și a murit sărac”
O spune Ioan Horoba care a povestit cum a ajuns Jean Pădureanu la Jilava: ” Când a început ancheta aia în fotbalul românesc, nea Jean era deja bolnav, Alzheimer-ul deja îl măcina, așa că, din nefericire pentru el, a scris tot ce i-au dictat (n.red.- procurorul)”.
Horoba a precizat faptul că, în timpul anchetei, Jean Pădureanu, și-a adus aminte de faptul că ar fi primit de la Giovani Becali suma de 100.000 de dolari. Da, așa este, doar că povestea este în felul următor:
”E vorba de transferul lui Ionel Ganea de la U Craiova la Stutgart via Gloria Bistrița. Pe atunci jucătorii puteau să fie transferați de la un club la altul de firme de specialitate. Astfel, o firmă olandeză l-a luat pe Ionel Ganea de la Gloria Bistrița contra sumei de 600.000 de dolari, bani de care aveam nevoie ca de aer pentru a putea să ne înscriem în campionat. Noi, pe Ganea, l-am luat de la Craiova, echipă care l-a dat afară după o bătaie ca în filme din vestiar și unde, Ganea, i-a bătut pe toți. Scandalul please de la blatul dintre Craiova și Rapid, blat pe care Ganea l-a stricat și, evident, șefii de la Craiova l-au dat afară. Așa a ajuns la Gloria Bistrița, iar noi l-am dat lui Giovani Becali. Becali a venit după câteva zile la Bistrița și i-a înmânat lui Jean Pădureanu suma de 100.000 de euro. Mda, pare mult, dar nu e, asta deoarece, Giovani Becali l-a vândut mai departe la Stutgart cu 2.000.000 de dolari, doar că, povestea asta nu mai avea nicio legătură cu Gloria Bistrița”, a explicat Horoba.
El a precizat că suma de 100.00 de euro au ajuns la Pădureanu ca un fel de cadou personal al lui Becali, bani pe care, Lordul i-a împărțit cu echipa.
Ioan Horoba: ” Pe el (n.red.- Jean Pădureanu) , în afara faptului că îi plăcea să mănânce foarte bine și să se îmbrace elegant, nu prea părea să îl mai intereseze alte lucruri. Și apartamentul în care locuit și care este lipit de al meu, a fost vândut de Fisc unei nepoate din Cluj. Pădureanu a murit sărac, nu avez aproape nimic”.
Potrivit lui Horoba, suma de 100.000 de dolari a fost considerată de anchetatori drept mită: ” Așa a ajuns nea Jean la Jilava, acolo unde a stat aproape 2 ani doar la infirmerie. Vă pot spune și un lucru pozitiv: Jean Pădureanu nu știa unde se află cu adevărat, deja boala îl tulbura tot mai mult și pe perioade tot mai lungi”, a conchis Ioan Horoba.
JEAN PĂDUREANU : 22 martie 1936-30 decembrie 2016
Născut în 1936, la Băileşti, în judeţul Dolj, fotbalistul Jean Pădureanu a evoluat la Craiova şi la CSA Steaua, dar a fost adoptat de Bistriţa, pentru care a evoluat în perioada 1954-1970, devenind în 1964 şi vicepreşedinte al clubului, iar din 1995 ocupând funcţia de preşedinte. Pădureanu a contribuit la promovarea echipei în 1990, a menţinut formaţia vreme de 21 de ani în prima ligă timp în care a cucerit o Cupă a României (1994) şi un loc 3 (2003), participând cu Gloria în cupele europene. Pentru un scurt timp, a fost preşedinte şi la Rapid. În 1996, Bistriţa juca acasă cu Fiorentina şi scotea un 1-1, rezultat prestigios pentru formaţia ardeleană.
“Această echipă m-a hrănit atât psihologic, sufleteşte, dar şi la propriu în toţi aceşti ani. Singurul cîştig concret este că am reuşit să fac o cantină la echipă din 1974, care nu s-a închis măcar o zi. Acolo am mîncat pînă în ziua de astăzi, şi acesta este, probabil, unul din motivele pentru care sînt încă printre voi. În plus, de la echipă, am primit mereu un salariu decent, liniştea zilei de mîine şi, după cum îţi spuneam, am avut mîncarea asigurată. A, şi încă ceva, ca să nu vă mint! În fiecare an reuşesc să mai fac vin în nişte butoaie, care într-un final ajung la protocol. La sfîrşitul zilei rămîn cu aceste lucruri şi cu hainele cu care mă îmbrac. Este tot ce am cîştigat eu ca avere de pe urma Bistriţei. Acum doi ani am primit o maşină de la Heinrich Schorsch, dar vă rog să mă credeţi că nu am condus-o nici măcar 5 metri! Ce marcă este? Probabil veţi rîde, dar habar nu am! Am colegi şi oameni în club care mă ajută să merg în deplasări sau la aeroport, iar pentru mine acesta este un ajutor foarte mare. Şi dacă tot îmi fac declaraţia de avere, vă spun că mai am în Bistriţa un apartament care acum este sub sechestru după dosarul cu transferurile şi un apartament în Bucureşti, cumpărat de la Dumitru Dragomir în urmă cu foarte mulţi ani pe suma de 13.000 de dolari. Să nu vă imaginaţi că am avut acei bani, i-am plătit în rate anuale a cîte 1.000 de dolari şi îi mulţumesc şi astăzi că a acceptat”, spunea Pădureanu într-un interviu din 2012.
La 4 martie 2014 a fost condamnat la 3 ani şi patru luni de închisoare în “Dosarul Transferurilor”, fiind găsit vinovat de către instanţă pentru declararea unor sume mai mici în cazul transferurilor fotbaliştilor Ionel Ganea şi Lucian Sănmărtean la cluburile VfB Stuttgart, respectiv Panathinaikos Atena. A fost eliberat condiţionat după un an şi trei luni, în perioada detenţiei fiind grav bolnav.
“Sută la sută am făcut puşcărie degeaba. Dar de vreme ce legiutiorii au zis că am fost vinovat, nu-i pot eu contrazice. Dimpotrivă, sunt sărac lipit pământului. Aştept mila prietenilor. Toţi banii pe care îi am în buzunar sunt 40 de lei. Aştept cu Romică să ne intre pensiile. Banii care mi-au trecut prin mână i-am folosit la activitate. Dar foame n-am răbdat, e adevărat. Pe unde mă duceam mă aşteptau cu un grătar, alţii îmi aduceau alimente acasă. Rău nu am dus-o, dar nu pe măsura părerii multora din oraş, care ziceau că-s putred de bogat. Nu le doresc decât să fie bogaţi ca mine şi atunci o să ajungă cerşetori. Concluzia e că n-am fost pus pe furat, am fost pe activitate şi vrând nevrând a mers activitatea”, ne spunea Jean Pădureanu în 2015.