Guvernul României a decis să răspundă la actuala criză economică cu mai multe creșteri de taxe, sperând că va reuși să strângă suficienți bani pentru a acoperi deficitul bugetar. Ministerul Finanțelor a propus un proiect de ordonanță privind modificarea Codului Fiscal, astfel încât să ajute bugetul statului să-și crească veniturile fiscale. Guvernul a fost obligat să adopte o serie de măsuri economice care au implicat cheltuieli uriașe în plus.
România este pe ultimul loc din UE când vine vorba de veniturile fiscale pe care le colectează. Țara noastră are taxe mai mici decât Italia sau Franța și nici așa nu reușește o colectare eficientă. România are 27% din bani din venituri fiscale, arată datele Eurostat. Inclusiv Consiliul Fiscal avertiza că România este nevoită să crească veniturile fiscale pentru a face față noilor provocări.
„Tocmai de aceea, reforma fiscalităţii ar trebui să înceapă prin corectarea numeroaselor privilegii şi inechităţi în taxare, astfel încât impozitarea să fie uniformă şi proporţională, indiferent de natura activităţii şi de forma de organizare a acesteia. Alternativa nedorită ar consta în creşteri ad-hoc de impozite şi taxe, impuse de constrângerile de finanţare a deficitelor gemene, ceea ce ar lăsa neabordate tratamentele inechitabile asupra contribuabililor” scria Consiliul Fiscal, într-o analiză prezentată în luna mai 2022.
Guvernul a propus unele măsuri prin care să corecteze unele inechități, dar nu a eliminat privilegiile. Cei care câștigă bani din dividende vor avea un impozit de 8% în loc de 5% cât este în prezent, dar această impozitare este cu mult mai mică decât impozitul pe salariu pe care îl plătește orice muncitor din România.
Guvernul a propus creșterea taxele chiar la unele produse folosite de un număr mare de cetățeni. TVA-ul pentru băuturile nealcoolice cu adaos de zahăr va fi de 9%. De asemenea, se majorează accizele pentru alcool, băuturi alcoolice și tutun.
Măsurile propuse de Ministerul Finanțelor (pot fi consultate aici) vin tocmai pentru a acoperi deficitul excesiv pe care îl înregistrează România. Consiliul UE a stabilit că „România ar trebui să pună capăt situației de deficit excesiv cel târziu în 2024”. Astfel, anul 2023 este decisiv pentru a colecta mai mulți bani la bugetul statului.
În 2021, deficitul bugetar al României a fost de 80 de miliarde de lei, iar în primele 3 luni din 2022 acesta a fost evaluat la 15,7 miliarde de lei. Până la final de 2022, România riscă să aibă un deficit de peste 60 de miliarde de lei. În scădere față de 2021, dar nu suficient de mult pentru a respecta criteriile impuse de Uniunea Europeană. La actualul deficit se vor adăuga și toate măsurile pe care Guvernul le-a luat pentru a ține sub control tarifele pentru energie electrică, gaze și carburanți.
Încă de la începutul pandemiei, experții internaționali avertizau că guvernele vor fi nevoită să crească anumite taxe pentru a finanța ajutoarele oferite în timpul pandemiei. Totodată, statele membre UE sunt nevoite să ia măsuri și în urma războiului din Ucraina, care implică costuri suplimentare.
Specialiștii economici de la PWC arătau că impozitarea profiturilor corporative este mai puțin eficientă deoarece ar putea descuraja investițiile. „Pentru a rezolva această problemă, guvernele vor trebui să analizeze modalități prin care să majoreze taxele pe produse și servicii pe care gospodăriile mai bogate sunt mai susceptibile să le cumpere”, mai spuneau analiștii PWC.
Proiectul propus de Ministerul Finanțelor poate corecta anumite inechități, dar nu rezolvă problemele fiscale și economice ale României. Guvernul nu a luat nicio măsură prin care să reducă cheltuielile bugetare. De la 1 iulie 2022 ar trebui să fie interzise angajările în instituții ale statului, dar tot mai multe ministere și instituții se grăbesc să facă angajări în această perioadă.