Festivalul ”Etnii și Tradiții Unite” din Bistrița-Năsăud , la Complexul Muzeal Județean. Peste 200 de etnici sași, maghiari, romi, evrei sau ucrainieni s-au bucurat de ”unitate în diversitate”

Curtea Complexul Muzeal Județean a fost astăzi gazda primei ediții a Festivalului  ”Etnii și Tradiții Unite” din Bistrița-Năsăud. A fost vorba de un eveniment în care ”unitatea în diversitate” , dansul, cântecul, talentul meșteșugăresc și tradițiile culinare ale fiecărei etnii au adus oamenii împreună. Scopul acestei manifestări a vizat promovarea etniilor din Bistrița-Năsăud, prin valorile și tradițiile autentice, aici fiind prezenți peste 200 de români, maghiari, germani, romi, evrei, dar și ucrainieni.

Dincolo de dasuri și cântecele specific fiecărei etnii, vizitatorii au putut degusta din produsele bucătăriei fiecărei etnii prezente la muzeu: azime și prăjituri evreiești, hanclich săsesc, sarmale românești, ceaun tradițional romani și maghiar, țuică și vinuri alese de la Teaca.

Începând cu ora 11.00, atmosfera din curtea muzeului a fost animată de zeci de copii și tineri talentați care au pus în valoare specificul  dansului tradițional al românilor, maghiarilor, romilor, nemților și ucrainienilor.

Au evoluat: Formația de dansuri țigănești ”Floare de salcâm” din Budești (coordonată de Alin Michi), Ansamblul folcloric ”Vadrózsa” din Bistrița (Szilagyi Ileana), Ansamblul de dans ”Vergissmeinnicht” al ForumuluiDemocratGerman din Bistrița (Popescu Izabella), Ansamblul ”Cununa de sânziene” din Dipșa (Nicolae Corci), precum și Grupul de dansuri și cântece din Ucraina (Danishchuk Natalia, Miskal Nadiia, Mikhailyuk Lyuba).

Prezenți au fost în curtea muzeului reprezentanții autoritățiilor județne dar și parlamentare, de la apel nelipsind președintele CJ BN, Radu Moldovan, deputatul Diana Morar, subprefectul Ioan Zăgrean, vicepreședintele CJ BN, Camelia Tabără, liderii principalelor etnii: Decsei Atilla, UDMR, Romulus Pop, Partida Romilor sau Cristian Roth-Gross, FDGR. De asemenea, au fost acolo și managerul Centrului Cultural Județean pentru Cultură, Alexandru Pugna, primarul comunei Galații Bistriței, Vasile Vermeșan, managerul Complexului Muzeal Județean, Alexandru Gavrilaș.

Toți cei prezenți  astăzi la festivalul și-au exprimat prețuirea  pentru zestrea culturală a tuturor etniilor și au dat asigurări că în demersurile lor vor susține evidențierea valorilor fiecăruia în comunitatea noastră.

RADU MOLDOVAN: Festivalul “Etnii și tradiții Unite” a adunat comunitatea bistrițeană și nu numai, la prima ediție a acestui eveniment. Punând accentul pe tradiții și ritmul oferit de minoritățile din județul nostru, evenimentul a transformat curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud într-o oază a multiculturalității. La această sărbătoare au participat cu entuziasm ansambluri folclorice reprezentând comunitățile de maghiari, sași, evrei, romi dar și ucraineni. Așadar, multiculturalitatea și-a găsit o a doua casă în județul nostru, unde treptat și-a clădit propria istorie. Mulțumesc organizatorilor, colaboratorilor, echipei din cadrul Muzeului și publicului pentru că ne-au fost alături la acest eveniment.  Poate că etnia-i diferită, dar mereu trebuie să fim oameni de omenie. Doar așa putem să creștem comUnitatea.

IOAN ZĂGREAN: ” Unirea este singura temelie statornică a viitorului nostru. Indiferent de etnie, mereu trebuie să rămânem împreună, în gândurile și acțiunile noastre. Festivalul ”Etnii și Tradiții Unite”, care a umplut curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud cu 200 de suflete, români, maghiari, germani, romi, evrei, dar și ucraineni a fost parcă și mai frumoasă. O sărbătoare a diversității culturale și a prieteniei, o aniversare a prețuirii fiecărui om, indiferent de etnie, o bucurie a unității. Sunt onorat să fiu parte din echipa care a organizat această primă ediție a Festivalului ”Etnii și Tradiții Unite” din Bistrița-Năsăud și îmi doresc, la ediția următoare, să fim asemenea pentru că, suntem la fel de puternici, pe cât suntem de uniți”

 

Manifestarea a fost organizată de Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud în colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița, Primăria Municipiului Bistrița și Palatul Culturii.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts