Cel mai important eveniment cultural – GALA UNITER- este găzduit, așa cum se știe, de municipiul Bistrița, astăzi, organizatorii acestui eveniment susținând și o conferință de presă în sala de ședințe a primăriei Bistrița. Gazdă a fost primarul Ioan Turc, alături de el fiind Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal, dar și Radu Afrim, regizorul spectacolului, Irina Moscu, scenografă și, evident, Aura Corbeanu, directorul executiv al Galei.
În acest context, Radu Afrim a precizat că există anumite schimbări de concept a noii Gale Uniter, punctând, tot odată, că Ion Caramitru nu va putea fi înlocuit niciodată: „Este o mare onoare şi provocare pentru mine să regizez Gala UNITER de la Bistriţa, împreună cu scenografa Irina Moscu. Deşi este o gală aniversară, 30 de ani, am deturnat-o puţin şi m-am gândit să ne uităm spre viitor. Vedetele galei vor fi cei tineri şi foarte tineri, artişti tineri din zona teatrală, actori, scenografi, dramaturgi, regizori, foarte tineri şi aproape necunoscuţi”, a spus Afrim în preambulul Galei.
Potrivit Aurei Corbeanu, directorul Galei, evenimentul va debuta luni, 4 iulie, în jurul orei 20.00, momentul când vor păși pe covorul roșu ”crema” teatrului românesc, la Bistrița fiind așteptate peste 270 de participanți la acest eveniment: ” E vorba de actori, regizori, scenarişti, dramaturgi, critici, oameni de teatru. Toți şi-au dorit să ajungă aici. Casa Regală a României – sub egida căreia se derulează programul anual al UNITER pentru cea desemnarea celei mai bune piese a anului – va fi reprezentată la Bistriţa de Alteţa Sa Principesa Sofia”.
Primarul Ioan Turc: „Gala Premiilor UNITER 2022 este cel mai prestigios eveniment cultural al anului 2022, faptul că el se va petrece la Bistriţa este o mare bucurie şi o mare onoare pentru noi. Nu cred că am găzduit în municipiu un eveniment de o amploare culturală mai mare decât Gala UNITER. Ne străduim ca acest eveniment să fie organizat de o manieră ireproşabilă. Am insistat, am iniţiat discuţii şi-i mulţumesc regizorului Radu Afrim, doamnei Aura Corbeanu şi celor din echipa UNITER pentru că au fost deschişi invitaţiei pe care am făcut-o pentru ca cea de-a XXX-a ediţie a galei să fie organizată la Bistriţa. Organizarea Galei la Bistriţa nu este altceva decât o recunoaştere a statutului acestui oraş de oraş cultural. Am avut în vedere două mari obiective: în primul rând, faptul de a le oferi iubitorilor de cultură din Bistriţa, la ei acasă, un eveniment cultural de neuitat, unic”.
Precizăm că: Vor fi 11 categorii de premii, la care se adaugă acordarea titlurilor pentru „Cea mai bună piesă a anului”, Premiul de Excelenţă, Premiul pentru întreaga activitate, dar şi alte premii speciale. Pe scena Galei vor urca pentru a înmâna premiile acestei ediții, vor urca și mari actori: Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Marcel Iureș, Pavel Bartoș, Ioana Bugarin, Nicu Mihoc, Ada Milea sau Mirela Oprișor.
Ce trebuie știut: Juriul care desemnează câştigătorii Premiilor UNITER este alcătuit din Mihai Constantin (actor), Doru Mareș (critic de teatru), Viorica Petrovici (scenograf), Tania Popa (actriță) și Theodor Cristian Popescu (regizor). Pentru desemnarea Celei mai bune piese a anului 2021, juriul este compus din regizorii Mariana Cămărăşan, Andrei şi Andreea Grosu şi Erwin Şimşensohn. Prezentatorii ediției aniversare a Galei UNITER sunt actorii Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București – Raluca Aprodu și Emilian Oprea.