Consumul de droguri e de neoprit în Bistrița-Năsăud. Problema e una gravă și situația e scăpată de sub control. O recunoaște și Radu Moldovan . Nu există liceu în care problema asta să nu fie gravă, indiferent de renume. Debutul consumului de substanțe a coborât la 11-12 ani, spune Ana Dragu. Consilierii județeni au trimis o scrisoare deschisă tuturor celor care pot rezolva această problemă, inclusiv președintelui Klaus Iohannis
Problema creșterii nestăvilite a consumului de droguri în rândul adolescenților din școlile județului Bistrița-Năsăud a fost subiect de discuție în cadrul ultimei ședințe de Consiliu Județean. Totul a pornit de la ultima ședință a ATOP, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică – şi prezentată în plen de consilierul judeţean Calo Viorica.
De altfel, Ana Dragu, psiholog clinician la Asociaţia Autism Europa Bistriţa, a vorbit și ea în ATOP despre acest lucru: Împreună cu doamna dr. Claudia Ștefănescu, medic șef al Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, am readus la începutul acestei săptămâni problema consumului de droguri în rândul elevilor pe tapet, în cadrul ATOP. Nu există liceu în care problema asta să nu fie gravă, indiferent de renume. Debutul consumului de substanțe a coborât la 11-12 ani. Ca idee, Ciucă și Ciolacu nu pot face mare lucru, iar cei care pot lua măsuri concrete, ISJ-urile și școlile, se prefac că problema nu există ca să nu-și strice “reputația”. Drogurile nu doar se consumă în școli, dar sunt și comercializate prin preajma lor, ca să nu zic în interior.
În cadrul ședinței de Consiliu Județean, președintele Radu Moldovan a confirmat faptul că, situația este una foarte gravă, asta pentru că lucrurile au fost trecute sub tăcere: ”Din păcate, pentru noi toţi, pentru societatea în care trăim, acest flagel este un dezastru astăzi, care din păcate este ascuns de părinţi, este ascuns de dascăli, de directori, de inspectoratul şcolar, este ascuns de toată lumea. Şi, pentru că toată lumea bagă acest lucru sub preş, am ajuns astăzi în situaţia în care lucrurile sunt scăpate de sub control. Sunt foarte mulţi tineri care nu au resurse financiare să îşi cumpere droguri şi cumpără tot felul de otrăvuri şi de alte lucruri, mefedron sau ceva de genul acesta, care le prăjesc creierul şi organismul” .
Ce au făcut consilierii județeni?
Consilierii județeni au trimis o scrisoare deschisă tuturor celor care pot rezolva această problemă, inclusive președintelui Klaus Iohannis
“Supun votului ca plenul Consiliului Judeţean să scrie prim – ministrului, ministrului Sănătăţii, preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, instituţiilor statului o scrisoare, cu semnătura noastră, a tuturor, prin care sesizăm amploarea luată de acest fenomen. Eu sunt convins că sunt informaţi, poate că decizia Ministerului de Interne de a face angajări şi la inspectoratele de poliţie şi la inspectoratele judeţene de jandarmi au o legătură cu acest subiect. Facem această scrisoare în numele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a legislativului”, a spus preşedintele Radu Moldovan.
De asemenea, pe lângă scrisoarea deschisă, consilierul județean PMP, Lucian Pintea, șeful serviciului județean de medicină legală, va propune administrației publice județene să aloce Spitalului Județean de Urgență fondurile necesare achiziției unui aparat de ultimă generație de testare a consumului de droguri. El susține că este nevoie de un aparat atestat, ale cărui rezultate să fie recunoscute drept probe juridice și care să detecteze o gamă largă de substanțe interzise: ” Din păcate, România nu mai este doar o ţară de tranzit pentru stupefiante către Vestul Europei, ci s-a transformat la rândul său într-o mare piaţă de desfacere (asta şi pe fondul unui avans economic semnificativ în ultimii 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană). Există cifre care indică faptul că între 9,5% şi 16% dintre elevii de liceu recunosc că au încercat droguri şi/sau consumă în continuare ocazional”.