USR vs Plus: Nicolae Pavelean ”atac cu rachete” la adresa a doi parlamentari bistrițeni: senatorul Ovidiu Florean, respectiv deputatul Lorant Sas – ”Impostori care au păcălit electoratul”

Președintele USR Bistrița, Nicolae Pavelean, consilier municipal, se aruncă și el în apele tulburi ale politicii bistrițene și atacă direct doi parlamentari ce provin, să zicem așa, din zona de dreapta a eșicherului politic. Dacă, în cazul deputatului Lorant Sas, criticile sunt de înțeles, asta consecință a tensiunilor mari existente în USR atât în vremea întocmirii listelor pentru alegerile parlamentare cât și a eșuatei fuziuni cu PLUS-ul lui Cioloș, partid din care făcea parte și Sas, în cazul lui Ovidiu Florean, atacul este unul care îl poziționează pe Pavelean în zona anti-PNL, el fiind și un critic fervent al primarului Ioan Turc, cel care, în calitatea sa de președinte al PNL BN l-a susținut și sprijinit pe Ovidiu Florean să ajungă în Senatul României.

NICOLAE PAVELEAN: În 2020 ne-am ales cu doi parlamentari TRASEIȘTI. În 2024 ce facem cu ei?

Spre deosebire de situația aleșilor locali, parlamentarilor din România care sunt mai speciali și imuni față de orice le-ar putea crea vreo constrângere, li se permite prin Constituția României și legile electorale să schimbe oricând partidul politic care i-a propulsat în funcție.

“TRASEISM politic” conform Wikipedia, este “un fenomen politic care constă în schimbarea de către un politician a partidului care l-a propulsat într-o funcție.”

Cei doi TRASEIȘTI, Ovidiu Florean (senator ales pe listele PNL) și Lorant Sas (deputat ales pe listele USR-PLUS), nu doar că practică traseismul politic fără vreo urmă de respect față de cei care i-au ales pe listele partidelor din care au făcut parte, dar sunt și printre cei mai inactivi parlamentari din Bistrița-Năsăud și poate chiar din toată țara. De altfel, oamenii aud de ei doar atunci când mai scrie câte un ziar despre lipsa lor de activitate sau când își dau demisia și schimbă partidele ca pe șosete.

 

Pentru lipsa lor de activitate și performanță, cei doi găsesc cauza în interiorul partidelor din care au făcut parte, deși la sumele de care dispune un parlamentar lunar (aproximativ 10 000 de €uro), nu ar trebui să aibă nici o scuză pentru că nu lucrează și nu au ajutat cu nimic județul lor. Conform detaliilor oferite de unul dintre deputații USR pentru Europa Liberă, “un parlamentar primește în mână la sfârșitul lunii 10.500 de lei (circa 2000 euro). Cei care sunt în Biroul Permanent sau conduc comisii parlamentare permanente mai primesc în plus 1.000 de lei în plus față de suma de bază. La salariul net de bază de 10.500 de lei se adaugă suma forfetară sau diurna pentru ședere în București pe zi de 260 de lei pentru zilele de lucru în Parlament. Apoi se mai adaugă o sumă forfetară pentru cazarea în București dacă nu ai o proprietate a ta, aici.

 

Dacă nu ești proprietarul unei locuințe, casă, apartament primești 4.400 de lei pentru chirie. La acestea se adaugă o sumă forfetară pentru deplasarea lunară în circumscripția electorală de 1.400 de lei. Pentru fiecare drum din București în circumscripție se acoperă transportul în trei formate diferite: ori cu autoturismul și se acoperă numărul de kilometri, fie printr-un un carnețel de tren pentru CFR care-ți permite călătoria în circumscripție și în țară, fie un transport dus-întors o dată pe săptămână cu avionul la cel mai apropiat aeroport de circumscripția în care ai fost ales. Mai există suma dată la dispoziție pentru cabinetul parlamentar de 25.000 de lei, din care se plătesc absolut toate cheltuielile cabinetului: personal, chirii, contracte de colaborare, consumabile, tot ce înseamnă facturi. Toți acești bani se folosesc în chestiunea strictă de organizare, amenajare și funcționare a cabinetului parlamentar ca instituție, nu ca spațiu fizic, că poți să ai și două și a angajaților care lucrează acolo.” La aceste sume se mai adaugă faptul că beneficiază de imunitate parlamentară și răspund cu greu în fața legii, iar după 4 ani, vor încasa și o pensie specială de circa 1000 de €uro/lunar pentru un mandat.

 

Concluzia: pe lângă diplome, competențe și capacitatea de convingere, ar trebui să încercăm să ne mai uităm și la caracterul unui om atunci când îl votăm în special pentru o funcție de parlamentar, funcție care din experiențele nefericite pe care le-am avut, se pare că fură mințile multora și îi lipsește de orice urmă de onoare și respect față de cetățenii acestei țări.

 

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts