Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană și ministrul Apărării Naționale, Vasile Sebastian Dâncu au ajuns astăzi la Brigda 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. Cei doi oficiali s-au întâlnit cu reprezentanţi ai conducerii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi cu cei ai Brigăzii 81. De asemenea, au mai existat discuții despre stadiul lucrărilor de modernizare care se fac la sediul unităţii militare. După o vizită la standurile cu armament, echipamente şi tehnică militară, Mircea Geoană a avut un scurt dialog cu militarii Brigăzii 81 Mecanizată din Bistrița.
VIDEO AICI: http://
În cadrul întîlnirii cu presa, secretarul general adjunct a vorbit despre summitul NATO de la Madrid și veștile bune pentru România, dar și despre situația din Ucraina, unde NATO predictibilizează un război lung și cu pierderi uriașe de ambele părți: ” Va fi un război de lungă durată în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative, un război dominat de artilerie şi mici mişcări de trupe, avans, repliere. De ambele părţi nu există suficientă forţă pentru ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă”. Geoană anticipează că vor avea în continuare pierderi umane, foarte multă violenţă, atrocităţi, violenţă sexuală, deportări forţate de ucraineni către gulagurile ruseşti, curăţare etnică în teritoriile ocupate”.
De asemenea, Mircea Geoană a atras atenția asupra faptului că, Rusia va încerca să profite de problemele economice sau chiar de penuria de alimente cu care s-ar putea confrunta unele sate pentru a dezbina aliații și a face vulnerabilă alianța în acest conflict brutal și sângeros.
Mircea Geoană a anunţat veşti bune pentru România: „Din punct de vedere militar şi de securitate, România va avea, din cauza politicii agresive a Rusiei, aceeaşi calitate a securităţii precum o are Germania sau Belgia. Nu va fi niciun fel de diferenţă între ceea ce are NATO pe flancul vestic şi ceea ce va avea NATO pe flancul de est”. „Noi ne uităm la securitatea tuturor aliaţilor într-o logică de 360 de grade şi într-o logică transversală. De aceea şi prezenţa în Marea Neagră şi modul în care ne vom lua măsuri speciale de suplimentare în ceea ce priveşte apărarea anti-rachetă, măsuri suplimentare de intelligence, recunoaştere şi supraveghere. Vom face ca ţările membre NATO din Marea Neagră să fie perfect protejate, chiar în condiţiile mai speciale pe care Marea Neagră le prezintă.
Despre Summitul NATO de la Madrid: „Va fi un summit istoric cu profunde valenţe transformatoare. Ne vom apleca asupra întăririi NATO pe flancul estic. Vineri vom anunţa şi dimensiunea şi contribuţiile specifice pe care ceilalţi aliaţi o vor aduce. Va fi un summit în care vom adopta conceptul strategic. Anticipez că regiunea Mării Negre va fi reflectată în mod semnificativ, pentru că este o regiunea de importanţă strategică vitală pentru NATO. Aştătptăm cu plăcere prezenţa preşedintelui Zelenski. Ne bucurăm pentru vestea excepţională prin care Ucraina şi Republica Moldova primesc o perspectivă şi un statut de candidat la integrarea europeană şi poate, mai departe de goegrafia noastră, în premieră în istoria NATO, liderii Japoniei, Australiei, Noii Zeelande şi Coreei de Sud vor fi prezenţi la summit. Este un summit extrem de important. Sunt veşti bune pentru România, pentru NATO, pentru relaţia transatlantică, sunt veşti bune pentru Ucraina şi sperăm să fie veşti rele pentru Federaţia rusă”, a explicat Geoană.