Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi o compensare de 50 de bani la litrul de combustibil, măsură valabilă pentru trei luni.
„Am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă”, a spus el, precizând că este vorba de „o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”.
„Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort”, a spus premierul.
Potrivit lui Ciucă valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat.
Premierul a afirmat că, la finalul acestei perioade, se va analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri.
„Avem de asemenea la îndemână un instrument util, mă refer la OUG privind combaterea efectelor speculative. Prin acestea vom asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor, împotriva creşterilor nejustificate ale preţurilor. Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% din PIB pentru investiţii, respectiv 88 de miliarde de lei”, a arătat Ciucă.
Cât costă azi litrul de benzină și de motorină
Potrivit Monitorului prețurilor, joi, în București prețurile la carburanți sunt:
Benzina standard:
- Petrom: 8,62 lei
- Mol: 8,7 lei
- Lukoil: 8,62
Benzina Premium:
- Petrom: 9,08 lei
- Mol: 9,32 lei
- Lukoil: 9,32 lei
Motorina standard:
- Petrom: 9,18 lei
- Mol: 9,29 lei
- Lukoil: 9,18 lei
Motorina premium:
- Petrom: 9,54 lei
- Mol: 9,78 lei
- Lukoil: 9,54 lei
Soluția Guvernului ar putea fi o compensare oferită pe litrul de combustibil la pompă, direct către cei care vând carburanții, a anunțat cu o zi înainte șeful Guvernului.
Compensarea, însă, ar urma să intre în vigoare doar pe trei luni – iulie, august, septembrie, potrivit premierului.
Totodată, compensarea prețului de combustibili va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț, iar guvernul va urma să analizeze după 3 luni cum au evoluat prețurile și dacă au scăzut sau nu. Guvernul va lua această măsură doar pentru trei luni pentru că nimeni nu poate prognoza acum cum va evolua piața petrolului mai departe de acest orizont pe termen scurt.