Legea privind achizițiile publice a fost astăzi modificată și votată în Camera Deputaților. Deputatul Diana Morar este coinițiator

În urma discuțiilor cu foarte mulți dintre primarii liberali și nu numai din Bistrița-Năsăud, deputatul Diana Morar a anunțat astăzi că, a votat în Camera Deputaților, în calitate de coinițiator, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legilor privind achiziţiile publice, concesiunile de lucrări şi servicii și căile de atac în urma atribuirii.

Diana Morar arată că, proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achizițiile publice, care prevede pragurile pentru achiziții directe fără licitație:

– achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege)

– achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)

Totodată, autoritățile contractante sunt obligate să consulte minimum trei operatori pentru achizițiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri și 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă (primărie, minister etc.) primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată.

”Inițiativa legislativă simplifică procedurile greoaie ale achizițiilor publice. Termenele de evaluare a ofertelor se reduc, astfel încât procedurile să fie finalizate într-un termen rezonabil, fără întârzieri nejustificate și fără a exista riscul unor blocaje. Legea, care vine în sprijinul implementării eficiente a PNRR, merge la președinte pentru promulgare, Camera Deputaților fiind for decizional”, a conchis parlamentarul liberal bistrițean.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts