Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, deputatul Daniel Suciu, vicepreședintele Camerei Deputaților, le cere liberalilor să intervină în urma criticilor lansate în spațiul public de Florin Cîțu, fost președinte al PNL,
„Dragi colegi liberali, mulți de bună credință…nu vreți să discutați cu un domn, electron liber, care de atâtea luni doar bagă bățul prin gard, mereu ofuscat, mereu nemulțumit, mereu atoateștiutor? Din moment ce chiar voi i-ați curmat visele de mărire, convinși că drumul alături de el este înfundat și l-ați schimbat din președinte, sper că nu ne cereți nouă să îi mai tolerăm ieșirile deloc principiale și pline de egoism adolescentin. Să ne aducem aminte de miliardele date pe vaccinuri pentru 3 Românii, de 200 miliarde împrumutate, de liberalizarea prețului la energie și atât de multe altele?”, scrie Daniel Suciu.
Amintim că președintele Senatului, Florin Cîțu, a criticat marți, 14 iunie, lipsa unei strategii a guvernului pentru combaterea crizei care va urma. Fostul lider al PNL a transmis că politica fiscală ”nu se face ca la piață”.
„Am auzit iarăşi o chestie foarte interesantă, că se impozitează tot ce este peste salariul preşedintelui României. Foarte interesant că domnul preşedinte Marcel Ciolacu are salariul sub preşedintele României, deci nu vrea să-şi impoziteze propriul salariu, aşa mă uit la aceste discuţii. Nu aşa se face politica fiscală, nu aruncăm câteva chestii în spaţiul public – sunteţi de acord cu 6.000, cu 3.000, nu suntem la piaţă, astea sunt ţopăieli fiscale, nu aşa se face, a făcut şi Dragnea aşa, a făcut şi Ponta şi au distrus economia. Au venit liberalii în 2019, am eliminat toate acele tâmpenii şi am pus economia pe făgaş normal, cu venituri de la buget mai mari, ca procent din PIB, nu doar venituri de la buget mai mari”, a precizat Cîţu la Palatul Parlamentului, întrebat dacă ar fi de acord cu o deducere sub pragul de 6.000 de lei.
Despre impozitarea progresivă a pensiilor speciale, Cîţu a spus că PNL nu va accepta nimic din ce va ”omorî” spiritul liberal.
„Nu ştiu ce propuneri vor veni în partid şi le vom discuta, cred, vor fi într-un BEx, un BPN, un congres, o întâlnire unde vor fi toţi şi va fi discutat, vom vedea ce propuneri sunt. În PNRR există o reformă a pensiilor şi acolo scrie negru pe alb că, după ce se va face această reformă care este inlusă în PNRR, pensiile în România vor fi bazate pe contributivitate, nu are sens să discutăm despre altceva (…). Facem PNRR, luăm 30 de miliarde de euro la dobândă zero, şi 15 milliarde de fapt sunt bani gratişi, nerambursabili, euro, încă 15 miliarde la dobândă zero, facem acele reforme şi mergem mai departe. Nu înţeleg aceste discuţii, în afara acestui acord. În PNRR avem o reformă a pensiilor care trec pe contributivitate, şi clar elimini pensiile speciale, şi un sistem sustenabil de pensii. Avem o reformă a salarizării, în care salariile din sistemul public sunt legate de performanţă, o reformă a administraţiei publice, care creează un stat digitalizat suplu, facem aceste lucruri, luăm 30 de miliarde, mergem mai departe, simplu”, a concluzionat Cîţu.
1 Comment
Acest Daniel Suciu, un neica-nimeni nu pierde nici o ocazie de a se face de râs, simtind mereu nevoia să se bage in seamă ca lingău al liderului PSD Marcel Ciolacu, pe care nu-l dă inteligenta afară din casă ar trebui să stie că nu se schimbă regulile in timpul jocului.
Cu toate astea, de 6 luni, de când a intrat PSD la guvernare alături de PNL si UDMR, Ciolacu insistă prosteste pe introducerea de noi taxe si impozite, desi in programul de guvernare liberală nu s-a prevazut modificarea Codului Fiscal si creșterea taxelor.
De altfel însuși premierul și președintele PNL, Nicolae Ciucă, a atras atenția că „nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate” și a subliniat că dacă măsurile fiscale propuse de PSD vor fi respinse de CCR, va însemna bani cheltuiți de stat. Șeful Guvernului a precizat că România are bani din PNRR alocați pentru dezvoltare, dar și „misiunea de a direcționa acești bani spre toate domeniile-cheie, în mod inteligent”. „Altfel, ne vom trezi într-un colaps financiar de nereparat”, a mai declarat Ciucă, referitor la PNRR, pe care PSD ar dori să-l renegocieze, in loc să actioneze pentru implementarea reformelor prevăzute.
Șefa Celulei Comisiei Europene pentru redresare și reziliență, Celine Gauer, a declarat recent la Forumul Eurosfat de miercuri, 15 iunie, că Planul Național de Redresare și Reziliență al României este excelent în privința componentei de tranziție verde și în privința reformelor structurale. “Implementarea este crucială pentru că asigură un flux constant de bani, având un efect de stabilizare macro-economică de care România are mare nevoie în acest moment; și de asemenea pentru că planul, conținutul său, reprezintă exact ceea ce are nevoie România, de exemplu energii regenerabile, eficiență energetică, hidrogen.”
Livrarea reformelor nu poate fi negociată, pentru EU este o condiție de a beneficia de finanțare. Spre exemplu, în România, reforma administratiei si reforma pensiilor reprezintă o necesitate absolută, a mai spus Celine Gauer.