Marele actor Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani

Marele actor Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani. Actorul Valentin Uritescu s-a născut la 4 iunie 1941, in Vinerea, județul Alba. El suferea de o boală neurodegenerativă severă și fusese internat într-o clinică de specialitate.

Actorul Valetin Uritescu va rămâne în istoria teatrului şi cinematografiei prin rolurile diverse pe care le-a interpretat în serialul „Lumini şi umbre”, în lungmetraje precum „Concurs”, „Balanţa”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau pe scenă în „Dimineaţa pierdută” şi „Nunta lui Krecinski”.

Cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Valentin Uritescu – născut pe 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba – a dat viaţă unor nenumărate roluri secundare, pe cât de diverse, pe atât de ofertante, precum sergentul Şaptefraţi din serialul TV „Lumini şi umbre”, semnat de Andrei Blaier, personaj continuat în lungmetrajul „Noi, cei din linia întâi”, regizat de Sergiu Nicolaescu, Vasile din „Concurs” (regia Dan Piţa) şi doctorul Marcu în „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).

După două examene la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică trecute cu succes, dar nefructificate din cauza unor conjuncturi nefavorabile, Valentin Uritescu este remarcat de Liviu Ciulei la concursul de la Teatrul „Bulandra”.

Absolvent al Promoţiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, pentru ca, după cinci ani, să se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Chemat de Sandu Lazăr şi Ion Cojar în mijlocul trupei, Uritescu caracterizează cei 13 ani (1968 – 1981) drept „cea mai importantă perioadă a vieţii sale”.

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul „Răfuiala”, de Philip Massinger, îi aduce premiul special al juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate pe scena Teatrului Bulandra. A jucat, între altele, în: „Luna dezmoşteniţilor”, de Eugene O’Neill, „Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, „A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, „Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, „Tartuffe”, de Molière.

La Naţionalul bucureştean a făcut parte din distribuţia unor spectacole ca: „Avram Iancu”, de Lucian Blaga, „Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, „Livada de vişini”, de A. P. Cehov, „Numele trandafirului”, de Umberto Eco, „Nunta lui Krecinski”, „Take, Ianke şi Cadîr”, „Crimă pentru pământ” şi „Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”.

Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele „Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi „Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.

A colaborat şi cu Teatrul Naţional Radiofonic, la realizarea unor spectacole precum „Ubu Rege” (1990), „Baladă pentru nouă cerbi” de Dumitru Radu Popescu, „Două nuvele” de Teodor Mazilu: „Împăiaţi-vă iubiţii!” şi „Pălăria pe noptieră” şi in pagini antologice din teatrul lui Anton Pavlovici Cehov: „Cântecul lebedei”, o bijuterie radiofonică în care îl are drept partener pe George Constantin şi „Platonov-un Hamlet de provincie”, în versiunea radiofonică realizată de regizorul Dan Puican în anul 2007.

Este vocea de pe audiobook-urile gastronomice cu reţetele lui Pastorel Teodoreanu.

A debutat în film în 1981 în „Angela merge mai departe”, regia Lucian Bratu.

Fără a avea vreun rol principal în cinema, Valentin Uritescu s-a remarcat în zeci de filme, printre care: „Concurs” (regia Dan Piţa, 1982), „Ochi de urs” (regia Stere Gulea, 1983), „Întoarcerea din iad” (regia Nicolae Mărgineanu, 1983), „Fapt divers” (regia Andrei Blaier, 1984), „Noi, cei din linia întâi” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), „Flăcări pe comori” (regia Nicolae Mărgineanu, 1987), „A unsprezecea poruncă” (regia Mircea Daneliuc, 1991), „Balanţa” (regia Lucian Pintilie, 1992), „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993) şi „Examen” (regia Titus Muntean, 2003).

De-a lungul carierei, a fost recompensat cu distincţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului” (2004), cu premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile din „Noi, cei din linia întâi” şi „Domnişoara Aurica” şi ale Uniunii Cineaştilor din România pentru “Momentul adevărului”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea” şi „Şobolanii roşii”. În 2017 a fost premiat cu Gopo pentru întreaga activitate.

În 2011, Valentin Uritescu a debutat în lumea literară cu volumul autobiografic „Aşa sunt eu, prost!”, urmat de „Să ai grijă de cel bun din tine” (2013), cartea de amintiri dedicată tatălui său. Ambele au apărut la Editura Humanitas.

În 2016, artistul a lansat şi volumul „Bântuit de vieţilor altora”, memorii apărute la Editura Ars Docendi.

La vârsta de 33 de ani a fost diagnosticat cu o boală degenerativă care însă nu i-a afectat activitatea artistică. Era căsătorit cu Valeria şi au un fiu, actorul şi regizorul Bogdan Uritescu.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts