Interviu realizat de Gabriela Speriuș
1. Cine este Mihai?
Mihai, în primul rând e pasionatul de meteorologie. Pe scurt, sunt absolvent al Facultăţii de Geografie din Suceava din 2008, fiind pasionat, am plecat cu o bursă Erasmus în Marea Britanie, unde m-am specializat în meteorologie, climatologie şi hidrologie. Am fost pasionat de mic, în clasa a şaptea aveam un termometru cu alcool şi îmi făceam graficele. Pasiunea s-a extins la geografie, la început mă gândeam să fac turism, dar tot pe geografie am ales să rămân. Viaţa mereu merge într-o direcţie în care nu te aştepti. Eu fac prognoze din punct de vedere ştiintific.
2. Ce vă ţine legat de Bistriţa?
M-am născut la Năsăud, de loc sunt din Lunca Ilvei, acolo am copilărit. M-am mutat din 2012 în Bistriţa, părinţii au venit cumva după mine, trebuie să avem grijă unii de alţii. Nu am vrut să plec în altă parte pentru că mie îmi place aici.
3. Povestea dvs. şi pasiunea pentru meteo. Cum aţi descoperit că vă place domeniul?
Pur şi simplu, crescând mi-am dat seama că eu mereu mă uitam după nori, când era să plouă, îl strigam pe tata: „Vezi că plouă!”. Primul lucru pe care l-am făcut când am avut calculator a fost să caut site-uri pe care pot vedea cum e vremea. Îmi plăcea să văd cum bate vântul, să privesc cum începe să ningă, să măsor stratul de zăpadă la Lunca Ilvei, toate aceste lucruri le-am avut de mic. Nu ştiu exact să spun de când am pasiunea, cert este că de când eram foarte mic.
4. Paginea meteo şi succesul ei…
Iniţial, am început să postez pe Facebook. După aceea am observat că postările prind la public, toată lumea mă întreba când se apropie furtuna sau cum va fi vremea într-o anumită zi. Mi-am zis să fac acest lucru la nivel oficial, să fie observată de mai multă lume, astfel am deschis pagina publică în 2019. Eu am pornit de la ideea că lumea e interesat, pentru că informaţia nu există şi este la nivel foarte vag, la nivel local nu avem date din teren. Mulţi oameni îmi scriu de nevoie, domeniul agriculturii şi construcţiilor este deseori cel mai interesat.
5. Proiectele din şcoli….
Partea educaţională a început undeva prin primăvară. Dacă instituţiile au nevoie de date, am considerat că ar fi nevoie să le dau mai departe spre cei care nu au deloc informaţii. În domeniul educaţional, ceea ce ţine de meteorologie este total absent, într-un an există doar o lecţie despre meteorologie. Voluntar fac tot ceea ce fac şi am considerat că ar fi un lucru bun să vorbesc cu Inspectoratul Școlar şi să merg să le vorbesc elevilor despre meteo. Am făcut o cerere de audienţă la inspectorul general, a fost foarte încântat. Anul viitor şcolar vom începe în regim organizat. Vom înfiinţa şi un ONG pe profil meteorologic care să cupindă latura educaţională.
Obs.: Cum au reacţionat elevii la prezentarea dvs?
Discuţia a fost foarte faină, elevii au fost fascinaţi. Îi vezi când sunt atenţi, dar ei făceau ochii mari şi erau interesaţi. Este încurajator pentru subiect acest lucru, însemnă că este de actualitate. În prezentări fac ca totul să fie simplu, uneori râdem, încercăm să fie un mediu plăcut şi captivant.
6. Staţiile meteo şi donaţiile. Au fost aceste staţii un mijloc de a obţine încrederea oamenilor?
Eu nu cred, sunt sigur. Lumea a văzut că proiectul se duce la alt nivel. La început instalarea staţiilor în judeţ, era un vis. Câţiva prieteni şi câteva insituţii m-au susţinut. În prima săptămână s-au strâns peste 7000 de lei din donaţii, din care am cumpărat primele 5 staţii. Banii au venit pe rând din toate direcţiile: de la persoane, companii care au cumpărat câte o staţie sau oameni din politică. La momentul actual sunt 22 de staţii în judeţ. Mai am nevoie undeva la 6 staţii, poate după ce facem asociaţia în regim oficial cu entitate juridică, vor mai veni şi alte companii aproape.
7. Sunt câstigurile din proiecte un mod de a trăi şi a investii în proiect sau contribuiţi în mod personal la aceste investiţii?
Bineînţeles că este nevoie să mă implic personal chiar şi în financiar. Banii n-au fost suficienţi pentru achiziţionarea de staţii, mare parte din cheltuieli le-am suportat. Dar, daca tot duc înainte proiectul, trebuie să îmi ascum, odată cu asociaţia cred că vom putea să asigurăm şi cheltuielile. Banii din sponsorizări au fost doar pentru staţii, prezentările şi restul cheltuielilor au fost făcute de către mine. Dar, nu ma gândesc la chestia asta, pasiunea e pasiune. Lucrez 10h pe zi şi mă ocup şi de pasiunea mea, timpul liber devine inexistent.
Obs: Cred că aveţi un mod foarte sănătos de a fi şi a gândi . Să investim în pasiune fără să ne gândim unde ajunge neapărat acea pasiune. Cât timp avem ceea ce ne trebuie, totul este bine.
Da, eu merg înainte. Nu fac un plan şi un ţel din a câştiga bani din chestia asta, nu am plecat de la început pe această idee de a câştiga bani, pentru că se ruina totul. La totul să meargă cursiv şi merge foarte bine, se întâmplă.
8. De ce rămâneţi doar la zona regională şi nu la nivelul întregii ţări?
Nu la nivelul întregii ţări pentru că se ocupă Administraţia de Meteorologie, ei se ocupă şi transmit date la insituţiile de stat şi sunt singurii care au exclusivitate. Au aparatură omologată, noi activăm într-un regim semi sau neoficial. Ceea ce fac eu? Ajut ca informaţia de la nivel central să fie localizată la nivelul Bistriţa-Năsăud. Eu stau mereu atent la date şi la staţii, normal că mă raportez doar la km noştri. Dacă largesc aria, pierd din acurateţe.
Astăzi la InfoBistriţa.ro, discutăm despre eforturile din spatele cortinei, care nu se văd, despre ceea ce nu ştim despre meteorologie şi despre cine face toate aceste eforturi.
Un om cu pasiuni multiple, dar cea mai valoroasă dintre ele este aceea că face Rai din tot ce are şi se bucură de fiecare parte a acestui succes. Vorbeşte cu multă dragoste despre pasiunea lui, pe care a descoperit-o încă de mic „atunci când stătatea cu ochii pe cer ca să vadă când se schimbă vremea” .„Invitatul” nostru din această săptămână este Mihai Bălan, originar din Năsăud, preocupat de vreme, care a început să scrie pe facebook despre prognozele sale și în scurt timp acestea au devenit virale, fiind acum cunoscut pe întreg teritoriul Ardealului.