Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica VII-a după Înviere (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic)

„În vremea aceea Iisus, ridicându-Și ochii către cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preaslăvească, precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viață veșnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui. Și aceasta este viața veșnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis. Eu Te-am preaslăvit pe Tine pe pământ; lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârșit. Și acum, preaslăvește-Mă  Tu, Părinte, la Tine Însuți, cu slava pe care am avut-o la Tine mai înainte de a fi lumea. Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai Tăi erau și Mie Mi i-ai dat și cuvântul Tău l-au păzit. Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine, căci cuvintele pe care Mi le-ai dat, Eu le-am dat lor, iar ei le-au primit și au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieșit și au crezut acum că Tu M-ai trimis. Eu pentru aceștia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ei sunt ai Tăi. Și toate ale Mele sunt ale Tale și ale Tale sunt ale Mele și M-am preaslăvit întru ei. Și Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt și Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat, ca să fie una, precum suntem Noi. Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat; și i-am păzit și n-a pierit niciunul dintre ei, decât numai fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura. Iar acum vin la Tine și pe acestea le grăiesc în lume, pentru ca bucuria Mea să o aibă deplină în ei.”

In prima duminica dupa sarbatoarea Inaltarii Domnului, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea Sfintilor Parinti de la cel dintai Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325. Sensul teologic-duhovnicesc al cinstirii celor 318 Sfinti Parinti, care s-au adunat in cetatea Niceea la chemarea Sfantului Imparat Constantin cel Mare, este acela ca invatatura de credinta despre Hristos-Domnul si despre Preasfanta Treime este stabilita, pe temeiul Sfintei Scripturi si al Traditiei Apostolice, prin conglasuirea episcopilor Bisericii din toata lumea.

    Iar aceasta lucrare de dogmatizare si de talcuire a dreptei credinte este savarsita de catre Biserica prin insuflarea tainica a Preasfantului Duh, Duhul Adevarului, Cel ce in ziua Cincizecimii a constituit Biserica lui Hristos, fiind trimis in lume de catre Tatal, la cererea Fiului-      Şi Eu voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, Ioan 14, 16.

    Deci, Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic, este consacrata marturisirii dreptei credinte si unitatii Bisericii. In primul rand, dreapta credinta inseamna marturisirea dumnezeirii Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

    Combatand pe ereticul Arie, care invata ca Dumnezeu adevarat este numai Tatal, Fiul nefiind Dumnezeu adevarat, ci doar o faptura indumnezeita, cei 318 Sfinti Parinti, adunati in Sinodul I Ecumenic de la Niceea, au marturisit ca Iisus Hristos este “Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut, mai inainte de toti vecii; Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, nu facut; Cel deofiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut; Care, pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut Om; si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat; si a inviat a treia zi, dupa Scripturi; si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui; si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit”.

    Un alt sens sau motiv al pomenirii Sfintilor Parinti de la Niceea indata dupa Inaltarea Domnului il constituie afirmarea prezentei neintrerupte a Mantuitorului in Trupul Sau tainic, adica in Biserica, conform fagaduintei facute Apostolilor Sai: “Iata Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului” (Matei 28, 20). Aceasta inseamna ca si urmasii Apostolilor, adica episcopii, vor fi sfintiti si intariti in intreita lor lucrare de Insusi Mantuitorul Hristos prin Duhul Sfant, Duhul Adevarului si al unitatii sau al comuniunii.

    Prin lucrarea Lui, Sfintii Parinti de la Niceea au salvat unitatea Bisericii, aflata in pericol de dezbinare din pricina ereziei preotului Arie din Alexandria. Duhul Sfant a facut ca tot din Alexandria Egiptului sa fie si primul mare aparator al Ortodoxiei ecumenice, si anume Sfantul Atanasie cel Mare, prin al carui cuvant inspirat a fost marturisita deofiintimea Fiului cu cea a Tatalui ceresc, adica dumnezeirea lui Iisus Hristos.

    Dar nu numai un singur Sfant Parinte trebuia sa marturiseasca nasterea din veci a Fiului si dumnezeirea Lui, ci glasul pastorilor celor multi, al celor care au ramas statornici in adevarul credintei si in comuniunea Bisericii, episcopi care aparau clerul si credinciosii pe care ii pastoreau, dupa chipul si cu ajutorul Pastorului cel Bun si vesnic, Iisus Hristos- Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale.s- ( Ioan 10, 11).

    Printre acestia s-au aratat atunci si Sfantul Nicolae al Mirelor Lichiei, cel bland cu inima, dar statornic in apararea dreptei credinte, si Sfantul Spiridon al Trimitundei, cel smerit in cuget, purtator al darului facerii de minuni, care prin rugaciune a facut sa se arate, prin materia cea neinsufletita a unei caramizi, taina Preasfintei Treimi.

    Desi diferiti ca origine etnica si geografica, episcopii ortodocsi s-au aratat uniti in cuget prin acelasi Duh Sfant, devenind astfel adevarate turnuri de paza ale Ortodoxiei, faruri prealuminoase ale crestinatatii universale, aprinse din lumina cea neinserata a Sfintei Treimi, spre a calauzi pe oameni pe calea mantuirii.

    Avand in ei de-a pururi lucratoare mintea sau gandirea lui Hristos si calauziti fiind de lumina Duhului Sfant, Parintii Arhipastori ai Bisericii drept-maritoare ne invata si pe noi, cei de astazi, cum sa pastram unitatea Bisericii, prin dreapta credinta in Sfanta Treime. Sfintii Parinti de la Sinodul I Ecumenic au aratat ca in ei lucreaza cuvantul evanghelic al rugaciunii lui Iisus, rostita dupa Cina cea de Taina si inaintea sfintelor si mantuitoarelor Sale patimiri: “Parinte Sfinte, pazeste-i in numele Tau pe cei pe care Mi i-ai dat, ca sa fie una precum suntem si Noi” (Ioan, 17, 11).

    Deci, cei 318 Sfinti Parinti de la Sinodul I Ecumenic ne invata ca dreapta credinta nu se pastreaza si nu se invata de catre unul singur, in izolare, ci in comuniune de gandire, de marturisire si de vietuire cu Biserica. Cu alte cuvinte, dreapta credinta se pastreaza in Biserica si de catre Biserica, iar Sfantul Sinod este glasul Bisericii luminat de Duhul Sfant, pentru a marturisi dreapta credinta si a pastra astfel comuniunea vie cu Preasfanta Treime, Izvorul vietii vesnice. Daca ne rupem de Sfanta Biserica, nu mai suntem dreptcredinciosi si dreptmaritori crestini, deoarece numai in comuniunea Sfintilor din toate timpurile se pastreaza dreapta credinta mantuitoare si sfintitoare.

    De aceea, un episcop ortodox nu poate fi hirotonit de catre un singur episcop, ci de catre cel putin trei episcopi care au confirmat marturisirea lui de credinta ortodoxa, ca sa se arate astfel legatura acestui nou episcop cu intreg episcopatul ortodox din lume, cu Biserica Ortodoxa intreaga.

    De asemenea, oricat am fi de inteligenti sau de invatati, niciodata nu trebuie sa interpretam singuri, de capul nostru, Sfanta Scriptura, ci impreuna cu Sfanta Biserica, impreuna cu Sfintii Parinti ai Bisericii din toate veacurile si din toate locurile, impreuna cu toti pastorii sufletesti, episcopii si preotii ortodocsi care pastoresc sau indruma comunitatile crestine pe calea mantuirii.

    Unitatea Bisericii pentru care S-a rugat Hristos nu se pastreaza oricum, ci prin impartasirea continua de sfintenia Lui, a Capului nevazut al Bisericii, prin lucrarea si cu venirea tainica a Duhului Sfant, spre slava Preasfintei Treimi. Tocmai pentru acest motiv, in cuprinsul aceleiasi rugaciuni arhieresti, Mantuitorul Iisus Hristos a cerut Tatalui Sau ceresc si vesnic ca sa-i sfinteasca pe ucenici intru adevarul Sau, adica prin cuvantul Sau- Sfinţeşte-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul. ( Ioan 17, 17).

    La aceasta rugaciune de sfintire a ucenicilor, din Sfanta si Marea Joi, Hristos-Domnul va adauga, in ziua urmatoare (Sfanta si Marea Vineri), Jertfa Sa de pe cruce, prin care “S-a sfintit pe Sine, ca om, pentru ca si ei sa fie sfintiti in adevar” (Ioan 17, 19).

    Fara participarea continua la sfintenia dumnezeiasca, impartasita oamenilor de catre Tatal prin Fiul in Sfantul Duh, nici Apostolii, nici urmasii acestora si nici cei ce cred in Dumnezeu prin cuvantul lor- Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, ( Ioan 17, 20) n-ar fi putut pastra unitatea Bisericii. De ce? Pentru ca pacatul mandriei, care intuneca mintile ereticilor, se afla la baza ratacirilor si dezbinarilor, care, aidoma unor valuri dezlantuite, lovesc necurmat corabia Bisericii.

    Astfel intelegem rostul alaturarii in Simbolul de credinta a primelor doua atribute ale Bisericii, “una” si “sfanta”, care stau sau cad impreuna; ele izvorasc din Persoana cea Una si Sfanta a Mantuitorului Hristos si se comunica Bisericii prin lucrarea Duhului Sfant, “Duhul Adevarului” si al unitatii “in legatura pacii”- Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi şi cele viitoare vă va vesti. ( Ioan 16, 13;  pentru a arata ca Biserica este icoana iubirii Preasfintei Treimi.

    Mantuitorul Iisus Hristos spune ca “aceasta este viata vesnica: Sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Hristos, pe care L-ai trimis” (Ioan 17, 3). Deci, Mantuitorul Iisus Hristos arata ca scopul credintei este viata vesnica. Asadar, ceea ce primim noi prin marturisirea dreptei credinte este mantuirea sau viata vesnica. Viata vesnica se cauta inca din timpul vietii pamantesti. Viata vesnica nu este viata de dupa moarte, cum gresit se intelege uneori. Viata vesnica este viata omului traita in comuniune cu Dumnezeu inca din lumea aceasta.

    In acest sens, Sfintii Parinti ne invata ca daca marturisim dumnezeirea lui Hristos intram in legatura spirituala cu El. Iar daca ne unim cu Hristos, Izvorul Invierii si al vietii vesnice, prin credinta, rugaciune, impartasirea cu Sfintele Taine si fapte bune, ne mantuim, adica dobandim viata vesnica. Insa daca Iisus Hristos nu este Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, atunci tot ceea ce a facut El pentru noi nu este lucrare mantuitoare sau datatoare de viata vesnica, deoarece numai Dumnezeu Cel vesnic poate sa daruiasca oamenilor viata vesnica.

    De aceea, in rugaciunea Mantuitorului pentru unitatea Bisericii, pe care am ascultat-o in Evanghelia de astazi, se spune ca Dumnezeu Tatal I-a dat Fiului puterea sa daruiasca viata vesnica celor ce cred in El: “I-ai dat stapanire peste toata faptura, ca sa dea viata vesnica tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui” (Ioan 17, 2). Deci Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel vesnic, S-a facut Om ca sa daruiasca oamenilor viata vesnica. In acest sens, Sfantul Atanasie al Alexandriei, mare aparator al credintei ortodoxe la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, invata ca daca Hristos nu este Dumnezeu, El nu poate indumnezei pe om. Daca Hristos nu este Dumnezeu vesnic, ci un om oarecare, El nu poate darui oamenilor viata vesnica.

    Iata de ce lupta pentru dreapta credinta este lupta pentru mantuire sau pentru dobandirea vietii vesnice. Nu orice credinta este mantuitoare, ci numai dreapta credinta sau credinta ortodoxa, care inseamna marturisirea dumnezeirii Mantuitorului Iisus Hristos si unirea cu El, intrucat El este nedespartit de Tatal si de Sfantul Duh. Astfel, prin Iisus Hristos ne impartasim haric de viata, iubirea si bucuria Preasfintei Treimi, “caci prin El avem apropierea catre Tatal, intr-un Duh” (Efeseni 2, 18).

    Aceasta duminica, ne cheama sa pastram dreapta credinta, mai ales astazi, intr-o lume din ce in ce mai tulburata si mai ratacita din punct de vedere spiritual. Ea ne cheama sa marturisim Crezul ortodox asa cum ni l-au lasat noua mostenire Sfintii Parinti de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, si cei de la Sinodul al II-lea Ecumenic, care s-a tinut la Constantinopol in anul 381, cand s-a formulat partea a doua a Crezului ortodox, pe care il rostim la Botez si la fiecare Sfanta Liturghie, intrucat reprezinta credinta noastra ortodoxa in forma concentrata.

    Aceasta credinta apostolica, formulata de Sfintii Parinti ai Bisericii la primele doua sinoade ecumenice, iar apoi talcuita de Biserica in cartile de slujba si in cartile de teologie, este lumina vietii crestine si temelia mantuirii sau a dobandirii vietii vesnice. Insa pentru a pastra dreapta credinta a Bisericii Ortodoxe trebuie sa cunoastem bine Crezul ortodox, sa il invatam pe de rost, noi si copiii nostri. De asemenea, trebuie sa avem in casele noastre cartea numita “Invatatura de credinta ortodoxa” sau “Catehismul”, care se tipareste mai des tocmai pentru a cunoaste mai bine credinta noastra ortodoxa si modul de a trai duhovniceste in Biserica si in societate.

    Deci Duminica a saptea dupa Pasti ne indeamna sa pastram dreapta credinta, sa ii crestem pe copiii si pe tinerii nostri in dreapta credinta, sa nu ne lasam amagiti de rataciri, de tot felul de grupari religioase care cauta sa-i rupa pe ortodocsi de Biserica Sfintilor Apostoli si a Sfintilor Parinti – Iubiţilor, punând toată râvna să vă scriu despre mântuirea cea de obşte, simţit-am nevoie să vă scriu şi să vă îndemn ca să luptaţi pentru credinţa dată sfinţilor, odată pentru totdeauna. (Iuda 1, 3).

    In concluzie, intelegem ca dreapta credinta este temelia mantuirii noastre, a dobandirii vietii si fericirii vesnice. Iar daca pierdem dreapta credinta, pierdem darul vietii vesnice, intrucat pierdem certitudinea sau lumina drumului celui adevarat al mantuirii. Dreapta credinta ne cheama insa si la dreapta vietuire, adica ne cheama la pocainta pentru pacate si la ridicarea din pacate, la cresterea in virtuti, la fapte bune de milostenie si de ajutorare a semenilor nostri.

    Dreapta credinta ne cheama si la o dreapta lucrare misionara, aceea de-a transmite Evanghelia iubirii Mantuitorului Iisus Hristos, prin cuvant si fapta, generatiei viitoare, copiilor si tinerilor, prin educatie religioasa in familie, in biserica si in scoala.

    Sa ne ajute Bunul Dumnezeu, pentru rugaciunile Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic si ale tuturor Sfintilor, sa pastram dreapta credinta ca fiind cel mai mare dar spiritual al vietii, sa crestem in ea si in sfintenia pe care ne-o daruieste ea, cu nadejdea mantuirii si a vietii vesnice.

                          Duminica Rugăciunii din Ghețimani,

    Era-n Joia cea mare-n Ghețimani,

Părăsit și neurmat de cei sărmani.

Și se ruga cu lacrimi ca de sânge

Ca a lui credință,nimeni să n-o poată-nfrânge.

    Părinte a venit ceasul Preaslăvirii Mele,

A celui ce de la Tine întotdeauna-Ți cere,

Viața veșnică pentru cei încredințați Lui,

Ca toți să-L cunoască pe Fiul Tatălui.

    Și aceasta-i viața veșnică a Dumnezeului

Cea mărturisiță tuturor de Fiul Lui,

Pe care în lume chiar Tu L-ai trimis,

Ca să  deschidă,pământenilor, raiul cel închis.

    Eu Te-am preaslăvit pe Tine și lucrul l-am făcut

Cu slava cea dintâi ,când i-am făcut din lut,

Și-acum mă preaslăvește Tu,cu acea slavă mare

A Fiului din Cer,ce azi cere binecuvântare.

    Pentru toți aceia ce Lui I-au fost incredințați.

Și pe care prin binecuvântări ei vor fi botezați.

Și care a Lui învățătură cu bucurie au primit

Și prin acea lucrare mare El astfel S-a sfințit.

   Pentru aceștia azi mă rog ca ei să fie una,

Precum noi în Treime și ei întotdeauna.

Și dacă azi din lume Eu vin ca să fim Noi,

Păzește-i tu Părinte,pân la viața de apoi.

    Cuvântul cel din cer aici trup s-a făcut

Sfințește-i în adevărul Tău ,ce ei l-au cunoscut.

Cuvântul le-am dat lor și știu că tu M-ai trimis

Viața veșnică dă-Le-o lor ,așa cum Le-ai promis.

Beclean 30 mai 2022-duminica a VII-a după Paști,a Sf.Părinti de la Sinodul I Ecumenic

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts