Eveniment de marcă astăzi la Palatul Culturii, acolo unde, a avut loc simpozionul “România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice oglindite în arhivele Vaticanului”. Invitații gazdei și moderatorului, nimeni altul decît primarul Ioan Turc, au fost dr. Johan Ickx, directorul Arhivei Istorice a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele de la Vatican, fostul ambassador al României la Vatican, prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, Vasile George Dâncu, directorul Editurii ”Școala Ardeleană”. De asemenea, au mai fost prezenți: prefectul Mica Oprea, subprefectul Ioan Zăgrean, doctorul Mircea Gelu Buta, vicepreședintele CJ BN, Camelia Tabără, prelați greco-catolici, catolici și ortodocși.
Despre volumul coordonat de fostul ambassador al României la Sfîntul Scaun, prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan- „România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice”, Excelența Sa a spus că este o lucrare în care semnează foarte multe personalități aici fiind vorba de președintele României, Klaus Iohannis, de la cardinali la diplomați români sau italieni, fiind un volum dedicate Vaticanului, neexistând până la această dată o versiune în limba română.
Lucrarea coordonată de fostul ambassador, Excelența Sa prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpîrțan, a fost finalizată la sfârșitul madatului său la Sfântul Scaun, cartea fiind primită cu interes și de autoritățile ecleziastice și, în special, de cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sanctității Sale Papa Francisc, care în scrisoarea sa de salut și-a exprimat profunda apreciere pentru felul în care s-a evidențiat calea nobilă comună marcată de relații din ce în ce mai solide și constructive dintre Vatican și România.
ÎNTREGUL EVENIMENT AICI: https://fb.watch/dr5YPTdnPZ/
Așa cum a explicat prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, simpozionul are povestea lui, așa cum au ”toate evenimentele marcante” și s-a plecat de la această carte în care sunt publicate și copii ale unor documente confidențiale sau extrem de rare, s-a ajuns la invitarea la Bistrița a dr. Johan Ickx și, în cele din urmă la acest simpozion. Despre invitat, prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, a vorbit la superlativ, explicând cât de important este el în cadrul a ceea ce se cheamă acum Arhiva Istorică a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele de la Vatican. El a explicat că, dr. Johan Ickx, este autorul unui cărți unice: BIROUL DE LA VATICAN: ” Este o carte care clarifica aspectele cunoscute de Pius al XII-lea despre atrocitatile comise in timpul razboiului si actiunile Sfantului Scaun pentru a ajuta victimele barbariei naziste. Pentru prima data sunt publicate Arhivele Secretariatului de Stat al Sfantului Scaun legate de rolul lui Pius al XII-lea si al Vaticanului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Printre ele, se regaseste corespondenta cu presedintele Roosevelt pentru a preveni escaladarea razboiului, sprijinul papei pentru reteaua Roman Escape Line (ruta de evacuare), cu scopul de a-i ajuta pe cei mai persecutati, incercarile diplomatice ale Sfantului Scaun de a influenta cel de-al Treilea Reich, respingerea legilor antirasiste ale lui Petain, organizarea de urgenta a botezurilor pentru salvarea a mii de evrei de la deportare sau chiar denuntarea preotilor nazisti la putere in Slovacia. Aceste documente unice pun in lumina influenta ascunsa a Vaticanului si rolul crucial al Papei in Europa ocupata de nazisti printr-o diplomatie “blanda”.
Ca moderator, primarul Ioan Turc a apreciat că avem de-a face cu un eveniment unic în care este prezentat un volum în care este prezentat un veac de relații dintre România și Vatican: ”Astăzi am avut deosebita onoare de a găzdui și modera Simpozionul “România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice oglindite în arhivele Vaticanului”, eveniment ce a avut loc la Palatul Culturii.
Invitat special a fost dr. Johan Ickx, directorul Arhivei Istorice a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele de la Vatican. Au fost prezentate lucrările dr. Joham Ickx consacrate României și a fost lansat volumul „România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice”, apărut sub coordonarea prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, la Editura Școala Ardeleană din Cluj–Napoca, în prezența autorului și a lui Vasile George Dâncu, directorul editurii. Vaticanul nu trebuie văzut doar ca un epicentru al creștinătății, ci și ca fiind cea mai informată instituție în ce privește realitățile cotidiene de pe mapamond. Distinsul oaspete Johan Ickx este el însuși un personaj de o excepțională valoare intelectuală, autor al unor cărți cu răsunet internațional. În plus, doctorul Ickx lucrează direct la digitizarea arhivelor Vaticanului, un demers firesc epocii noastre, dar, totodată, onorabil, pentru că astfel contribuie la aducerea mai aproape de public a unor documente altădată secrete.
Diferențele dintre spiritualitatea răsăriteană și cea occidentală există, dar avem și foarte multe puncte de atingere. Diferențele negative pot și trebuie să fie estompate, dar în ordinea naturală a lucrurilor, pentru că diferențele sunt, de fapt, premisa identității”.
Reamintim că:
Primele documente din arhivele pontificatului Papei Pius al XII-lea, au fost deschise luni, 2 martie 2020. Ele confirmă ajutorul acordat evreilor. Johan Ickx, directorul arhivei Secţiei pentru Relaţiile cu Statele din Secretariatul de stat, anticipează în mass-media Vaticanului că printre documentele deja disponibile în format electronic se evidenţiază fişierele privind „Evreii” care conţin 4.000 de nume şi cererile lor de ajutor. Unul dintre cele mai interesante dosare este cel despre: „Acuzaţiile împotriva Monseniorului Ottaviani, acuzat că ar fi procurat documente false evreilor şi că i-ar fi internat în clădiri extrateritoriale”.
Acestea sunt primele documente revelatoare care apar după deschiderea arhivelor Sfântului Scaun din perioada papalităţii lui Pius XII. Iar Vaticanul le face publice. Mai exact, sunt documente care provin din Arhiva Istorică a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele: o filială a Secretariatului de Stat.
„Sfântul Scaun a fost preocupat să nu se mai repete evenimente similare”, precizează Presseservice din Washington, în data de 20 octombrie. La patru zile după razia naziştilor în ghetoul de la Roma care s-a soldat cu o mie de deportaţi şi doar zece supravieţuitori. Papa Pius al XII-lea scrie cu mâna sa: „Este prudent ca Presseservice să trimită aceste veşti?”. Un fel de: nu spuneţi că intervenim, pentru că ar înrăutăţi situaţia.
1 Comment
Profesorul clujean, la Universitatea Babeş Bolyai Liviu-Petru Zăpîrţan, fost ambasador al României la Vatican pe lângă Sfântul Scaun, a avut o contributie determinantă in organizarea vizitei Sanctității Sale Papa Francisc în România, pe 31 mai-2 iunie, 2019. Iată cum explică profesorul Zăpîrţan și ecoul internațional al vizitei Papei în România: ,,Vizita a avut un bogat conținut în ceea ce a însemnat dialogul politic, pastoral și ecumenic în România, dar a avut și o relevantă reverberație internațională, pentru că Papa Francisc a venit într-o țară membră a Uniunii Europene care susține și promovează proiectul european, se află la o întâlnire dintre culturi și religii și este o punte între cele patru puncte cardinale. Nu întâmplător Papa a privit această vizită ca pe un prilej potrivit de a-și exprima convingerile privind contradicțiile care macină societățile dinlăuntrul lor, dar și în relațiile dintre ele. Astfel că a fost simbolică vizita Papei în toate cele trei provincii istorice românești, maniera în care a pledat pentru pace, pentru respectul persoanei umane, pentru marile valori de cultură și civilizație, pentru dialog pe baza unor punți și nu confruntându-ne peste ziduri ridicate de ideologii, populisme, utilitarisme, pentru a îngriji casa noastră comună care este pământul”.