Facebook Youtube
Search
Close
  • Acasa
  • POLITICA
    • Politica externa
    • Istorie Politica
  • EVENIMENT
    • REPORTAJ
  • SOCIAL, SOCIETATE
    • ADMINISTRAȚIE LOCALĂ
    • Afaceri locale
    • Comune
      • Telciu
    • Cultura-Tineret-Invatamant
    • ECUMENICA
    • SPORTURI
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • SONDAJE DE OPINIE
  • BECLEAN
  • NASAUD
Menu
  • Acasa
  • POLITICA
    • Politica externa
    • Istorie Politica
  • EVENIMENT
    • REPORTAJ
  • SOCIAL, SOCIETATE
    • ADMINISTRAȚIE LOCALĂ
    • Afaceri locale
    • Comune
      • Telciu
    • Cultura-Tineret-Invatamant
    • ECUMENICA
    • SPORTURI
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • SONDAJE DE OPINIE
  • BECLEAN
  • NASAUD
Home»SOCIAL, SOCIETATE»SOCIAL»VIDEO: Directorul Arhivei Diplomatice a Vaticanului, Iohan Ickx a fost astăzi la Bistrița. El a prezentat alături de fostul ambassador al României la Sfîntul Scaun, prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan volumul „România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice”- ” Multe din documentele publicate în această carte au fost până în 2020 secrete”
SOCIAL

VIDEO: Directorul Arhivei Diplomatice a Vaticanului, Iohan Ickx a fost astăzi la Bistrița. El a prezentat alături de fostul ambassador al României la Sfîntul Scaun, prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan volumul „România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice”- ” Multe din documentele publicate în această carte au fost până în 2020 secrete”

Alin CordosBy Alin CordosJune 4, 20221 Comment5 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Eveniment de marcă astăzi la Palatul Culturii, acolo unde, a avut loc simpozionul “România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice oglindite în arhivele Vaticanului”. Invitații gazdei și moderatorului, nimeni altul decît primarul Ioan Turc, au fost dr. Johan Ickx, directorul Arhivei Istorice a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele de la Vatican, fostul ambassador al României la Vatican, prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, Vasile George Dâncu, directorul Editurii ”Școala Ardeleană”. De asemenea, au mai fost prezenți: prefectul Mica Oprea, subprefectul Ioan Zăgrean, doctorul Mircea Gelu Buta, vicepreședintele CJ BN, Camelia Tabără, prelați greco-catolici, catolici și ortodocși.

Despre volumul coordonat de fostul ambassador al României la Sfîntul Scaun, prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan- „România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice”, Excelența Sa a spus că este o lucrare în care semnează foarte multe personalități aici fiind vorba de președintele României, Klaus Iohannis, de la cardinali la diplomați români sau italieni, fiind un volum dedicate Vaticanului, neexistând până la această dată o versiune în limba română.

Lucrarea coordonată de fostul ambassador, Excelența Sa prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpîrțan, a fost finalizată la sfârșitul madatului său la Sfântul Scaun, cartea fiind primită cu interes și de autoritățile ecleziastice și, în special, de cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sanctității Sale Papa Francisc, care în scrisoarea sa de salut și-a exprimat profunda apreciere pentru felul în care s-a evidențiat calea nobilă comună marcată de relații din ce în ce mai solide și constructive dintre Vatican și România.

ÎNTREGUL EVENIMENT AICI: https://fb.watch/dr5YPTdnPZ/

 

 Așa cum a explicat prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, simpozionul are povestea lui, așa cum au ”toate evenimentele marcante” și s-a plecat de la această carte în care sunt publicate și copii ale unor documente confidențiale sau extrem de rare, s-a ajuns la invitarea la Bistrița a dr. Johan Ickx și, în cele din urmă la acest simpozion. Despre invitat, prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, a vorbit la superlativ, explicând cât de important este el în cadrul a ceea ce se cheamă acum Arhiva Istorică a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele de la Vatican. El a explicat că, dr. Johan Ickx, este autorul unui cărți unice: BIROUL DE LA VATICAN: ” Este o carte care clarifica aspectele cunoscute de Pius al XII-lea despre atrocitatile comise in timpul razboiului si actiunile Sfantului Scaun pentru a ajuta victimele barbariei naziste. Pentru prima data sunt publicate Arhivele Secretariatului de Stat al Sfantului Scaun legate de rolul lui Pius al XII-lea si al Vaticanului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Printre ele, se regaseste corespondenta cu presedintele Roosevelt pentru a preveni escaladarea razboiului, sprijinul papei pentru reteaua Roman Escape Line (ruta de evacuare), cu scopul de a-i ajuta pe cei mai persecutati, incercarile diplomatice ale Sfantului Scaun de a influenta cel de-al Treilea Reich, respingerea legilor antirasiste ale lui Petain, organizarea de urgenta a botezurilor pentru salvarea a mii de evrei de la deportare sau chiar denuntarea preotilor nazisti la putere in Slovacia. Aceste documente unice pun in lumina influenta ascunsa a Vaticanului si rolul crucial al Papei in Europa ocupata de nazisti printr-o diplomatie “blanda”.

Ca moderator, primarul Ioan Turc a apreciat că avem de-a face cu un eveniment unic în care este prezentat un volum în care este prezentat un veac de relații dintre România și Vatican: ”Astăzi am avut deosebita onoare de a găzdui și modera Simpozionul “România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice oglindite în arhivele Vaticanului”, eveniment ce a avut loc la Palatul Culturii.

Invitat special a fost dr. Johan Ickx, directorul Arhivei Istorice a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele de la Vatican. Au fost prezentate lucrările dr. Joham Ickx consacrate României și a fost lansat volumul „România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice”, apărut sub coordonarea prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, la Editura Școala Ardeleană din Cluj–Napoca, în prezența autorului și a lui Vasile George Dâncu, directorul editurii. Vaticanul nu trebuie văzut doar ca un epicentru al creștinătății, ci și ca fiind cea mai informată instituție în ce privește realitățile cotidiene de pe mapamond. Distinsul oaspete Johan Ickx este el însuși un personaj de o excepțională valoare intelectuală, autor al unor cărți cu răsunet internațional. În plus, doctorul Ickx lucrează direct la digitizarea arhivelor Vaticanului, un demers firesc epocii noastre, dar, totodată, onorabil, pentru că astfel contribuie la aducerea mai aproape de public a unor documente altădată secrete.

Diferențele dintre spiritualitatea răsăriteană și cea occidentală există, dar avem și foarte multe puncte de atingere. Diferențele negative pot și trebuie să fie estompate, dar în ordinea naturală a lucrurilor, pentru că diferențele sunt, de fapt, premisa identității”.

Reamintim că:

Primele documente din arhivele pontificatului Papei Pius al XII-lea, au fost deschise luni, 2 martie 2020. Ele confirmă ajutorul acordat evreilor. Johan Ickx, directorul arhivei Secţiei pentru Relaţiile cu Statele din Secretariatul de stat, anticipează în mass-media Vaticanului că printre documentele deja disponibile în format electronic se evidenţiază fişierele privind „Evreii” care conţin 4.000 de nume şi cererile lor de ajutor. Unul dintre cele mai interesante dosare este cel despre: „Acuzaţiile împotriva Monseniorului Ottaviani, acuzat că ar fi procurat documente false evreilor şi că i-ar fi internat în clădiri extrateritoriale”.

Acestea sunt primele documente revelatoare care apar după deschiderea arhivelor Sfântului Scaun din perioada papalităţii lui Pius XII. Iar Vaticanul le face publice. Mai exact, sunt documente care provin din Arhiva Istorică a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele: o filială a Secretariatului de Stat.

„Sfântul Scaun a fost preocupat să nu se mai repete evenimente similare”, precizează Presseservice din Washington, în data de 20 octombrie. La patru zile după razia naziştilor în ghetoul de la Roma care s-a soldat cu o mie de deportaţi şi doar zece supravieţuitori. Papa Pius al XII-lea scrie cu mâna sa: „Este prudent ca Presseservice să trimită aceste veşti?”. Un fel de: nu spuneţi că intervenim, pentru că ar înrăutăţi situaţia.

 

 

 

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Alin Cordos
  • Website
  • Facebook

Related Posts

SINTEZE : Euroalegerile și partidele din Bistrița-Năsăud- EPISODUL 1: Partide mici cu pretenții nu atât mari: votul politic din iunie 2024 favorizează partidele cu organizații și primari sau se va vota altfel?

September 19, 2023

Patru șoferi drogați, prinși de polițiști la volanul unor mașini

September 18, 2023

VIDEO: SCANDAL ÎN JURUL UNEI AUTORIZAȚII DE CONSTRUCȚII- Un consilier local spune că a fost amenințat de reprezentanții unei firme de construcții.

September 17, 2023

BISTRIȚA: După 37 de ani, deputatul Daniel Suciu s-a întors la ”GENE 1”

September 11, 2023
View 1 Comment

1 Comment

  1. Leon on June 5, 2022 1:16 pm

    Profesorul clujean, la Universitatea Babeş Bolyai Liviu-Petru Zăpîrţan, fost ambasador al României la Vatican pe lângă Sfântul Scaun, a avut o contributie determinantă in organizarea vizitei Sanctității Sale Papa Francisc în România, pe 31 mai-2 iunie, 2019. Iată cum explică profesorul Zăpîrţan și ecoul internațional al vizitei Papei în România: ,,Vizita a avut un bogat conținut în ceea ce a însemnat dialogul politic, pastoral și ecumenic în România, dar a avut și o relevantă reverberație internațională, pentru că Papa Francisc a venit într-o țară membră a Uniunii Europene care susține și promovează proiectul european, se află la o întâlnire dintre culturi și religii și este o punte între cele patru puncte cardinale. Nu întâmplător Papa a privit această vizită ca pe un prilej potrivit de a-și exprima convingerile privind contradicțiile care macină societățile dinlăuntrul lor, dar și în relațiile dintre ele. Astfel că a fost simbolică vizita Papei în toate cele trei provincii istorice românești, maniera în care a pledat pentru pace, pentru respectul persoanei umane, pentru marile valori de cultură și civilizație, pentru dialog pe baza unor punți și nu confruntându-ne peste ziduri ridicate de ideologii, populisme, utilitarisme, pentru a îngriji casa noastră comună care este pământul”.

    Reply

Leave A Reply Cancel Reply

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Casa cu Bere
Recent Posts
  • Șieu Odorhei are capelă mortuară nouă. Sființirea lăcașului a fost făcută de IPS Andrei Andreicuț. Primarului Sorin Sfintean i-a fost oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni- VIDEO
  • Fotbal, liga a III-a: Gloria Bistrița vs Unirea Alba Iulia, vineri, 22 septembrie, ora 17.00. Adrian Falub: ” Cred că suntem obligaţi să câştigăm acest meci pentru că trebuie să rămâne acolo sus, avem nevoie de puncte”- VIDEO-
  • Incidentul aviatic de la Herina nu se confirmă!
  • VIDEO: Un medic stomatolog, George Dumitrescu ar putea fi candidatul AUR la primăria Bistrița. El este și coordonatorul organizației municipale AUR!
  • 23 – 30 septembrie – Săptămâna Europeană a Sportului
Recent Comments
  • Iuliu on Au început mișcările și reorientările politice! Robert Sighiartău forțează o excludere din PNL? Ultimele sale declarații au înfuriat conducerea liberală. Ionuț Stroe: ”Domnul Sighiartău nu mai reprezintă de mult poziţia oficială a PNL”
  • Iuliu on BISTRIȚA: Unul din liderii liberali, Ioan Adrian Veștea, confirmă amânarea reorganizării administrative-teritoriale până după alegerile din 2024: ”Sper ca viitorul Parlament să creeze cadrul legal necesar acestui demers, acum nefiind posibil acest lucru”- VIDEO
  • Iuliu on BLOCUL DEMOCRATIC PSD-PNL. Negocieri secrete între cele două partide pentru strategia electorală din 2024: liste și candidați comuni la toate alegerile interne, inclusiv la palatul Cotroceni
  • Toni on Subprefectul Ioan Zăgrean, prezent la Sângeorz Băi la deschiderea noului an școlar. Aici a ajuns și președintele Radu Moldovan
  • instapress.ro on MAIERU: Ziua Portilor Deschise la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfinții Zaharia și Elisabeta”. Cuvânt de învățătură al IPS Andrei, cel care a recitat și un poem scris de regretatul poet creștin Ion Alexandru.
Archives
  • September 2023
  • August 2023
  • July 2023
  • June 2023
  • May 2023
  • April 2023
  • March 2023
  • February 2023
  • January 2023
  • December 2022
  • November 2022
  • October 2022
  • September 2022
  • August 2022
  • July 2022
  • June 2022
  • May 2022
  • April 2022
  • March 2022
  • February 2022
  • January 2022
  • December 2021
  • November 2021
  • October 2021
  • September 2021
  • August 2021
  • July 2021
  • June 2021
Categories
  • 112
  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRAȚIE LOCALĂ
  • advertising
  • Afaceri locale
  • ALEGERI 2024
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • ARMATA, SERVICII SECRETE
  • BECLEAN
  • BISTRITA
  • CAIETE CULTURALE
  • Comune
  • CONSILIUL JUDETEAN
  • Cultura-Tineret-Invatamant
  • DIVERTISMENT
  • ECOLOGICA
  • ECONOMIE-AFACERI-FINANTE
  • ECUMENICA
  • EMISIUNI TV
  • EVENIMENT
  • FOTBAL
  • GLORIA 2018
  • INSTITUTIA PREFECTULUI
  • INVATAMINT
  • ISTORIE
  • Istorie Politica
  • ISU, POLITIE, JANDARMI
  • JUDETUL LA ZI
  • NASAUD
  • PALATUL CULTURII
  • POLITICA
  • Politica externa
  • REPORTAJ
  • REPORTAJE-OAMENI-LOCURI
  • SARBATORI
  • SINTEZE
  • SJU BISTRITA, SANATATE
  • SOCIAL
  • SOCIAL, SOCIETATE
  • SOCIAL-MEDIA
  • SONDAJE DE OPINIE
  • SPORTUL BISTRITEAN
  • SPORTURI
  • TELCIU
  • Telciu
  • TRADITII, FOLCLOR, CJC
Meta
  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Editors Picks
Latest Posts

Subscribe to Updates

Get the latest sports news from SportsSite about soccer, football and tennis.

Contactați-ne

  • 0762 655 681
  • alincordos(at)yahoo.com
  • Bistrița, România

Link-uri rapide

  • Politică Locală
  • Administrație
  • Analize-comentarii

Link-uri utile

  • Poliția română
  • Prefectura Bistrița-Năsăud
  • Informații meteorolgice
Facebook

Ultima știre

Șieu Odorhei are capelă mortuară nouă. Sființirea lăcașului a fost făcută de IPS Andrei Andreicuț. Primarului Sorin Sfintean i-a fost oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni- VIDEO

September 21, 2023

Copyright ©2014 - 2022 Toate drepturile rezervate | Site realizat de by DoKyd

  • Politici de confidențialitate
  • Termeni și condiții