Zi cu dublă semnicație, 2 iunie a fost marcată și la Bistrița dar și în orașele și în comunele județului Bistrița-Năsăud. La Bistriţa, manifestările au fost organizate de către Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud în colaborare Brigada 81 Mecanizată ”G-ral Grigore Bălan”, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița.
Evenimentul care s-a desfășurat în fața Monumentului Eroilor din Piața ”Petru Rareș” a debutat cu acordiarea onorului militar reprezentanțiilor autorității militare și civile, fiind vorba de colonelul Cornel Traian Scurt, comandatul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan’’, prefectul Mica Oprea, primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, după care a fost intonat Imnul Naţional. Preoţii Cristian Marţian (preotul garnizoanei Bistriţa) şi Emanuel Vidican au oficiat o slujbă de comemorare a eroilor neamului românesc.
MICA OPREA, prefect: ” De Ziua Eroilor, clopotele bisericii au răsunat în semn de veșnică pomenire și prețuire pentru cei care au scris istoria țării prin propriul sacrificiu. Această zi de mare sărbătoare, în calendarul creștin-ortodox, în care sărbătorim praznicul Înălțării Domnului, o dedicăm și eroilor care s-au jertfit pentru ţară. Cu onoare și recunoștință am participat astăzi la ceremonia militară și religioasă oficiată la Monumentul Eroilor din Piața ”Petru Rareș” pentru omagierea martirilor neamului românesc – adevăratele simboluri ale curajului și simțului datoriei față de neam. Încărcătura emoțională a acestei zile să pătrundă în sufletul fiecăruia dintre dumneavoastră!
Hristos S-a Înălțat!”. La eveniment au mai fost prezente cadre militare în activitate, rezervă și retragere, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai asociaților de veterani din județ. Alături de militari, jandarmi, pompieri, au fost şefii instituţiilor militarizate din subordinea MAI, viceprimarul municipiului Bistriţa – Sorin Hangan, directorii instituţiilor deconcentrate, elevi şi cadre didactice.
BECLEAN
Și la Beclean a avut loc ceremonia în care s-a intonate Imnului Național al României, s-a oficiat serviciul religios și au fost depuse de coroane de flori la Monumentul Eroilor . Alături de primarul Nicolae Moldovan, viceprimatul Bogdan Rusu, aici au fost prezenți politicieni locali dar și secretarul de stat în Ministerul Economiei, Terente Ciui.
NĂSĂUD
Primarul Dorin Vlașin: ”Astăzi este o zi specială, în care marcăm două mari sărbători: Ziua Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor. O rugăciune și un gând din suflet pentru toți eroii neamului ! Recunoștință veșnică !”
SÂNGEORZ BĂI
La Sângeorz-Băi s-au comemorat astăzi cei 167 de eroi ai Primului Război Mondial, dar și cel de-al Doilea Război Mondial, alături de comunitate oferind cinste celor căzuți pe frontul de luptă, moment care a avut loc în fața Monumentului Eroilor de la Biserica “Sfântul Nicolaie” sau cum o știm noi Biserica Mare.
Omagiem eroii noștri căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și unitate.
CĂTĂLIN BOTA, PRIMMAR: Sărbătoarea Înăltării Domnului este pentru neamul românesc și “Ziua Eroilor”, căzuți pentru Patrie. Ziua Eroilor căzuți pentru Patrie, care se serbează în “Ziua Înălțării” a pătruns în conștiința întregii națiuni, mai ales în comunitatea sângeorzană, ca expresia cea mai desăvărșita a sufletului nostru. Sărbătorind amintirea eroilor neamului românesc din vremuri străbune și până în timpurile noastre, precum și pe toți eroii căzuți, sângeorzenii și toți românii înțeleg caracterul adevărat al acestei serbări simbolice, de acordare a recunoștinței neamului nostru.
Manifestări dedicate Zilei Eroilor au mai avut loc la Blăjenii de Sus, comuna Șintereag, cu depunerea unei jerbe de flori la Bustul Generalului erou Grigore Bălan sau la Monumentul Cavalerilor/ Ferma Cavalerilor a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Cavalerilor Ordinul Militar ”Mihai Viteazul”.
1 Comment
Astăzi e sfânta zi a Înălţării Domnului , la 40 de zile după Înviere, când Domnul Iisus Hristos s-a înălţat al cer de pe Muntele Măslinilor. Înălţarea Domnului se prăznuieste în fiecare an în a 6-a zi de joi după Duminica Paștilor. Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate, consacrată prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, când s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, dată la data de 24 august 1920 și promulgată prin decretul regal 3530 din 2 sept 1920. Data aceasta a sărbătorii a fost reconfirmată si în 1940, într-un moment tragic pentru țară. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după revolutia din 1989 s-a revenit la data inițială, ce coincide cu sărbătoarea religioasă de Înălțarea Domnului.
In această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Dar, ca la Bistrita la nimeni din momentul in care pe fostul primar Ovidiu Cretu incă de la inceputul primului său mandat l-a apucat nebunia mutării statuilor după mintea lui cea proastă. Asa se face că in anul 2009 acesta a mutat bustul lui Petru Rares de lângă prefectură pentru a face loc controversatului „monument al eroilor” astfel incât politicienii locali să nu se mai deplaseze nici măcar odată pe an la Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. De atunci prostul obicei a rămas la Bistrita desi intre timp administratia locală s-a schimbat, ceea ce demonstrează că prostia nu are culoare politică.
Ar fi cazul ca si la Bistrita politrucii de astazi sa lase lenea de-o parte, si de măcar de ziua eroilor să se deplaseze până la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului asa cum se intâmplă in lumea civilizată. Spre exemplu la Cluj, ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor se desfăsoară la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii , iar la Bucuresti ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”. Ca să nu mai vorbim de tări civilizate precum Statele Unite, unde cu prilejul ceremoniilor de instalare a presedintilor americani la Casa Albă, un punct aparte este rezervat vizitei la Cimitirul National Arlington unde se află si mormântul eroului necunoscut.