Magistrații eleni au hotărât ca Sorin Oprescu să rămână liber până la următorul termen de judecată. Fostul primar al Capitalei trebuie să plătească, până mâine, o cauțiune de 5.000 de euro, potrivit postului de televiziune Antena 3. De asemenea, Sorin Oprescu va trebui să se prezinte în fiecare lună la Poliție, pe data de 5 și pe data 16, pentru un control judiciar.
Interesant dacă putem spune așa, este faptul că, judecătorul de caz s-a interesat de cum a funcționat binomul DNA-SRI sau cum mai funcționează și cât și cum se amestecă politicul în justiție. Bine de tot…
Ieri, ședința a durat aproximativ șase ore, mai exact până spre finalul programului Curții de Apel din Atena, motiv pentru care judecătorii au decis amânarea ședinței pentru dimineața zilei de astăzi. Au fost audiați mai mulți martori, mai mulți experți în drept internațional și în drept românesc, printre aceștia și un profesor de drept de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, un avocat și un fost judecător al Curții Constituționale din România. Aceștia au vorbit despre problemele sistemului judiciar din țara noastră.
Întrebat cât l-au audiat magistrații eleni şi ce întrebări i-au adresat, Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională a precizat:
„M-au audiat cam jumătate de oră. Interesul judecătorilor de la Curtea de Apel din Atena a fost destul de mare în această speță. Au vrut să afle detalii din dosar, dar nu le pot da eu pentru că nu cunosc dosarul şi nu sunt specialist în penal. Față de ceilalți pe mine m-au întrebat multe lucruri legate de procedura penală din România şi de ce se întâmplă în general. Instanța a vrut să afle în primul rând care sunt hibele din dosar, adică în ce măsură Sorin Oprescu a avut parte de un proces corect sau nu. Sunt chestiuni care țin mai mult de imaginea justiției Române.
Ei au insistat şi m-au întrebat ce mi se pare mie în neregulă, iar eu nu sunt în măsura să comentez decizia unui judecător. Dar dosarul în sine ridică unele probleme. Adică maniera în care a fost redactată hotărârea denotă un partizan vădit. Nu ştiu care au fost motivele pentru care judecătorul s-a exprimat aşa.
Adică este ceva aproape inadmisibil să faci referiri la viaţa particulară a unui om, să faci observații personale asupra unui inculpat. Sorin Oprescu a fost zugrăvit în această decizie ca un monstru”, a explicat Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.
Amintim că Poliția Română l-a dat în urmărire generală pe Sorin Oprescu în 13 mai, după ce acesta nu a fost găsit de poliție. Oprescu a fost căutat de oamenii legii după ce Curtea de Apel București l-a condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, printr-o sentință definitivă.
Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită, constituire de grup infracțional organizat, corupție și spălare de bani. Presa din Grecia a povestit cum fostul primar își crease propria „ascunzătoare” în suburbiile de sud ale Atenei. După cum se vede într-o fotografie publicată de protothema.gr, din dosarul aferent, casa de mulți metri pătrați este situată într-o zonă liniștită, slab populată.