Oraşul olandez Rotterdam găzduieşte marţi şi miercuri al 27-lea congresul statutar al Partidului Popular European (PPE), cea mai numeroasă şi influentă formaţiune politică de centru-dreapta din Europa.
În cadrul reuniunii va fi aleasă conducerea Partidului Popular European, formată din preşedinte, vicepreşedinţi, secretar general şi trezorier. Singurul candidat la funcţia de preşedinte al PPE este germanul Manfred Weber, care e şi liderul grupului europarlamentar omonim. La Rotterdam sunt prezenți delegați și invitați din peste 40 de țări.
Aici este prezentă și o numeroasă delegație a PNL din care face parte și deputatul bistrițean Diana Morar. Ea a transmis că este prezentă la Rotterdam pentru a-l susține pe europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, care va candida pentru un post de vicepreşedinte, funcţie pe care a ocupat-o şi în ultimii trei ani. De asemenea, în cele două zile ale congresului PPE de la Rotterdam delegaţii îi vor alege pe cei 10 vicepreşedinţi. Înscrişi în cursă sunt Esther de Lange (Ţările de Jos), Mariya Gabriel (Bulgaria), Esteban Gonzales Pons (Spania), Johannes Hahn (Austria), Andrzej Halicki (Polonia), David McAllister (Germania), Siegfried Mureşan (România), Petteri Orpo (Finlanda), Franck Proust (Franţa), Dubravka Suica (Croaţia) şi Antonio Tajani (Italia). Pentru funcţia de trezorier candidează Paulo Rangel (Portugalia) şi Tomas Zdechovsky (Republica Cehă).
De asemenea, Diana Morar a mai avut discuții și cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, prezentă la reuniunea de la Rotterdam pentru a susține cauza țării sale în aceste momente complicate privind securitatea internațională.
„Este o onoare pentru Partidul Naţional Liberal să fie membru PPE și pentru mine să mă aflu în aceste zile aici, la Rotterdam, făcând parte din a patra delegație ca mărime din familia PPE” a precizat Diana Morar.
Partidul Popular European cuprinde în prezent 81 de partide din 43 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene (Ursula von der Leyen) şi Parlamentului European (Roberta Metsola), şefi de stat sau de guvern din şapte ţări membre UE (Austria, Cipru, Croaţia, Grecia, Letonia, Lituania şi România) şi trei din afara UE, nouă membri ai Comisiei Europene şi cel mai numeros grup politic (176 de membri) din Parlamentul European, un grup de tradiție care are ca scop crearea unei Europe mai puternice. PPE a oferit reformele care au permis Uniunii Europene să depășească criza economică, iar acum și-a propus să susțină o agendă de reformă pentru viitorul Europei.