Consilierii județeni reuniți joi după-amiază în cadrul ședinței ordinare pe luna în curs, au avut de votat mai multe proiecte de hotărâre ce fac referire la depozitarea deșeurilor de către Vitalia dar și la modificarea tarifelor la salubrizare, fiind vorba de tarife calculate pe tonă de deşeuri, astfel că taxele percepute de cele 62 de primării din Bistriţa-Năsăud vor putea varia, în funcţie de cât se va colecta în fiecare UAT – mai ales reciclabile care pot fi valorificate – şi câţi locuitori plătesc efectiv.
BISTRIȚA- În privința Consiliului Municipal și a primăriei Bistrița, aleșii bistrițenilor au votat în ședința ordinară pentru luna în curs, un proiect de hotărâre prin intermediul căruia, viceprimarul Sorin Hangan să voteze, în numele şi pe seama Municipiului Bistriţa în cadrul Adunării generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în Judeţul Bistriţa-Năsăud, împotriva aprobării tarifelor diferențiate aferente Contractului de concesiune nr. 1277/2018 privind delegarea prin concesiune a serviciului public de salubrizare, respectiv activitatea de colectare, transport, depozitare și transfer al deșeurilor municipale inclusiv deșeuri periculoase din deșeuri menajere și managementul Stațiilor de Transfer și al Centrelor de Colectare din județul Bistrița-Năsăud, în forma prezentată.
Cum s-a luat această decizie?
Pornind de la informaţiile furnizate de Direcţia Servicii Publice, care monitorizează activitatea de colectare şi transport a deşeurilor municipale, Direcţia economică din cadrul Primăriei Bistriţa a realizat o serie de calcule pentru determinarea impactului financiar al adoptării proiectului de hotărâre.
Pentru anul 2022, cuantumul taxei de salubrizare pentru utilizatorii casnici a fost stabilit la 11,5 lei/pers/lună, diferența dintre costul serviciului de salubrizare pentru utilizatorii casnici persoane fizice şi nivelul taxei speciale de 11,5 lei/persoana/luna, fiind subvenţionată din bugetul local.
Analizând situaţia facturilor emise de către operatorul de salubrizare s-a constatat că municipalitatea achită pe lună în medie 1.000.000 lei privind serviciile de gestionare a deşeurilor reziduale şi reciclabile în cazul utilizatorii casnici. Media pe lună a utilizatorilor casnici persoane fizice înregistraţi în evidenţele fiscale este de aprox. 55.000 persoane din care aprox 2000 de persoane sunt scutite de taxă şi 1000 de pers achita 6,6 lei/lună. Aşadar, cei aproximativ 55.000 de utilizatori datorează o taxă de salubrizare de 604.600 lei/lună (52.000×11,5 lei/pers/lună+ 1000×6,6 lei/pers/lună), diferenţa până la 1.000.000 lei, respectiv 395.400 lei/lună (aprox. 7 lei/pers/luna) fiind suportată din bugetul local, ca subvenţie.
Dacă, impactul modificarii tarifelor serviciilor de gestionare a deseurilor reziduale şi reciclabile în cazul utilizatorii casnici este de aprox. 2.200.000 lei (nu am luat suma întreaga de 2.600.000 pt ca o parte se refera şi la persoanele juridice), înseamnă ca avem o creştere de aprox 3,5 lei/luna/pers (2.200.000/53.000/12). Aşadar, taxa reală pentru utilizatorii casnici ar creşte de la aprox. 18,5 lei cat este in prezent la 22,5 lei/pers/luna.
Majorarea tarifelor care face obiectul proiectului de hotărâre la nivelul acestei sume nu poate fi realizată prin majorarea taxei speciale suportate de populaţie (beneficiari ai serviciului de salubrizare) deoarece marea majoritate a contribuabililor au achitat taxa aferentă anului 2022 in integralitate. Singura modalitate de a suporta această diferenţă de tarife pentru Municipiul Bistriţa ar rămâne majorarea subvenţiei din bugetul local.
La această dată nu există resurse bugetare disponibile pentru cuprinderea în bugetul pentru anul 2022 a sumelor necesare pentru a suporta majorările de tarife propuse.
Potrivit punctului de vedere al Direcţiei Servicii Publice faţă de acest proiect de hotărâre, solicitarea operatorului de a se aproba noile tarife nu este justificată prin raportare la motivele invocate, calitatea serviciului nu este la parametrii optimi asumaţi prin contract. Un aspect important este faptul că majorarea propusă nu include şi majorările de tarife la depozitare care vor fi practicate de Vitalia, motivat de faptul că nu au fost încă aprobate de Consiliul Judeţean. La fundamentarea noilor tarife au fost avute în vedere noi investiţii pentru reformarea şi modernizarea sistemului de colectare a deşeurilor, însă această componentă s-ar putea justifica doar ulterior realizării investiţiilor ce vizează îmbunătăţirea calitativă a serviciului de salubrizare, şi numai după implementarea acestora.
Conform calculelor realizate de DSP, impactul bugetar calculat pe baza cantităţilor de deşeuri colectate în anul 2021 este de 2.616.375,99 lei /an, inclusiv TVA.