PSD a prezentat, joi, rezultatele primelor șase luni de guvernare. Președintele Marcel Ciolacu a vorbit despre măsurile luate în coaliție dar și despre opiniile separate pe care le au sociual-democrații și liberalii cu privire la anumite teme. “În contextul invaziei criminale a Rusiei în Ucraina, cred că este esențial să ne asigurăm hrana pentru noi înșine. Este singura cale de a ne proteja cetățenii față de creșterile prețurilor la alimente!
Descurajarea speculei trebuie să fie o prioritate. La fel cum creșterea producției agricole și investițiile în sectorul alimentar vor contribui la scăderea prețurilor, la crearea de noi locuri de muncă și ne vor ajuta să exportăm mai multe produse românești.
”Cumpără românește” trebuie să fie firul roșu care să ne ghideze acțiunile. Avem produse românești de calitate. Trebuie doar să le aducem mai aproape de cetățeni.
Mai mult, este nevoie de solidaritate, de implicarea și efortul tuturor. Fac apel către sectorul HoReCa, sector sprijinit de stat în timpul pandemiei, să ajute acum statul român, și implicit pe români, și să cumpere produse românești.
Doamnelor și domnilor,
Un alt obiectiv important este să ne asigurăm independența energetică. Legea offshore este un bun punct de plecare. Dar trebuie să investim masiv în energia verde pentru infrastructura critică a statului. Trebuie să devenim preocupați și de schimbările climatice, care ne afectează din ce în ce mai mult. Dar, investițiile în energie verde trebuie să vină și cu noi locuri de muncă, este esențial să se întâmple asta!
În plan economic, vreau să continuăm să oferim un sprijin masiv pentru companiile românești. Capitalul românesc trebuie sprijinit și vom veni cu noi soluții pentru a susține antreprenorii români și afacerile românești. Ele reprezintă motorul economiei noastre!
În domeniul infrastructurii, în perioada următoare trebuie să semnăm toate contractele la ”Autostrada Moldovei”- A7. Sunt 320 de km finanțați din PNRR. Acesta trebuie să fie un obiectiv de țară al României și vă asigur că îl vom face.
Un alt obiectiv de țară trebuie să fie dezvoltarea comunităților locale pentru reducerea decalajelor dintre zonele României. Trebuie să folosim PNRR-ul și programul național Anghel Saligny. Realizarea infrastructurii de apă, canal, gaze și drumuri va stimula economia locală. Și va duce la creșterea calității vieții locuitorilor din aceste comunități.
În sfârșit, în plan social, trebuie să ne gândim serios la extinderea programelor de sprijin a elevilor vulnerabili din mediul rural, prin acordarea unei mese calde, dar și la un sistem de deduceri fiscale pentru familiile cu mai mulți copii, pentru asigurările medicale sau educație.
Am promis că vom trece cu toții, în mod solidar, prin aceste crize. Că nu vom lăsa povara cea mai grea pe umerii celor cu venituri mici, în timp ce alții să se îmbogățească din ce în ce mai mult.
PSD lucrează deja la acest nou plan de măsuri. Adunăm deja idei de la cei mai buni experți din sectorul privat, societate civilă și sindicate. Echitatea socială este cheia. Nu poți lua doar de la cei care muncesc și plătesc, iar pe ceilalți să-i sari de fiecare dată. Cum nu poți lăsa o diferență atât de mare de impozit între salariu și capital. Trebuie găsit un echilibru astfel încât și salariatul, și patronul, să contribuie echitabil. Reducerea impozitului pe salariile mici, prin acordarea deducerilor fiscale, trebuie făcută în paralel cu creșterea impozitării capitalului. Fără ca acest lucru să devină un impediment pentru dezvoltarea ulterioară a unei afaceri.
Deoarece, în viziunea PSD, rolul Guvernului este de a găsi soluții pentru ca economia și societatea să funcționeze corect, echitabil pentru toată lumea.
Cred cu tărie că românii trebuie să știe, în fiecare moment, care este poziția PSD în legătură cu anumite probleme. Avem obligația de a da explicații românilor pentru că ei ne-au trimis în funcțiile pe care le ocupăm acum!
PSD își va susține întotdeauna ideile și valorile, chiar și atunci când acestea pot fi diferite de cele ale partenerilor noștri de Coaliție! Este normal să avem opinii diferite, atât timp cât, din argumentele aduse de fiecare parte, vor rezulta cele mai bune soluții pentru români.
De aceea am intrat la guvernare, să reparăm lucrurile și să venim cu cele mai bune soluții pentru ca românii și România să iasă cât mai repede din această perioadă dificilă”, a spus Marcel Ciolacu.
1 Comment
Este usor sa constati esecul coalitiei PSD – PNL – UDMR, după şase luni de guvernare, mai greu este să identifici solutii pentru iesirea din impas. Actuala coalitie de guvernare PSD- PNL- UDMR este formată din partide care își urmăresc, fiecare, propriile interese. Este un guvern alcătuit din 3 formațiuni, in care unul trage hăis, altul cea, blocând programul de reforme prevăzut in PNRR atât de necesare pentru România. In aceasta situatie, PNL a ajuns prizonier într-o coaliție de guvernare, în care se vede că PSD taie și spânzură, amintind de struto-cămila numită USL de care până la urmă s-a ales praful.
Pentru a face rost de banii necesari in implementarea noului pachet de măsuri din programul „Sprijin pentru România”, premierul Ciucă a solicitat la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, 25 mai, 2022, ca fiecare minister să procedeze la reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu procentul de 10%. Nici acum, când din cauza crizelor multiple a ajuns cutitul la os, Guvernul de coalitie PSD-PNL-UDMR cu o majoritate parlamentară de peste 70%, nu are curajul să facă reformele interne atât de necesare si să renunte la centralizarea excesivă care a devenit o frână în calea progresului economic.
Chiar si la atragerea de fonduri europene au existat sincope deoarece România nu a fost in stare sa facă o reforma administrativ- teritoriala compatibilă cu structurile europene. Din această cauză diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi dispune de un aparat administrativ supradimensionat, dar fără ca acesta să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București.
În prezent, dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi de a asigura servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean. De aceea, in loc de tot felul de subiecte minore si fără noimă trebuie făcută cât mai curând posibil reforma administrativă, dar pentru asta e nevoie de curaj politic şi de oameni cu pregătire nu de figuranti, precum cei din Parlamentul României.