Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat, joi, în cadrul Ligii Aleşilor Locali, că faptul că PNL se află astăzi la guvernare se datorează succeselor aleşilor locali liberali, care au generat încredere în PNL, în toată ţara. El le-a spus primarilor cu rezultate că este nevoie de reforma administraţiei locale şi le-a cerut primarilor cu rezultate să împărtăţească din această experienţă şi altor aleşi care au proiecte în derulare
”Liga Aleşilor locali este o structură de forţă, este baza de contact a PNL cu cetăţenii”, a spus Nicolae Ciucă, arătând că primarii PNL sunt modele de performanţă administrativă şi politică.
”Vreau să vă tramsmit două mesaje, primul, al deschiderii către soluţiile care vin dinspre dumneavoastră şi mesajul de încredere în capacitatea de a rerula proiecte şi a-i convinge pe cetăţenii localităţilor pe care le administrează că nu şi-au irosit votul. Succesele din administraţie s-au convertit în încredere în polliticienii PNL. Faptul că PNL se află astăzi la guvernare se datorează succeselor dumneavoastră, care au generat încredere în PNL, în toată ţara”, a spus Ciucă.
El a precizat că, acum, PNL continuă proiectul politic de dezvoltare şi modernizare şi aleşii locali ai PNL sunt cei care trebuie să accelereze şi să desăvârşească această modernizare. ”Construcţia, dezvoltarea României şi a comunităţilor locale sunt prioritatea numărul unu a PNL”, a afirmat el.
”Vrem să instituţionalizăm şi să răspândim bunele practici ale guvernării locale de succes a PNL, acolo unde se vrea, replicarea lor şi în alte judeţe. Vrem să facem în PNL o scoală a performanţei administraţiei locale”, a afirmat Nicolae Ciucă, adăugând că sunt mulţi care au proiecte în desfăşurare şi trebuie ajutaţi de cei cu experienţă să le ducă la sfârşit.
Premierul a mai arătat că avem de absorbit fonduri europene de aproape 90 de miliarde de euro, în perioada următoare, prin PNRR, prin programele multianuale şi prin Anghel Saligny, fiind o oportunitate pe care nu îşi permit să o risipească. ”Avem nevoie de descentralizare şi mai presus de toate avem nevoie de implicarea şi experienţa dumneavoastră, să o împărtăşiţii”,a spus el. ”Dacă sunt obstacole, trebuie îndepărtate cât mai rapid de Guvern”, a afirmat Ciucă. Premierul a menţionat că doar prin descentralizare pot fi atraşi toţi banii puşi la dispoziţie ţării noastre.
”Ştiu că este nevoie de reforma administraţiei publice locale”, a mai spus preşedintele PNL, arătând că aşteaptă propuneri de la aleşii locali pentru a putea aplica politicile publice la nivel naţional. ”Trebuie să menţinem performanţa în administraţiile pe care le conducem”, a mai declarat el, precizând că viziunea este una singură, fapte şi realizări, pentru a convinge.
Preşedintele PNL a arătat că succesul aleşilor locali trebuie să se transforme în voturi şi că PNL trebuie să recâştige acele primării pierdute şi să câştige altele.
”Vă rog să aveţi încredere în echipa de conducere a PNL, că vom găsi soluţii şi vom fi în măsură să gestionăm orice situaţie”, a spus în finalul discursului preşedintele PNL.
1 Comment
“Vorba multă, sărăcia omului”. Pentru a face rost de banii necesari in implementarea noului pachet de măsuri din programul „Sprijin pentru România”, premierul Ciucă a solicitat la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, 25 mai, 2022, ca fiecare minister să procedeze la reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu procentul de 10%. Nici acum, când din cauza crizelor multiple a ajuns cutitul la os, Guvernul de coalitie PSD-PNL-UDMR cu o majoritate parlamentară de peste 70%, nu are curajul să facă reformele interne atât de necesare si să renunte la centralizarea excesivă care a devenit o frână în calea progresului economic.
Chiar si la atragerea de fonduri europene au existat sincope deoarece România nu a fost in stare sa facă o reforma administrativ- teritoriala compatibilă cu structurile europene. Din această cauză diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi dispune de un aparat administrativ supradimensionat, dar fără ca acesta să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București.
În prezent, dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi de a asigura servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean. De aceea, in loc de tot felul de subiecte minore si fără noimă trebuie făcută cât mai curând posibil reforma administrativă, dar pentru asta e nevoie de curaj politic şi nu de palavre aiuristice.