Liderii PSD și PNL sunt tot mai nemulțumiți de comportamentul UDMR și al oficialilor din Ungaria, iar ultimele evenimente demonstrează cu prisosință lucrul acesta. Trei evenimente recente au încordat serios relațiile dintre PSD și UDMR în coaliția de guvernare.
Trei incidente care au pus pe jar relațiile în interiorul coaliției de guvernare
În urmă cu două săptămânii, liderul PSD, Marcel Ciolacu, se declara deranjat de incidentul de la meciul de hochei dintre România și Ungaria. „Să vii cu astfel de provocări mi se pare de netolerat”, spunea Marcel Ciolacu, care declara totodată că subiectul va fi discutat într-o ședință a coaliției de guvernare, referindu-se cel mai probabil la partenerii de guvernare de la UDMR. Dar acesta nu a fost singurul incident care a încordat relațiile cu UDMR în interiorul coaliției. Zilele trecute, președinta Ungariei, Katalin Novak, a stârnit un scandal diplomatic după ce, în cadrul unei vizite în România. Katalin Novak postase un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care aceasta îşi asuma calitatea de „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc”, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei. Postarea a stârnit o reacție din partea Ministerului Afacerilor Externe de la București. Secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul român de Externe l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de această declarație. În fine, al treilea incident îl implică pe președintele UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a participat la un eveniment organizat de Episcopia Reformată din Ardeal, unde a vorbit având în fundal imaginea stilizată a Ungariei Mari.
Excluderea UDMR din coaliție?
Astfel, în urma celor trei evenimente, PNL și PSD sunt forțate să reacționeze într-un fel față de UDMR, mai ales că guvernul se află sub o continuă presiune din partea celor de la AUR care încearcă să exploateze electoral incidentele, alimentând mai vechile fobii ale populației. În linii mari PSD și PNL pot acționa în două moduri vis-a-vis de UDMR. Pe de o partea, liderii PNL și PSD pot chema liderii UDMR la o discuție în spatele ușilor închise în care să lămurească aceste lucruri, cerându-le în prealabil celor de la UDMR să își modereze comportamentul. Acțiunile celor de la UDMR se răsfrâng asupra coaliției în ansamblu, iar lucrul acesta îi poate costa din punct de vedere electoral. Aceasta pare a fi fost varianta propusă inițial de Marcel Ciolacu, cel care dorea o discuție în cadrul coaliției, departe de camerele de luat vederi ale jurnaliștilor. Rezolvarea problemelor în spatele ușilor închise ar putea reprezenta o victorie pentru PNL și PSD și în alt mod – aceștia nu ar ceda în fața presiunilor puse de AUR, demonstrând că partidul lui George Simion este unul care doar încearcă să capitalizeze politic diverse crize.
O a doua variantă, mult mai radicală, ar fi efectiv excluderea UDMR din coaliția de guvernare. Liderii PSD și PNL pot justifica acest lucru prin faptul că, în ciuda discuțiilor, UDMR continuă să aibă un comportament problematic care afectează imaginea coaliției, în ansamblul ei. În plus, PSD și PNL și-ar păstra majoritatea parlamentară chiar și fără UDMR. La Camera Deputaților, PSD și PNL ar avea 188 de parlamentari, față de 142 câți ar putea strânge într-o coaliție (improbabilă) restul partidelor – USR, UDMR, AUR, minorități și neafiliați. La Senat, PNL și PSD ar deține 84 de senatori, față de doar 51 câți ar strânge USR, AUR, UDMR și neafiliații. Prin urmare, PSD și PNL ar avea o majoritate confortabilă în ambele camere, iar Guvernul ar avea șanse virtual inexistente să cadă în urma unei moțiuni de cenzură. Portofoliile ministeriale ale UDMR ar fi redistribuite între PNL și PSD.
În acest scenariu, excluderea UDMR ar putea da un semnal puternic, dar ar putea marca și o victorie pentru AUR. Simion & Co ar putea prezenta publicului lor evenimentul ca pe o demonstrație a faptului că PSD și PNL au cedat presiunii celor de la AUR. În plus, o eventuală excludere a UDMR din coaliție nu ar mai modera comportamentul udemeriștilor. Dimpotrivă, aceștia ar apela probabil la o retorică și mai virulentă și ar încerca să submineze coaliția prin toate mijloacele posibile.
Așadar, varianta excluderii UDMR, deși nu ar afecta puterea coaliției, rămâne probabil o soluție de ultim resort, aplicabilă doar după ce restul variantelor au fost epuizate.