Primarul Ioan Turc, invitat la Adunarea Generală a Asociației de Prietenie Wiehl, Germania

Primarul Bistriței, Ioan Turc a participat în aceste zile la Adunarea Generală a Asociației de Prietenie Wiehl, asociație al cărui președinte este un mai vechi și statornic prieten al Bistriței, Hans-Georg Franchy, președintele Asociației de Prietenie Germană – Săsească – Română Wiehl – Bistrița.

Despre această vizită a primarului Ioan Turc s-a scris aici: https://www.drabenderhoehe.de/…/freundeskreis-wiehl…/

”Înfrățirea orașelor este un adevărat “testament viu” pentru înțelegerea între națiuni și, având în vedere războiul din Ucraina și numeroasele persoane care fug din calea războiului, înțelegerea internațională nu a fost niciodată mai importantă decât astăzi. Hans-Georg Franchy, președintele Asociației de Prietenie Germană – Săsească – Română Wiehl – Bistrița, și-a exprimat bucuria că a putut primi ca invitat pentru prima dată nu doar pe primarul din Wiehl, Ulrich Stücker, ci și pe primarul Bistriței, Ioan Turc, în calitate de invitat la Adunarea generală din 23 mai 2022, în centrul comunitar al satului Hillerscheid.

 

Ioan Turc l-a succedat în 2020 pe primarul Ovidiu Crețu, care a semnat în 2015 acordul de parteneriat dintre Bistrița și Wiehl. Acest parteneriat se concentrează întotdeauna pe înțelegerea între oameni și cunoașterea culturii lor. Printre invitați s-au numărat Rainer Lehni, președintele federal al Asociației Sașilor din Transilvania, Anita Gutt și Horst Kessmann (președinții districtelor Drabenderhöhe și Bielstein) și alții.

 

Evenimentele politice mondiale arată cât de important este acest schimb de experiență, a declarat primarul Stücker (anterior având o întâlnire oficială cu primarul Ioan Turc), care a subliniat în același timp că se simte foarte legat de oamenii din Drabenderhöhe și Transilvania. Acesta a menționat Premiul Patriei pentru Turnul Comemorării, pe care locuitorii din Drabenderhoehe l-au primit recent din partea ministrului Ina Scharrenbach din Düsseldorf. El și-a exprimat speranța că transilvănenii vor continua să își păstreze tradițiile, care fac din orașul Wiehl un oraș mai bogat și mai colorat. I-a urat domnului primar Ioan Turc mult succes în activitatea sa și multă pace în lume, pentru că sănătatea și pacea reprezintă cele mai importante lucruri.

Ioan Turc și-a exprimat bucuria că prietenia nu se regăsește doar în documentele semnate între orașe, ci este una “foarte vie”. Se simte ca acasă, aici la Wiehl. În 2023, va avea loc la Bistrița o sărbătoare cu ocazia finalizării bisericii, la care i-a invitat deja pe locuitorii din Wiehl. Dar oricine se află între timp la Bistrița și dorește să-l viziteze, îl poate suna.

Rainer Lehni a reamintit publicului că Grupul național al Asociației Sașilor din Transilvania a fost, de asemenea, membru fondator al Asociației de prietenie. Faptul că au ales Bistrița a avut mult de-a face cu sprijinul dat de domnul Franchy, care este originar din Bistrița și care “a pus mult suflet”.

Franchy a prezentat în continuare numeroasele activități ale Asociației de prietenie, care au început cu un schimb de profesori între cele două orașe. Din păcate, acesta nu a mai continuat. Cu toate acestea, el a subliniat că nu întâlnirile primarilor, ci întâlnirile cu oamenii sunt importante. Mai multe vizite ale Asociației de prietenie în România au avut ca scop cunoașterea altor oameni și a culturilor lor.

Noul început a fost sărbătorit de membrii asociației, după o lungă perioadă de pandemie, în octombrie 2021, cu o mare petrecere în Kulturhaus. A fost un eveniment de succes, la fel ca și participarea cu un stand la piața de Crăciun din Wiehl. Pentru luna septembrie a anului 2022, domnul Franchy plănuiește o excursie în Banat, unde sunt stabiliți și germani, în special șvabi. Dacă în Drabenderhöhe va mai avea loc un alt târg de Crăciun, Asociația de prietenie dorește să fie reprezentată cu un stand.

În cadrul noilor alegeri, Hans-Georg Franchy și Jürgen Poschner au fost realeși în unanimitate în funcțiile de prim și al doilea președinte al asociației, la fel ca Christiane Broos (trezorier) și Henriette Kualas (secretar). Primarul Stücker și Anita Gutt sunt membri de drept ai consiliului. Evaluatorii sunt: Enni Janesch, Hanna Jung-Boldan, Marcus van Breen, Helmut Heck, Agnes Franchy-Krupp, Erwin Kasper, Melitta Poschner, Klaus Poschner, Karla Geisbauer. Auditori: Friederike Paulini, Alfred Ruland, Harry Janesch și Hans Lezanska”

 

Sursă text: https://www.drabenderhoehe.de/…/freundeskreis-wiehl…/

 

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts