Ancheta procurorilor de la Parchetul General cu privire la acordarea certificatelor de revoluționar și-a produs primele condamnări. Acțiunile au vizat fapte de corupție într-un dosar ce privește acordarea și primirea ilegală a unor titluri de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989. Ancheta a fost demarată în 2016 și urmărea anumite fraude comise la nivelul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor în acordarea titlurilor noii categorii de revoluționari – Luptător cu rol determinant – introduse prin OUG nr. 95/2014, emisă de Guvernul Ponta, ce modifica Legea nr. 341/2004. La începutului lui 2016, Ioan Bența, fostul președinte al Asociației ”Bistrița-22 decembrie” făcea niște dezvăluiri incendiare cu privire la falsificarea de documente pentru acordarea de titluri de „Luptător cu rol determinant în Revoluție”. În aceste zile, a venit și decontul: 12 persoane au fost judecate în dosarul „certificate de revoluționar false”. Dintre acestea 3 au fost achitate, iar 9 condamnate de Curtea de Apel București. Printre persoanele condamnate se numără și George Avram și Ioan Blaga. Informația apare pe Clujust.ro
Aceasta este povestea pe scurt. Evident în cei 6 ani trecuți de la începutul anchetei s-au spus și scris multe despre ceea ce s-a întâmplat, de fapt, cu acordarea și primirea ilegală a unor titluri de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989.
De unde s-a plecat?
Cele două condamnări au fost și consecința autodenunțului făcut de Ioan Benț. El a povestit anchetatorilor cum, în apartamentul din București în care a fost pus să își modifice unele documente din dosarul de revoluționar – pe motiv că nu va mai verifica nimeni conținutul acestuia – a ajuns din Bistrița tocmai la …București, la Baricadă. Cei trei, din apartamentul respectiv, practic și-au dat declarații de martor la evenimente unul altuia. Așa a ajuns și el să fie inclus pe lista beneficiarilor titlului de „determinant” la care ulterior a renunțat.
IOAN BENȚA: „Împreună cu ceilalţi doi bistriţeni, nu o să le dau numele pentru că e alegerea lor dacă vor să se autodenunţe şi ei, am mers la şedinţa de la Bucureşti. Când ne-am oprit la Ploieşti mi-au spus că trebuie să modificăm prima pagină din memoriu zicând că singura modalitate prin care noi putem să ajungem revoluţionari cu un statut de determinat. Trebuia să scriem că în 1989 am pornit din Bistriţa în 21 decembrie şi nu în 22, cum era într-adevăr. Mi s-a mai spus să ne legăm de un oraş precum Bucureşti. Gen că în 21 eram în Bucureşti şi în 22 în Bistriţa”, mărturisea în 2016 revoluţionarul bistrițean.
De asemenea Benţa mai spune că s-au întâlnit în Capitală cu Ionel Iosif, cel căruia cei trei îi semnaseră o împuternicire pentru a susţine dosarele în faţa SSPR. Conform comunicatului Parchetului General, a doua zi după audierea lui George Avram, de săptămâna trecută, numele lui Ionel Iosif apărea printre cei reținuți și propuși spre arestare, „sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării).”
La nivelul întregii țări au fost cercetate deocamdată 290 de astfel de dosare de revoluționar. Persoanele în cauză se presupune că ar beneficiat în mod ilegal, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei.
Povestire cu final NE așteptat…
Potrivit https://www.clujust.ro/ care citează din Sentința penală nr.94F din 20 mai 2022, George Avram a fost condamnat la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În această perioadă, fostul city-manager nu are voie să dețină nicio funcție publică. De asemenea, s-a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani, perioadă în care George Avram trebuie să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune Bistrița, să primească vizitele consilierului de probațiune, să anunțe schimbarea locuinței, a locului de muncă și deplasările mai lungi de 5 zile.
Ioan Blaga, cel de-al doilea bistrițean judecat în acest dosar a fost condamnat la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Și el trebuie să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată.