În urmă cu 8 ani, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a decis să transmită în administrarea Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) o clădire situată în Piața Centrală numărul 29, fiind vorba despre clădirea în care în trecut își desfășura activitatea Tribunalul Bistrița-Năsăud. UTCN s-a obligat să reabiliteze clădirea și să înfiinţeze un centru universitar la Bistriţa, lucru care după patru ani devine posibil. Tot atunci, a fost semnat contractul de finanțare pentru modernizarea clădirii, investiția ridicându-se la 10,8 milioane de lei. Sursa de finanțare a fost din fonduri europene în proporție de 98 la sută, iar 2 la sută va fi contribuția universității.
Astăzi, la ora 13.00, noul sediu de la Bistrița al Universității Tehnice Cluj-Napoca a fost astăzi inaugurat official în prezența membrilor Consiliului de Administraţie şi ai Senatului Universităţii Tehnice, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României , Dragoş Vlad, a subprefectului Ioan Zăgrean şi a viceprimarului Bistriţei, Sorin Hangan, preenți fiind și profesori care coordonează programele de studii ale Extensiei Bistriţa, preşedintele CCI B-N – Vasile Bar, foştii primari Vasile Moldovan şi Ovidiu Creţu, reprezentanţi ai unor companii de marcă, studenţi.
Au vorbit, pe rând, prof. dr. ing. Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca: ” Am revenit cu studii de licenţă în 2000, astăzi, în 2022, avem programe de licenţă şi masterat. E mult sau e puţin? Prin prezenţa dvs., cred că noi şi predecesorii noştri am făcut un lucru extraordinar pentru comunitatea locală, pentru oamenii din judeţ şi pentru ceea ce înseamnă educaţie de calitate. Nu este uşor să ţinem patru extensii şi Centrul Universitar din Baia Mare, dar acesta este drumul pe care trebuie să mergem. Niciodată în cei 40 de ani de când lucrez în universitate, nu a existat o asemenea cerere pentru ingineri ca şi acum. Cred că prin acest edificiu pe care l-am introdus în sistemul de învăţământ am făcut un pas mare”, a declarat rectorul UTCN. De asemenea, a vorbit și prof. dr. ing. Mihai Burnete, preşedinte al Senatului UTCN. Potrivit lui Burnete , comunităţile care s-au gândit la învăţământ au un viitor asigurat. „Sunt mândru că sunt alături de cei care aţi pus mâna, sufletul, mintea pentru face acestă locaţie a Universităţii Tehnice”, a spus preşedintele Senatului UTCN.
Prezent la Bistrița, Dragoş Vlad, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Digitalizarea României, a punctat că fără tehnologii inovative nu vom putea avansa, amintind de parteneriatul pe care autoritatea îl are cu UTCN pentru prima strategie naţională de inteligenţă artificială.
Prof. dr. ing. Daniela Popescu, prorector UTCN a vorbit despre noul sediu al UTCN ca despre un vis împlinit, ” la care nici măcar nu am îndrăznit să visăm, pe vremea când ţineam ore în sala de şedinţe de la Comelf. „ Ceea ce facem noi la Bistriţa este să la creştem competenţele şi pregătirea profesională. Proiectul Bistriţa este un proiect de suflet, din inimă.
Clădirea, care este monument istoric, are o suprafață totală de 2.777 mp și este total reabilitată, în incintă fiind amenajate săli de curs, laboratoare, săli de seminar și cercuri științifice pentru pregătirea studenților. Conform proiectului, la parter va funcționa o bibliotecă și două laboratoare de Mașini Unelte și Robotică, la etajul I va fi un amfiteatru, săli de cursuri și laboratoare, iar la etajul al II-lea va fi încă un amfiteatru și săli de curs. Anual, circa 500 de studenți urmează cursuri la Extensia Bistrița a Universității Tehnice Cluj-Napoca.
1 Comment
Radu Moldovan nu-i capabil să inteleagă nevoile invătământului superior tehnic, si cu toate astea se laudă mereu că el a rezolvat problema extensiei UTCN Bistita prin mutarea acesteia in clădirea vechiului tribunal din centrul orasului, când peste tot in lume locul invătământului tehnic este in apropierea de zone industriale. Ba mai mult, Răducu sustine că el împreună cu ADR N-V și UTCN, ar fi găsit soluții de finanțare a reabilitării clădirii, ceea ce nu-i adevărat. In ralitate, UTCN a depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene in vederea reabilitării clădirii si dotarea ei cu mobilier si aparatură de cercetare. „Meritul” Consiliului Judetean se rezumă doar la faptul că a dat în administrarea UTCN clădirea fostului tribunal pentru 50 de ani.
Cladirea vechiului tribunal nu rezolvă nici pe departe problemele de spatiu cu care se confruntă Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, când fosta clădire a Tribunalului a fost dată în comodat UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitarea aceasteia nu se rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. El a mai adăugat că Extensia Bistrita mai are nevoie acută si de alte spatii: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti”
De aceea, este evidentă nevoia construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, prevazut cu spatii de invătământ, care să cuprindă săli de curs si laboratoare de cercetare, dar si clădiri pentru cămine studentesti, bibliotecă, sală de sport, terenuri de sport, etc.
Cu ceva ani in urmă chiar si PSD-istii din administratia locală erau mai deschisi la minte si vorbeau de construirea la Bistrita a unui campus universitar comun – Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică.
Un astfel de Campus Universitar care ar trebui să includa si clădiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizată la standarde internationale ar fi de natura sa creeze un grad ridicat de atractivitate pentru studenti si cadre didactice universitare, asigurând un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Cu atât mai mult cu cât si primarul Ioan Turc a promis in campania electorală că va pune bazele unui nou obiectiv strategic si anume „Bistrita Universitară” astfel incât orasul să poată să se dezvolte ca o destinație pentru afaceri inovative, in strânsă legătură cu avantajele conferite de invătământul superior.