Profesorului, gazetarului sportiv și arhivarului Vasile Jimborean i se va decerna titlul de cetățean de onoare al municipiului Bistrița. Proiectul de hotărâre este înscris pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi, 26 mai, cu începere de la ora 15.00. Vasile Jimborean este cunoscut drept gazetar sportiv dar mai ales pentru crearea în 40 de ani de activitate unui vast și extrem de valoros fond documentar. Fondul documentar creat de Jimborean Vasile reprezintă o sursă de informare importantă pentru toți cei interesați de istoria recentă a comunității bistrițene în special în domeniul sportului.
Scurt istoric
Vasile Jimborean a văzut lumina zilei în Bistrița-Bârgăului, iar când avea vârsta de 4 ani a familia s-a mutata la Bistrița. Aici absolvă liceul, făcând parte din prima generație de absolvenți ai Liceului seral „Liviu Rebreanu” din Bistrița, în anul 1959. Pe parcursul celor patru ani de liceu, tânărul elev lucra peste zi în echipa părintelui adoptiv, echipă în care s-a și calificat ca zugrav.
Renunță la meseria de zugrav odată cu intrarea la facultate și absolvă cursurile Facultății de Istorie – Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. A predat, în calitate de profesor, la Toplița și mai apoi la liceul din Teaca până în anul 1971 când renunță la catedră pentru a îmbrățișa cariera de gazetar. A lucrat la cotidianul „Ecoul” apoi, în diverse perioade, la „Mesagerul”, „Pasajul”, „Amfiteatru”, „Viața” – ultimele două publicații fiind lansate chiar de el. Din 1985 activează la Biblioteca Județeană timp de 10 ani, la secțiile „Periodice” și „Împrumut adulți”.
În fapt, din anul 1980 a pus bazele unui fond documentar în domeniul sportului, fond care a fost dezvoltat continuu cu informații din varii domenii: științe exacte, cultură generală, artă, etc.
Orice oraș din România s-ar mândri cu un asemenea fond documentar care cuprinde mii de fișe, cărți, reviste, fotografii. De altfel, bogăția documentară a acestui fond a sprijinit numeroși autori în cercetările lor pentru elaborarea a diverse studii, cărți, lucrări (studenți), grade (profesori, antrenori).
Existența acestui fond l-a ajutat și pe creatorul său să-și mai îndeplinească o dorință: aceea de a face cunoscuți cât mai mulți concetățeni cu rezultate deosebite în activitatea lor profesională, cu care bistrițenii să se poată mândri și lăuda. A semnat, în calitate de autor, 25 de volume dintre care amintim: „Chenare umane care nu se uită” (2003); „Și ei au făcut sport” (vol. I-IV, 2006-2009); „AJF – 15 ani de fotbal județean” (vol. 1-2, 2007); „Sub zodia scorpionului” (2010); „CSM – 30 de ani de împliniri” (2016).
Găzduit într-un spațiu adecvat, fondul documentar este apreciat de numeroase personalități din varii domenii de activitate, atât din țară cât și din străinătate.
Ing. Vasile Moldovan, primar al municipiului Bistrița în perioada 2000-2008, consilier municipal în perioada 2012-2020:
„În baza drepturilor cetățenești, printre acestea fiind și cea a adresării diverselor foruri sau instituții cu propuneri, mă adresez domnului primar al municipiului Bistrița, jurist Ioan Turc, precum și membrilor Consiliului Local, cu propunerea acordării titlului de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița considerând că prin ce a întreprins domnia sa – profesional și nu numai, dar și prin tot ce a realizat în decursul a zeci de ani de activitate în societatea bistrițeană, a contribuit la cunoașterea acestor locuri și a locuitorilor lor atât în țară cât și în multe alte țări ale lumii”.
Fragment din articolul scris de domnul Traian Săsărman și publicat în cotidianul „Răsunetul” la data de 29 mai 2015, citat în adresa nr. 25.965 / 09.03.2022 depusă de domnul Vasile Moldovan:
„O carte semnată de Vasile Jimborean se deschide cu următorul motto: <Există multe lucruri minunate pe lume, dar niciunul nu-i mai minunat decât omul.> Parafrazând, aș spune că dintre bistrițeni, printre cei mai minunați se află și profesorul, jurnalistul și scriitorul Vasile Jimborean. […]
Vasile Jimborean mai are însă o mare calitate, și anume, aceea de documentarist. Un ministru, Alexandru Mironov, afirma că ceea ce a realizat scriitorul Jimborean la Bistrița este unic în țară. Este incredibil să vezi mii și mii de fișe, decupări din presă, despre sportivi, competiții, olimpiade, campionate, cu referire la aproape toate disciplinele sportive. O muncă de ocnaș pentru care, din 1980 a cercetat biblioteci, arhive, colecții de ziare și reviste. […]
De asemenea, poți vedea aici, în <casa> scriitorului Jimborean, zeci de cupe, medalii, plachete obținute de sportivii bistrițeni, mii de poze și diplome, peste 4000 de cărți și reviste de sport în limbile română, maghiară, germană și rusă. […]
Și în momentul de față Vasile Jimborean poate fi găsit în biroul lui, cu foarfeca în mână, decupând, aranjând fișele în spațiile destinate. Găsești aici informații nu numai din sport, ci și din alte domenii, despre localitățile județului, despre scriitori, aici este un fel de enciclopedie unde cel interesat se poate documenta în variate domenii. Pentru toate acestea chiar aș propune ca scriitorul Vasile Jimborean să fie ales Cetățean de Onoare al Bistriței. Fiindcă ceea ce face este, poate, unic în patrimoniul arhivistic al țării. Pentru toate acestea, Vasile Jimborean ar trebui felicitat”.
Prof. dr. Dorel Cosma, cetățean de onoare al municipiului Bistrița:
„Atât ca ziarist cu profunde implicații de inițiator cât și de scriitor, Vasile Jimboreanu și-a propus să prezinte publicului partea frumoasă și împlinirile orașului nostru. De-a lungul timpului numeroase articole publicate în diferite ziare și reviste au reflectat marile realizări ale oamenilor locului. Pasionat de cercetare, o serie de personalități au devenit nemuritoare prin pana maestrului. Ca pentru a închide cercul marilor împliniri, Vasile Jimboreanu s-a dedicat în ultimii ani Centrului documentar care îi poartă numele. Aici, în timp s-a realizat și o bibliotecă excelentă cuprinzând volume foarte rare care nu pot fi consultate decât în acest cadru. Pe lângă numeroasele exponate sportive, colecții de ziare și reviste, prin efortul extraordinar al domnului Vasile Jimboreanu s-a realizat un cadru documentar fișat cuprinzând activitatea cultural-sportivă desfășurată în Bistrița din perioada anilor 1940 până în prezent. Faptul că aici pot fi găsite fișele personalităților marcante dar și a celor care au avut contacte deosebite cu municipiul nostru, în special din sfera cultural-sportivă, constituie o bază documentară invidiată de multe orașe din România. Articole din presa vremii, decupate cu grijă și migală stau mărturie a evenimentelor și personalităților locale, naționale și internaționale. Doar o minte bolnavă nu ar aprecia această muncă extraordinară ce oferă tuturor un adevărat tezaur documentar care se continuă chiar și în aceste zile”.
Domnul Traian Săsărman, senior editor:
„Vasile Jimboreanu este un cercetător, un arhivar neobosit, un documentarist de excepție. A reușit, în mulți ani de trudă, să adune într-un fond documentar de mare valoare date, informații, manuscrise, fotografii, scrisori din trecutul acestor meleaguri. Să aduni sute și mii de documente, să răsfoiești mii de pagini de ziar, să fișezi zeci de mii de articole, să aduni sute de medalii, insigne, diplome, cărți rare, în mai multe limbi de circulație, sute de discuri cu nume mari ale culturii locale și naționale este o muncă de sisif pe care și acum octogenarul Jimboreanu o face cu aceeași pasiune.
Se poate spune că Vasile Jimboreanu ar putea fi socotit o instituție. Nu cred că în țară mai există o astfel de bogăție cultural-sportivă, un centru de documentare de care acum beneficiază elevi, studenți, jurnaliști, doctoranzi, istorici, toți cei interesați de un domeniu ori altul din trecutul și prezentul județului Bistrița-Năsăud.
Vasile Jimboreanu s-a identificat și cu mișcarea sportivă din județ. N-a fost sportiv de performanță dar a fișat performanța sutelor de sportivi din toate disciplinele. Autor al unor antologii despre sportivii zonei, rămâne un pionier și în acest domeniu. Ca o confirmare este și panoplia imensă de medalii ale sportivilor în toate competițiile naționale și internaționale, medalii afișate la loc de cinste în Centrul Documentar al cărui părinte fondator este.
Propun și susțin acordarea titlului de Cetățean de Onoare domnului Vasile Jimboreanu, un gest firesc de încununare a activității cultural-sportive a unui om care toată viața a slujit comunitatea și a făcut cunoscut numele Bistriței în țară și peste hotare”.
Lector univ. dr. Raoul Zanca:
„Marea majoritate a semenilor noștri suntem urmăriți în mod obsesiv pe parcursul vieții de neliniști lăuntrice ce ne conturează și modelează existența, uneori până la ultimul răsărit de soare. Nu pentru mulți dintre noi, însă, lumina va fi reflectată de rodul pasiunii avute cu mult timp după ultimul răsărit de soare și nu pentru mulți dintre noi, generații la rând vor depune eforturi considerabile pentru a păstra, transmite mai departe și îmbogăți moștenirea lăsată.
Nu sunt mulți aceia care s-au dedicat întreaga viață, asemeni cavalerilor medievali, în mod loial unui singur ideal… acela de a nu lăsa oamenii și faptele frumoase să fie date uitării.
Profesorul Vasile Jimboreanu, chiar dacă s-a naturalizat la Bistrița, a iubit aceste meleaguri și a transpus cu dedicație această iubire în pasiunea lui, adunând cu migală decenii la rând nenumărate dovezi scrise, vorbite, fotografiate sau filmate despre sănătatea fizică și sufletească a bistrițenilor. A fost fericit că a avut pentru ce să lupte și a fost mulțumit că a reușit să adune toate poveștile minunate de viață ale sportului bistrițean într-o singură casă, cea care cu modestie este recunoscută de dânsul ca fiind Fondul Documentar Vasile Jimboreanu.
Atât de vast este acest fond documentar încât mulți au încercat să-i estimeze valoarea monetizându-l, dar nu au reușit… nu au reușit în primul rând pentru că așa cum spunea însuși profesorul Jimboreanu… munca sa de o viață nu îi aparține ci aparține locului.
Cultura sportivă la care a colaborat definitoriu profesorul Jimboreanu a reprezentat o sursă de inspirație pentru mulți specialiști, aceștia citându-l în multe lucrări de specialitate cu impact național și internațional. Fondul documentar creat a reprezentat decenii la rând un refugiu academic de inspirație pentru generații de studenți, profesori și antrenori.
Profesorul Jimboreanu, prin munca sa de o viață, a adus incontestabil un plus de valoare culturală orașului și județului nostru. Nu întâmplător munca sa a fost apreciată la nivel național de miniștri, de mediul academic, de mari sportivi și jurnaliști de prestigiu.
Profesorul Jimboreanu nu duce lipsă de gratitudine. El și-a asigurat prin munca sa un loc special în pleiada valorilor incontestabile ale urbei noastre și ale județului.
Nouă bistrițenilor însă ne lipsește ceva în ceea ce îl privește… ne lipsește încă bucuria de a-l gratula cu sinceritate, de a-l aprecia pentru moștenirea ce ne-o va lăsa, de a-l prezenta cu mândrie concetățenilor noștri ca fiind un cetățean ce a reușit să facă Bistrița mai bogată, mai recunoscută, mai onorabilă”.
1 Comment
Profesorul, scriitorul si jurnalistul bistritean Vasile Jimborean Minta şi-a dedicat sportului bistritean cea mai mare parte din viaţă. Inca din 1971 a intrat in presa locala la fostul ziar “Ecoul” actualul “Rasunetul”, ca sef al redactiei sport. Dar meritul său este că din 1980 a adunat tot ce înseamnă publicaţie sportivă, ajungând să păstorească în prezent aproape 5000 de cărţi şi încă câteva mii de reviste apărute în patru limbi, dar şi multe mii de poze din 1950 încoace. Toate acestea se constituie sub forma unei biblioteci găzduită de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, cunoscută sub numele de “Fondul documentar Vasile Jimborean”.
Printre cele mai valoroase achiziţii se numără colecţia de reviste ”Educaţie Fizică şi Sport”, cel mai vechi exemplar datând din 1923, precum şi ”Sport”, publicată prima dată în 1957. Dar, cea mai valoroasă colecţie este compusă din numere ale revistei franceze „Miroir Sprint”, care cu greu mare mai poate fi găsită.
Fondul documentar „Vasile Jimborean”, mai contine fanioane, fulare, cupe şi echipamentele sportive, alături de înregistrări audio şi chiar şi video cu marii sportivi bistriţeni.
Fondul documentar prin valoroasele sale colectii a devenit a devenit o institutie vie, fiind unul dintre locurile cele mai căutate de către studenţii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport- Extensia Bistrita, care folosesc materialele adunate aici pentru elaborarea lucrărilor de diplomă.
Vasile Jimborean a scris mai multe cărţi, despre fotbal, handbal, box, atletism, schi, karate sau tenis de masă, toate avându-i în centru pe sportivii bistriţeni.
Pentru toate acestea, domnul Vasile Jimborean Minta merită cu prisosinţă conferirea titlului „Cetățean de onoare al municipiului Bistrița” pe anul 2022- anul Centenarului Clubului Sportiv Gloria Bistrița.