Neregulile din domeniul urbanismului de la nivelul municipiului Bistrița și non-combatul celor din Consiliului Local creează valuri de nemulțumiri. Sătuli de indiferența cu care sunt tratați de autorități, un grup de bistrițeni a trimis o scrisoare deschisă legislativului dar și Executivului din primărie. Războiul este unul complex și face referire atât la PUG dar și la construirea ilegală de noi imobile de locuințe de către imobiliari agreați
Tot mai mulți bistrițeni se plâng de modul cum sunt tratați de municipalitate în ceea ce privește stoparea fenomenului de edificare ilegală de locuințe. Nemulțumirile fac referire atât la lipsa unor autorizații de construire, dar și la faptul că respectivele construcții apar în zone în care aceste autorizații nici nu pot fi obținute măcar și luarea măsurilor legale pentru suspendarea lucrărilor în cazurile identificate. De asemenea, alte nemulțumiri fac referire la obligarea primăriei municipiului Bistrița să respecte unica variantă legală de PUG,respectiv cea semnată și asumată cu semnătură olografă de către arhitectul șef al municipiului Bistrița și datată (diferența între planșele semnate și cele doar învariantă electronică implică schimbări de funcțiuni, regim de înălțime). Mai mult, petiționarii vor să fie clarificate diferențelor existente între partea scrisă și partea desenată a PUG în ceea ce privește edificarea locuințelor colective mici în subzona de locuire individuală și solicitarea ca membrii consiliului local să dispună corectarea acestor erori, pe calea legală,inclusiv sub forma unei hotărâri de consiliu local (urmând aceleași condiții ca și la aprobarea inițială a PUG).
Despre PUG-uri am scris AICI: https://propolitica.ro/2021/08/17/primarul-ioan-turc-pana-la-generarea-noului-pug-vom-lucra-pe-cel-din-2013-in-pofida-viciilor-si-incongruentelor-din-acesta-bistrita-nu-poate-fi-lipsita-de-un-plan-urbanistic-general/
Deoarece, scrisoarea deschisă necesită o lectură atentă, o publicăm integral, așa cum au redactat-o petiționarii:
Refuzăm să mai plecăm capul!
Bună ziua, Motto-ul acestui mesaj dar, din păcateși al autorităților locale de la nivelul mun. Bistrița, este:
”Că voi egalitate, dar nu pentru căței” (Câinele și cățelul, Grigore Alexandrescu)
Vă scriem în primul rând în calitate de cetățeni ai mun. Bistrița dar și în calitate de ”petiționari de serviciu” la Consiliul Local al mun. Bistrița și Primăria Bistrița. Venim la dumneavoastră cu rugămintea de a ne da posibilitatea de a răspunde prin acest mesaj domnului consilier local- Urîte Florin dar și pentru a trage un semnal de alarmă în rândul celorlalți consilieri locali referitor la modul în care cetățenii mun.Bistrița care se îndreaptă cu petiții/ plângeri către CL sunt tratați.
Domnul consilier Florin Urâte, ședințaCL – aprilie 2022:
,,Sunt anumiți petiționari de serviciu. Aceiași contestă și în partea de sud, și în partea de nord, și în est, și în vest, îi suspectez și pe cei din Forța Civică (cu înțeles preluat de media bistrițeană, Bistrița Civică). Haideți să nu ne mai tot intoxicăm cu astfel de lucruri, să credem în aparatul de specialitate al Primăriei Bistrița,să apelăm la consultanți și să ne apucăm de lucruri serioase.”
În materie de urbanism, ascunderea gunoiului sub preș a devenit rețetă de succes la Bistrița și, pe acest fundal,băieții deștepți devin tot mai încrezători iar autoritățile locale par tot maidornice să le îndeplinească cerințele.
Suntem conștienți că publicarea mesajului nostru (și a scrisorii către CL al mun. Bistrița atașată) rămâne la latitudinea dumneavoastră și, indiferent ce decizie veți lua, de a publica sau nu acesterânduri, vom înțelege și respecta acest lucru.
Pentru început avem o rugăminte pentru cetățenii municipiului: stimați cetățeni, nu vă rugăm să ne împărtășiți pozițiile, nici să ne apărați sau să vă alăturați nouă. Vă rugăm însă ca, înainte de a ne blama pentru inconștiența și curajul de a ne face auzitepăsurile și apoi și rezolvate problemele, să apreciați și dumneavoastră, fără nicio intervenție a altor persoane, ceea ce se întâmplă. Să știți că nu este ușor să te lupți cu autoritățile locale pentru drepturile și libertățile cetățenești și nu o facem nici din plictiseală și nici ca să ne facem remarcați. În această luptă însă, pentru noi, cel mai greu de suportat este să vedem că și cetățenii ne-ar judeca și ne acuza de interese ascunse. Nu suntem și nu am fost niciodată masă de manevră pentru nimeni și nimeni nu ne-a întocmit plângerile (nici Bistrița Civică și nici altcineva). Nu ne-am însușit nici dreptul de a face solicitări care nu ne privesc pe noi.
Dar să nu uitați că, în tăcerea noastră a tuturor și deasupra capetelor noastre plecate, există persoane în funcții publice care nesfidează și facilitează derularea unor operațiuni nu întotdeauna legale. Iarpentru respectul copiilor noștri, noi ar trebui să luăm atitudine.
Am fost nevoiți să apelăm la această formă de abordare pentru că noi nu am avut posibilitatea de a ne susține obiectul/ obiectele solicitărilor în fața consilierilor locali și credem că,pentru a avea vederea de ansamblu a ceea ce se întâmplă, partea noastră deadevăr ar trebui să fie cunoscută. Spre deosebire de alții (nu ”face sens”(citat) să nu menționăm Zvon de Bistrița sau un domn arhitect care trimite sub anonimat diferite texte la mass media, fără a fi asumate bărbătește, ca poziții proprii), ne asumăm cu prenume și nume atât prezentul material cât și plângerile noastre. Astfel că domnul consilier Urîte nu trebuie să suspecteze pe nimeni, trebuie doar să citească ceea ce am solicitat înplângerile noastre și să ne permită să fim de față când plângerile sunt supuseatenției consilierilor locali, pentru a se convinge singur că fiecare cuvânt neaparține.
În plângerile noastre nu am cerut nici milă, nici favoruri prietenești (spre deosebire de unii investitori locali nu avem relațiide prietenie cu consilierii locali sau cu funcționarii din aparatul executiv alprimăriei) ci am cerut respectarea drepturilor noastre cetățenești, ”în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României” și cu prevederile actelor normative care reglementează activitatea urbanistică. Înaceeași calitate au venit la consiliul local și la primărie și alți nenumărați cetățeni ai municipiului, din păcate, tratați la fel ca în cazul nostru.
Când cetățenii vin cu petiții/ plângeri la autoritățile publice locale o fac cu încrederea că vor fi tratați înconformitate cu prevederile legale și cu respectarea drepturilor lor. A lua doar act de anumite plângeri ale cetățenilor și a le îngropa în această fază este ofensator la adresa cetățenilor șiîn totală contradicție cu toate prevederile legale privind funcția publică șicele privind drepturile cetățenilor.
Mai mult, afirmăm cu tărie că nu, noi nu avem naivitatea ”să credem în aparatul de specialitateal Primăriei Bistrița” iar de ”lucruri serioase”, după cum constatăm în fiecare zi, se ocupă oamenii bazați (citatele sunt din poziția domnului consilier). Dată fiind poziția de consilier local, domnule FlorinUrâte, nici dumneavoastră nu ar trebui să aveți și, în răgazul dintre perioadele în care sunteți ”asaltat de telefoane de la oameni nemulțumiți”, poate ar fi important să parcurgeți și dumneavoastră în întregime materialele votate, pentru a vă respecta șiresponsabiliza votul de consilier local.
Cererile noastre (independente, sau semnate împreună cu alți cetățeni afectați direct), care au fost depuse laregistratura primăriei mun. Bistrița și au numere de înregistrare au avut, pescurt, ca subiecte:
– Scoaterea variantei de ocolire sud din planul de urbanism general, cu atât mai mult după ce a devenit clar că varianta de ocolire nu va mai fi realizată pe acest traseu, astfel încât cetățenii care au suprafețe de teren pe traseul acestei variante și au diferite interdicții legate de utilizarea terenului, să poatăfolosi neîngrădit dreptul lor de proprietate.
– Stoparea fenomenului de edificare ilegală de locuințe, nu doar fără autorizații de construire, ci și în zone în care aceste autorizații nici nu pot fi obținute măcar și luarea măsurilor legale pentru suspendarea lucrărilor în cazurile identificate.
– Clarificarea diferențelor existente între partea scrisă și partea desenată a PUG în ceea ce privește edificarea locuințelor colective mici în subzona de locuire individuală și solicitarea ca membrii consiliului local să dispună corectarea acestor erori, pe calea legală,inclusiv sub forma unei hotărâri de consiliu local (urmând aceleași condiții ca și la aprobarea inițială a PUG).
– Obligarea primăriei municipiului Bistrița să respecte unica variantă legală de PUG,respectiv cea semnată și asumată cu semnătură olografă de către arhitectul șef al mun. Bistrța și datată (diferența între planșele semnate și cele doar învariantă electronică implică schimbări de funcțiuni, regim de înălțime).
– Solicitarea unei situații cu cele 21 de planuri de urbanism zonale aprobate până lasfârșitul anului 2021 (care să cuprindă încadrarea inițială a suprafețelor reglementate pe zonă/ subzonă, cu indicatorii inițiali și apoi încadrareafinală, după aprobarea PUZ, cu indicatorii finali -din RLU).
Am fost capabili să ni le întocmim singuri, fără să fie nevoie să fim ajutați nici de asociații, nici defuncționari publici sau de consilieri locali. Sunt lucruri simple și puerile? Atunci comunicați-ne acest lucru în scris ca răspuns la plângerile noastre.Măcar atât merităm pentru greșeala pe care am făcut-o votând partidul pe careîl reprezentați, în speranța unei schimbări. Schimbare care a venit: din rău înși mai rău.
Nouă nu ni se par nici probleme simple și nici lucruri care ar trebui să se întâmple în Bistrița europeană în prezent. Mai mult, ni se par lucruri de o gravitate extremă, care nu mai trebuie să continue.
Ca oameni care am citit și recitit procesele verbale ale ședințelor de consiliu local din anul 2018 până la data prezentului material, fără nicio intenție de a peria pe nimeni, putem spune cuconvingere că singurul om care mai încearcă să salveze aparențele de legalitate pentru problemele care au legătură cu urbanismul în cadrul acestor ședințe este secretarul general al municipiului. Dovadă stau toate procesele verbale, nu trebuie să ne credeți pe cuvânt și, oricum, dobândirea încrederii dumneavoastră, domnule consilier, nu reprezintă o preocupare pentru noi.
Domnule consilier Florin Urâte,Consiliul Local al municipiului Bistrița s-a mai confruntat și în 2019 cu o intervenție identică a unui consilier local, respectivun derapaj de la poziția și verticalitatea impuse de poziția ocupată,motivpentru care această cerere o prezentăm mediei bistrițene pentru publicare.
Așa cum oameni mai inteligenți decât noi au arătat în alte situații, actele administrative cucaracter normativ emise de către autoritățile publice trebuie aplicate șiinterpretate imparțial, legal și nu în funcție de interesele de moment ale uneiadministrații. ”Legea nu poate fi ”îndoită” pentru a masca ineficacitatea sau lipsa de interes pentru rezolvarea unor probleme ce sunt de competența unei autorități.” Faptul că reprezentanții administrației publice au abilitatea de reglementare nu le dădreptul de a nu se supune legii și a nu aplica legea, așa cum noi, cetățenii derând trebuie să o facem.
Locuitorii mun. Bistrița nu trebuie să mai fie martorii unei aplicări discreționare a actelor normative în funcție de diferitele disfuncționalități ale segmentului administrativ ci trebuie să ajungă să beneficieze de o autoritate administrativă performantă, care acționează înconformitate cu prevederile legale.
Cu stimă,
Mariana Nacu și Silivan Crăciun