Institutul Național de Statistică (INS) a arătat că prețul gazului a crescut cu 85% în România, iar inflația continuă să crească până la 14%. Chiar dacă Guvernul a decis să plafoneze și compenseze facturile la gaze, acest lucru nu rezolvă problema prețului, ci doar o amână până în 2023. INS arată că prețul continuă să crească chiar dacă sunt aplicate aceste scheme de compensare și plafonare.
Romgaz este cel mai mare producător și furnizor de gaze din România, fiind o companie de stat, deținută în proporție de 70% prin Ministerul Energiei. În anul 2021, în timp ce românii plăteau facturi tot mai mari, Romgaz a înregistrat un profit de 1,9 miliarde de lei, în creștere cu 52% față de anul precedent. De asemenea, cifra de afaceri a companiei a crescut și ea cu 43%, comparativ cu anul 2020.
Romgaz se dovedește a fi o afacere pentru partidele care ajung la guvernare, pentru că acestea își împart funcțiile în Consiliul de Administrație, cu persoane care nu au studii în domeniu, însă sunt utile partidului.
Dan Dragoș Drăgan, milionarul promovat de Virgil Popescu
Dan Dragoș Drăgan este președintele Consiliului de Administrație și potrivit CV-ul său, a avut nevoie de 8 ani pentru a termina o facultate. Între 1991 și 1999 acesta a fost student la ASE București. De-a lungul timpului a lucrat pentru mai multe firme private, iar în martie 2020 ajunge în echipa lui Virgil Popescu, la Ministerul Economiei, pe funcția de secretar de stat. Drăgan îl urmează pe Popescu și la Ministerul Energiei, unde ocupă funcția de secretar de stat, iar în martie 2021 intră în Consiliul de Administrație al Romgaz și devine președinte al Consiliului de Administrație.
Pentru funcția de președinte CA Romgaz, Drăgan a încasat suma de 122.919 lei, potrivit declarației de avere. În conturile bancare, Drăgan a strâns 1.418.028 de lei. Numai că declarația de avere este plină de mai multe erori, Drăgan declarând că ar avea funcția de „consilier”, deși pe același site apare cu funcția de secretar de stat. La capitolul acțiuni, Drăgan declară că are acțiuni în valoare de peste 3 milioane de lei, dar nu precizează același lucru și în declarația de interese. Printre companiile la care Drăgan are acțiuni se numără și Romgaz. Pentru funcțiile de secretar de stat, Drăgan a primit 116.808 lei în anul 2021, plus alți 77.593 de lei din dividende.
Drăgan are acțiuni și la firma SC NEXUS SMART CONSULTING SRL, înființată în 2018. Această companie începe să aibă profit uriaș chiar în 2020, când Drăgan devine secretar de stat.
Aristotel Marius Jude și legăturile cu PSD
Aristotel Marius Jude este director Romgaz și membru în Consiliul de Administrație al companiei de stat. Acesta a studiat dreptul la Universitatea din Alba Iulia, iar toată viața a lucrat pentru Romgaz pe diferite funcții. Între decembrie 2015 și ianuarie 2017, Jude a fost secretar de stat la Ministerul Energiei, în guvernul condus de Dacian Cioloș. Jude a lucrat cu Victor Grigorescu, ministru al energiei în acea perioadă. Câțiva ani mai târziu, Grigorescu a fost acuzat de procurori de fals în declarația de avere. În trecut, Aristotel Jude a fost membru PSD și a avut funcția de vicepreședinte al organizației din Mediaș.
Potrivit unei legi din 2020, directorii Romgaz vor avea veniturile secretizate și nu mai sunt trecute în declarațiile de avere.
Simescu Nicolae Bogdan, fost consilier local PNL
Simescu Nicolae Bogdan este singurul membru CA Romgaz care are studii în domeniul gazelor, fiind licențiat la Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești. Din anul 2004 lucrează la Romgaz, pe diferite funcții, iar în 2019 a ajuns șef al proiectului Neptun Deep. În iunie 2020, Simescu intră în Consiliul de Administrație al Romgaz.
Între 2017-2020, Simescu Nicolae Bogdan a fost consilier local în Mediaș, din partea PNL. În declarația de avere din 2020, acesta declara că a încasat 145.643 de lei de la Romgaz, 296.770 de lei din vânzarea de acțiuni, 22.132 de lei din dividendele la SC Siceram SA, 6.232 de lei din dividende la BRD, 4.938 de lei de la Consiliul Local și alte câteva sume mici din dividende la alte companii, printre care și Romgaz. În conturile bancare, Simescu avea 400.000 de lei, 32.900 de euro și 9.300 de dolari. Deținea 4 locuințe în Media și 2 terenuri intravilane.
Cezar Batog a finanțat PSD cu 445.000 lei
Cezar Batog nu are nicio legătură cu domeniul gazelor, însă ajunge în Consiliul de Administrație al Romgaz cu ajutorul PSD, după ce în campania electorală din 2020 a împrumutat partidul cu suma de 445.000 de lei, potrivit informațiilor publice.
Batog a studiat finanțe-bănci la ASE București, iar imediat după facultate a început să lucreze în domeniul publicității. Acesta lucrează în prezent pentru compania Publicis Groupe România, care se ocupă de publicitate și comunicare. Cezar Batog este un fost membru al masoneriei din România, potrivit unor dezvăluiri Rise Project, iar în trecut a fost partener de afaceri cu Vilson Stancu, directorul Astra Vagoane Arad.
Cezar Batog ar fi fost asociat în mai multe afaceri cu Horia Mihălcescu. Potrivit informațiilor publicate de buletin.de, Horia Mihălcescu a fost consilierul de comunicare al lui Liviu Dragnea și consilierul de imagine al Elenei Udrea. Atât Dragnea, cât și Udrea au fost condamnați penal. De asemenea, Horia Mihălcescu este soțul deputatei PSD, Carmen-Ileana Mihălcescu. Prin urmare, apropierea dintre Cezar Batog și PSD nu este deloc una întâmplătoare.
Botond Balazs, președintele organizației de tineret UDMR Mediaș
Botond Balazs se bucură de sprijinul UDMR, ajungând în Consiliul de Administrație al Romgaz. Acesta a studiat dreptul la Universitatea din Sibiu, obținând licența în 2010, iar un an mai târziu s-a angajat la Romgaz, pe funcția de consilier juridic.
Botond Balazs a avut funcția de președinte al organizației de tineret UDMR Mediaș. La sfârșit de 2019, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului, condus de Virgil Popescu, îl nominaliza pentru Consiliul de Administrație al Romgaz.
La Romgaz, Balazs a reușit să devină președintele Comitetului de strategie, din care mai fac parte Drăgan, Jude, Simescu și Sorici.
Gheorghe Silvian Sorici, consilier județean PNL în Sibiu
Gheorghe Silvian Sorici a studiat economia la Universitatea Craiova, obținând licența în 1997, iar ulterior a lucrat pentru mai multe companii private. Între 2016-2021 a fost consilier județean în Sibiu, din partea PNL, lucru pe care nu-l trece în CV, dar poate fi verificat pe site-ul CJ Sibiu.
În 2021 a renunțat la mandatul de consilier județean pentru a-și începe activitatea la Romgaz. Din declarația de avere din mai 2021, reiese că avea un venit de 144.750 de lei de la firma Sobis Solutions SRL și a mai încasat 13.140 de lei la CJ Sibiu. Deține o casă, două terenuri, iar în contul bancar declara doar 94.207 lei.
Înainte de Romgaz, Sorici a făcut parte și din Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, mai pe scurt – Spitalul TBC din Sibiu.
La Romgaz, Sorici este președintele Comitetului de audit, președintele Comitetului de Nominalizare și Remunerare și membru în Comitetul de Strategie.