Ceterașul Ionică Moldovan a primit Titlul „Tezaur Uman Viu al României”

Ceterașul Ionică Moldovan – a primit miercuri, în mod oficial, Titlul „Tezaur Uman Viu al României” – 2021, în cadrul Festivalului Național „Valeria Peter Predescu”, ediția a XI-a, Bistrița.
Instrumentistul Ioan Moldovan, prin maniera sa unică de interpretare, originală, specifică Țării Năsăudului, şi-a conturat imaginea unui simbol folcloric pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, motiv pentru care anul trecut, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Biroul de Cercetare și Promovare a Culturii Tradiționale, i-a întocmit dosarul de candidatură pentru acordarea „Titlului de Tezaur Uman Viu”, în domeniul Muzică Tradițională Instrumentală, ediția 2021.
În urma unui riguros concurs național de dosare întocmite pentru cei mai valoroși reprezentanți ai culturii tradiționale din România, meritele și valoarea instrumentistului Ioan Moldovan din Sângeorz Băi, județul Bistrița-Năsăud, au beneficiat de o recunoaştere binemeritată, el reușind să câștige acest Titlu onorific național.
Veritabil maestru al viorii, Ionică Moldovan, născut în frumoasa și renumita Țară a Năsăudului din județul Bistrița-Năsăud, reprezintă o valoare naţională, fiind un artist popular ce a păstrat și promovat întreaga sa viață muzica tradițională românească pe marile scene ale lumii. Vreme de peste 50 de ani, domnia sa a cântat cu marii instrumentiști ai zonei și a asigurat acompaniamentul muzical pentru nenumărate ansambluri folclorice sătești, fiind cel care a condus muzical Taraful Tradițional din Sângeorz Băi.
În plan județean, național și chiar internațional, violonistul Ioan (Ionică) Moldovan s-a impus drept un simbol pentru muzica tradițională din județul Bistrița-Năsăud și din Transilvania.
Astăzi, 4 mai 2022, instrumentistul Ioan Moldovan și Taraful Tradițional „Păunița” din Sângeorz Băi, condus de Dănuț Gabor Poleac vor evolua la Bistrița, în cadrul Festivalului Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu”, ediția a XI, după finalizarea Concursului de interpretare, unde vor susține un recital muzical reprezentativ, primind oficial „Titlul de Tezaur Uman Viu al României” transmis către instituția noastră de către Guvernul României și Ministerul Culturii.
Felicitări ceterașului Ionică Moldovan!
Mult succes în continuare pentru Taraful Tradițional „Păunița” din Sângeorz-Băi!
Photocredit: Arhiva CJC BN; site-ul Ministerului Culturii din România.
Postare realizată de Emilia Ometiță, șef – Biroul Cultură Tradițională, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts