Război în Ucraina, ziua 68: Jill Biden vine săptămâna aceasta în România – Noi explozii, luni dimineață, în Belgorod / Lavrov spune că Rusia nu vrea să termine războiul până pe 9 mai

Aproximativ 100 de civili evacuați din combinatul Azovstal din Mariupol urmează să ajungă luni într-un oraș controlat de Ucraina, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a făcut o vizită surpriză la Kiev.

08:16Rusia încearcă să evite sancțiunile pentru a face rost de componente de rachete militare, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare. Potrivit acestuia, Vladimir Putin ar putea decreta o mobilizare generală, dar ar dura luni de zile până când ar putea avea soldați gata de luptă.

07:41Regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost lovită de două explozii în primele ore ale dimineții de luni, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov într-o postare pe Telegram.

„În urmă cu 30 de minute, m-au trezit două explozii puternice. Potrivit comandamentului operațional, nu există pagube sau distrugeri. Nu există victime”, a spus Gladkov în jurul orei locale 02.40.

Exploziile de luni au loc după ce duminică a izbucnit un incendiu de proporții la o instalație militară a Ministerului rus al Apărării din Belgorod. Cauza incidentului este neclară.

07:33Prima doamnă Jill Biden va vizita România și Slovacia în perioada 5-9 mai pentru a se întâlni cu personal american, cu refugiați și lucrători umanitari.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evoluțiilor recente privind invazia rusă:

 • Ministerul rus al Apărării a spus că a efectuat un atac cu rachete asupra unui aerodrom militar din apropierea orașului portuar Odesa, distrugând o pistă și un hangar care conținea arme și muniții furnizate de Occident.
 • Guvernatorul regiunii Harkiv, Oleh Synehubov, a avertizat locuitorii din nordul și estul orașului Harkiv să rămână în adăposturile lor din cauza bombardamentelor intense ale Rusiei.
 • Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a îndemnat civilii să plece cât mai este posibil de acolo.
 • Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au bombardat o școală, o grădiniță și un cimitir din satele din regiunea Herson, aflată sub ocupație în sudul țării, a transmis agenția rusă de știri RIA.
 • Zeci de civili au fost evacuați din combinatul Azovstal din Mariupol într-un convoi cu vehicule purtând simboluri ale Națiunilor Unite.
 • Pelosi a declarat că s-a întâlnit cu Zelenski pentru a transmite mesajul că Statele Unite sunt ferm alături de Ucraina în lupta cu “invazia diabolică a lui Putin”.
 • Ministerul de Externe al Marii Britanii a afirmat că Rusia folosește o fermă de troli pentru a răspândi dezinformări despre război pe rețelele de socializare și pentru a viza politicieni din mai multe țări, inclusiv Marea Britanie și Africa de Sud.
 • Rusia s-a angajat să lucreze pentru a împiedica declanșarea unui război nuclear, a declarat duminică ministrul de externe Serghei Lavrov.
 • Finlanda va solicita aproape sigur aderarea la NATO, a declarat duminică ministrul suedez de Externe, Ann Linde, la televiziunea suedeză.
 • Liderul democraților din Senatul american, Chuck Schumer, a spus că va adăuga prevederi la un pachet de ajutor de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a permite Statelor Unite să confiște activele oligarhilor ruși și să trimită banii din vânzarea lor direct în Ucraina.
 • Rusia ar trebui să confiște proprietățile deținute de occidentali ca răspuns la propunerea președintelui american Joe Biden de a transfera activele sechestrate ale elitei rusești în Ucraina, a declarat cel mai important deputat rus.
 • Uniunea Europeană înclină spre o interdicție a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat doi diplomați europeni, după discuțiile dintre Comisia Europeană și statele membre ale UE din acest weekend.
 • Miniștrii energiei din UE urmează să poarte luni discuții de urgență, în timp ce blocul comunitar se străduiește să găsească un răspuns unitar la cererea Moscovei ca toți cumpărătorii europeni să plătească pentru gazul rusesc în ruble sau să se confrunte cu întreruperea aprovizionării lor.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts