Ședința de Colegiu Prefectural de astăzi, 27 aprilie, i-a prilejuit subprefectului Ioan Zăgrean să prezinte un raport cu privire la afluxul de refugiați din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit informării respective, 188 de copii ucrainieni trăiesc la această oră în Bistrița-Năsăud. Ei sunt însoțiți de 314 adulți din care 275 de femei și 39 de bărbați. În ceea ce privește copii proveniți din zona conflictului, la acest moment din informațiile primite de la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 12 solicitări primite la Comisia de repartizare de la părinți/reprezentanți legali pentru preșcolari și 18 solicitări pentru elevi în calitate de audienți (10 elevi pentru ciclul primar, 6 pentru gimnaziu și 2 pentru liceu). Dintre cei 18 elevi, un elev a depus solicitare pentru activități de asistență psihopedagogică și consiliere. Există o solicitare de cazare în internat, două solicitări pentru alocație de hrană și o solicitare pentru transport. Alți 19 elevi, fără calitate de audienți, participă la activități extrașcolare, organizate cu o grupă mixtă, în localitatea Rodna. În continuare, voluntarii sprijină activitățile pentru 27 de copii din cadrul comunității din localitatea Herina (Tabăra Speranța) și pentru 51 de copii care participă la activitățile extrașcolare organizate în cadrul Centrului educațional pentru copiii refugiaților din incinta Școlii Gimnaziale Nr. 4 Bistrița.
Cât și cum se face decontarea cheltuielilor cu refugiații?
În ceea ce privește privind stabilirea mecanismului de decontare a cheltuielilor cu hrana cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, pentru luna martie s-au primit de la primării, un număr de 20 de situații centralizatoare, care cuprind numărul cetățenilor străini găzduiți, numărul de zile de găzduire, precum și suma solicitată de fiecare persoană fizică. În urma centralizării acestor date, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a decontat suma de 119.900 RON către 20 de primării pentru cheltuielile aferente hranei a 427 de cetățeni străini, conform prevederilor legale. Începând cu luna mai pentru luna aprilie prin H.G. nr. 494 din 8 aprilie 2022 a fost completat mecanismul de decontare a cheltuielilor fiind reglementată și cheltuiala, în sumă de 50 de lei/zi/persoană pentru cazare. În acest sens, cererea pentru decontare va fi una comună și va cuprinde atât cheltuielile pentru masă cât și cheltuielile aferente cazării.
Despre cum trăiesc copiii ucrainienilor refugiați la Tabără ”Speranța” din Herina, Galații Bistriței, citește aici:
numărul persoanelor refugiate din Ucraina care au fost cazate în județul Bistrița-Năsăud în ultimele două săptămâni se menține la o medie de circa 530 de persoane.