Fanfara țărănească din Telciu a fost înființată în anul 1936 de către preotul (greco catolic) Grigore Pop, care pe lângă faptul că era preot, avea și alte funcții administrative. Instrumentele le-a cumpărat din Praga și prima iesire în public a fost la biserică, de Paște, unde au învățat să cânte “Hristos a Înviat!”. Primul instructor a fost Ambach Anton, căruia i-a asigurat locuință și s-a mutat cu familia în Telciu. După decesul acestuia a fost adus Pogăceanu Ioan. Ambii au fost cadre militare în rezervă.
Referitor la Grigore Pop, ar merita să fie făcută cunoscută dorința acestuia de a face bine comunității și cum se întâmplă la noi, orice faptă bună nu rămâne nepedepsită. Astfel că după 1945 a urmat calvarul (arestare, pușcărie) și tocmai cei pe care i-a ajutat, au devenit acuzatori. După 1985 fanfara a intrat în declin, astfel că nu mai participa decât la înmormântări, și astfel la propunerea unor oficialități locale s-a creat un repertoriu cu care să poată participa și la alte evenimente culturale.
Fanfara din Telciu a fost reactivată în anul 2007, cu o nouă componență, fiind alcătuită din copii și tineri, cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani, sub atenta conducere a dirijorului Ioan Mureșan, o personalitate locală plină de dăruire, entuziasm și dorință de a duce mai departe tradiția acestei frumoase comune din județul Bistrița-Năsăud.
Repertoriul este alcătuit în general din melodii populare, însă abordează și alte genuri cum ar fi: marșuri, cântece patriotice, valsuri și cântece religioase. Începutul activității a cuprins spectacole pe plan local sau localitățile învecinate. Cu trecerea timpului au diversificat repertoriul și au început să devină cunoscuți și să fie invitați la festivaluri de copii și tineret în toată țara.
O bună colaborare există între Fanfara de copii din Telciu și Societatea “Avram Iancu” din Cluj Napoca, dar și cu Palatul copiilor din Tg. Mureș.
În această perioadă Fanfara de copii din Telciu a participat la diverse actiuni cultural-artistice în țară (Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmației, Huedin, Cluj-Napoca, Tg. Mures, Vatra Dornei, Vaslui, Buzău, Brăila și Tulcea) unde a obținut peste 70 de diplome și trofee.
Sursă text: Ioan Mureșan, Dirijor Fanfara din Telciu. Istoric, 2021.
Postare propusă de Ioan Simionca, maestru dans, Serviciul Cultură Tradițională, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Photo Credit: Arhiva personală Ioan Mureșan și Ioan Simionca.