Obiceiul Plugarului la Șieuț – ieșitul plugului întâi

În satul Șieuț din județul Bistrița-Năsăud, „plugarul” este un obicei străvechi în cadrul căruia este sărbătorit cel mai harnic fecior din sat care iese primul cu plugul la arat primăvara. Ceilalți feciori îl urmăresc și încearcă să îl prindă. Dacă plugarul este prins, acesta trebuie să meargă la Primărie și să semneze un act, iar mai apoi cinstește feciorii cu un pahar de băutură.
A doua zi de Paști, după ieșirea de la biserică, plugarul, însoțit de un alai numeros format din aproape toți sătenii, este dus la apă și scăldat, urmând ca el să plătească jocul satului pe tot parcursul anului.
Photo credit: Smaranda Mureșan, Salomea și Cristian Vrăzmaș, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Fotografii din timpul filmărilor producției documentar etnografice „Obiceiul Plugarului la Șieuț – Ieșitul plugului întâi” (martie-aprilie 2017).
Filmul documentar etnografic „Obiceiul Plugarului la Șieuț” poate fi vizionat accesând link-ul https://www.youtube.com/watch?v=Q-bnSwJWl88.
Postare propusă și material îngrijit de etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific – Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts