Intenţia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, de a trece SMURD la Ministerul Sănătăţii a generat un val de reacţii dure din partea specialiştilor din sistem, oameni care lucrează de peste 20 de ani doar în medicina de urgenţă. ”UPU-SMURD este un serviciu care trebuie să rămână unit”, transmit specialiştii, explicând care sunt avantajele acestui mod de lucru şi organizare. În acest context, medical șef al UPU SMURD Bistrița, dr. Tiberiu Tudor a transmis următorul mesaj în această dimineață: ”Bună dimineața! Având în vedere informațiile eronate care circulă în spațiul public, vă informăm că UPU-SMURD este aceeași structură, iar personalul UPU reprezentat din medici și asistenți desfășoară și activitate înafara spitalului, intervenind pentru salvarea pacieților aflați în stare gravă prin echipajele de terapie intensivă mobilă SMURD”.
El a mai precizat că activitatea în cadrul echipajelor se desfășoară în echipă împreună cu pompieri paramedici, salvamontiști, piloți, voluntari și alte structuri ale statului necesare pentru intervenția în situații specifice de urgență.
La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, afirmă că puterea sistemului rezidă din modul în care este construit şi anunţă ă a cerut colegilor din DSU o campanie de informare pentru ca toată lumea să cunoască modul în care este organizat sistemul medicinei de urgenţă în România. ”Sistemul de urgenţă este unul complex, integrează mai multe structuri, medicale şi nemedicale. SMURD este doar o parte din acest sistem şi nu are cum să funcţioneze separat de restul structurilor. Puterea sistemului nostru este în modul în care este organizat şi in modul în care integrează personalul şi resursele din cadrul UPU-SMURD, IGSU, IGAv, Ambulanţă şi SALVAMONT”, a scris, vineri, pe Facebook, Raed Arafat. Acesta anunţă că a cerut colegilor din cadrul DSU să înceapă o campanie de informare pentru a elimina ”concepţiile eronate şi informaţiile greşite despre cum funcţtionează sistemul al cărui rol principal este salvarea de vieţi”.