Ultima relicvă a sistemului centralizat de termoficare, aici e vorba de fosta centrală de producere a energiei termice de lângă turnul de 120 de metri a fost scoasă la vânzare de primăria Bistrița. Conform anunțului făcut de Direcția de Servicii Publice, aceasta organizează licitație publică cu strigare pentru vânzarea bunurilor scoase din funcțiune,deșeuri feroase și neferoase: ”Deșeurile feroase și neferoase care fac obiectul licitației pot fi văzute în locația fostei centrale de producere energie termică din stradă Zefirului nr. 1, localitatea Bistrița,județul Bistrița–Năsăud”.
Proditerm SA Bistrița are o istorie destul de tumultoasă și din care nu lipsesc procororii, judecătorii și tot felul de personaje ce au încercat să se înfrupte dintr-un Proditerm aflat în moarte clinică și al cărui manager, Mircea Puni, a ajuns după gratii. O poveste extrem de încâlcită și cu imixtiuni ale politicului dar și cu tot felul de șmecheri veniți de la București sub forma de salvatori, aici vorbim de cazul ”Angheluță”
Proditerm, un faliment previzibil
În ceea ce privește Proditermul, după cutremurul penal din decembrie 2002, lucrurile au mers din rău în mai rău și trei ani mai târziu, adică în 2005, societatea de furnizare a agentului termic în sistem centralizat a ajuns în incapacitate de plată, capitalul său fiind de minus 130 de miliarde de lei vechi, cee ace astăzi ar fi egal cu vreo 13.000.000 de lei. Conform unui raport întocmit atunci de consilierul municipal Andrei Rusu, reprezentant al Consiliului Local Bistriţa în AGA “Proditerm”, societatea a ajuns să acumuleze pierderi de 12,2 milioane de lei vechi din anii trecuţi, iar în primul semestru s-au mai adăugat alte 2,4 milioane de lei. Mai mult, estimările aratau că, pînă la sfîrşitul anului 2005, creanţele la încasări ar fi depăşit 4,5 de milioane de lei vechi, pentru că posibilităţile financiare ale celor care au rămas branşaţi la “Proditerm” sînt reduse.
Cu toate acestea, lucrurile nu se limitau la doar atât. Potrivit aceluiași raport mai existau creanțe în valoare de peste 4 milioane de lei, alte 7 milioane de lei datorii și aproape 12.000.000 de lei datorii cu o perioadă de achitare mai lungă de un an. În ceea ce priveşte datoria către AVAS, obligaţii preluate de la Distrigaz Nord, aceasta a ajuns la peste 5 milioane de lei. “Unitatea şi-a pierdut, practic, toate resursele financiare şi, pentru plata datoriilor, acţionarul, adică Consiliul Local Bis-triţa, ar putea fi obligat să intervină în realizarea lor de către instanţe”, se arata în documentul semnat de Andrei Rusu.
Tot în 2005, fostul consilier liberal Andrei Rusu a cerut Consiliului Local să introducă pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din luna august un proiect de hotărîre privind lichidarea societăţii, iar cele 2,5 de milioane de lei vechi, alocate de Guvern pentru lucrări de investiţii în cadrul “Proditerm”, să fie utilizate pentru montarea de centrale termice la instituţiile publice care nu sînt debranşate.
În 2006, SC Proditerm SA falimenta având în ”dotare” cam 1850 de clienți casnici și un număr de 70 de agenți economici și consumatori industriali, care au erau încă branșati la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic.