Vaccinări la ”chiuvetă” și la Bistrița: Doi asistenți medicali au fost reținuți după organizarea unui flagrant

Ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală și Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, în baza ordonanței de delegare și sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au organizat, la data de 08.04.2022, prinderea în flagrant a unui asistent medical din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița (S.V.S.U.) la scurt timp după ce a primit o sumă de bani, cu titlul mită, pentru ca acesta să simuleze actul de vaccinare a unei persoane împotriva virusului SARS-CoV-2.

De asemenea, la aceeași dată ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrala, a serviciilor județene anticorupție din județele Mureș, Cluj, Maramureș, Sălaj și Harghita, precum și cu sprijinul de specialitate al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, au pus în executare un număr de 10 mandate de percheziție domiciliară, dintre care 9 la domiciliile unor persoane și unul la centrul de vaccinare al S.V.S.U. Bistrița.

În cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală față de două cadre medicale, în două dosare penale distincte.

În fapt, activitatea infracțională a primului asistent medical, care își desfășura activitatea la centrul de vaccinare al S.V.S.U. Bistrița, a constat în faptul că, în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022, ar fi primit aproximativ 500 de lei pentru fiecare persoană vaccinată fictiv, respectiv fără inocularea serului.

Referitor la cel de-al doilea asistent medical, care își desfășura activitatea în cadrul aceluiași centru, au fost reținute un număr de trei acte materiale, în perioada februarie 2022 – aprilie 2022.

Astfel, cei doi au pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită, de la persoane interesate de obținerea frauduloasă a certificatului de vaccinare, după care au procedat la implementarea în baza de date (R.E.N.V.)  de date neconforme cu realitatea, prin care s-a atestat vaccinarea persoanelor respective.

În activitatea infracțională derulată, cadrele medicale au fost ajutate de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obținerea de adeverințe de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, precum și de remiterea ulterioară a banilor către acestea.

În cursul zilei de 08.04.2022, procurorul de caz a dispus reținerea celor doi asistenți medicali pe o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts