La finele anului 2019, cabinetul Orban obținea la limită votul parlamentului, plecând la drum cu gândul unei guvernări scurte de câteva luni, pentru a asigura tranziția până la alegerile anticipate. O strategie complicată, pentru că PSD și partidele- satelit, ALDE și Pro România, dețineau majoritatea în parlament. Planul le-a fost dat peste cap atât de refuzul PSD de a se aventura în anticipate, care le erau defavorabile, dar, mai ales, izbucnirea pandemiei. Pentru liberali astrele s-au aliniat defavorabil: au avut de guvernat o țară zguduită, ca întreaga lume, de altfel, de cea mai teribilă criză sanitară, ce a venit la pachet cu o criză economică pe măsură.
Trebuie să recunoaștem, însă, că lucrurile s-au schimbat fundamental de atunci. Evident, factorul determinant care a adus atât de multe transformări și schimbări în PNL a fost criza pandemică. De când a început nebunia Covid 19 și până la momentul 10 aprilie 2022, PNL a trecut prin transformări masive și care nu au adus, neapărat, un plus partidului.
Orban-Câțu-Ciucă și un singur președinte: Klaus Iohannis.PNL BN alături de Orban
La nivel de organizația județeană, PNL era pe cai mari: doi deputați, din care unul era secretar general- Robert Sighiartău și avocatul Diana Morar, cea care va prinde un post de secretar de stat în ministerul Justiției. De asemenea, exista și un senator, Ovidiu Florean, acum pornit pe calea Forței, doar că, deocamdată, fără rezultate notabile în coagularea unei organizații județene.
Primul șoc în PNL are loc în decembrie 2020, Orban și guvernul său, dar și partidul fiind extreme de uzați, consecință a pandemiei, măsurilor luate și a scandalurilor din jurul afacerilor cu produse sanitare, medicamente și a restricțiilor. Alegerile precipită căderea lui Orban, în prin plan apare Florin Cîțu, dorit de Klaus Iohannis și pentru postul de președinte, deși putea afla că acesta avea doar susținerea oportuniștilor din partid, nu și respectul lor. Mulți dintre cei 60% care l-au votat la Congresul liberal din 25 septembrie au făcut-o de nevoie, de frică să nu-și piardă funcțiile și din dorința de a rămâne în grațiile prezidențiale. Căderea lui Florin Cîțu l-a pus pe Klaus Iohannis într-o situație dificilă, fiindcă toată țara a înțeles că a calculat greșit pașii următori sau că nu a putut anticipa criza în care se va afunda țara pe zi ce trece. Sau că nu i-a păsat. Președintele a mobilizat atât partidul, cât și instituțiile statului pentru a-l înscăuna pe Cîțu în fotoliul brătienilor, crezând că odată ajuns șef al PNL, acesta va putea ține mai bine în frâu guvernarea. Că va găsi susținere în rândul social-democraților sau că USR va fi mai maleabil și va trece încă odată cu vederea decizia lui Cîțu de a le demite un ministru. Noua funcție nu i-a dat, însă, lui Cîțu credibilitatea și respectul de care avea nevoie pentru a merge mai departe fără să se prăbușească.Toți parlamentarii știu că Florin Cîțu nu e adevăratul lider, așa că, la prima ocazie i-au arătat că se pot descotorosi de el ca de o haină ieftină agațată din greșeală în cuierul lor.
PNL Bistrița-Năsăud și parlamentarii lui
Așa cum se știe, PNL Bistrița-Năsăud, va merge la congresul din 25 septembrie 2021 pe ”mâna” lui Ludovic Orban, doar că acesta va pierde alegerile în fața noii stele a PNL, Cîțu, dar care se va transforma într-una căzătoare și fără impact asupra istoriei PNL. Marea problemă a PNL s-a dovedit a fi mult prea lungă campanie electorală internă și care a blocat multe din urgențele pe care trebuia să le rezolve Executivul.
Dacă președintele Ioan Turc și cea mai mare parte din organizația PNL BN a mers alături de Orban, deși, rezultatul părea cunoscut, la nivelul celor 3 parlamentari exista déjà o ruptură și care, înainte de Congres s-a transformat în prăpastie.
Robert Sighiartău: deputat- 2 mandate 2016-2020-2024
Deja plecat la București după ce Ludovic Orban l-a numit secretar general al PNL, o pălărie care s-a dovedit mult prea mare, Robert Sighiartău se va depărta, politic, de filiala și de cei care i-au dat voturile. Cu un prim mandat în care a strălucit ca deputat în opoziție, Sighiartău va arde prea multe etape, ceea ce va determina un fapt deloc notabil pentru omul politic care se credea: aroganță și suficiență. Mai mult, pe fondul decapării lui Orban de la șefia PNL, Sighiartău fiind printre primii lideri PNL care îl trădează pe Ludovic și încearcă alături de Rareș Bogdan o lovitură de palat, relația cu o mare parte din liberalii din BN se răcește în timp ce Sighiartău revine la Bistrița sporadic și fără a mai susține vreo conferință de presă. De altfel, ruptura este și una politică, PNL BN mergând pînă la capăt alături de Orban, în timp ce Sighiartău îi face campanie la Cîțu. După congresul din 25 septembrie, deputatul bistrițean pierde funcția de secretar general și se va allege cu o funcție de vicepreședinte pentru Relații Externe. La finele anului trecut, în PNL apar primele semne că liberalii nu îl mai vor pe Cîțu, iar Sighiartău întoarce, din nou armele: îl trădează pe Cîțu și trece lângă Ciucă.
Dacă în timpul guvernării Cîțu a sperat la numirea în fruntea unui minister, fapt care nu s-a produs, pe linie politică, Sighiartău rămâne vicepreședinte al PNL, cu speranțe mari după alegerea lui Nicolae Ciucă și pe funcția de președinte al partidului va ”prinde” ceva mai mult, poate o funcție de prim-vicepreședinte și care va rămâne vacantă după ce Lucian Bode va fi numit de Ciucă secretar general, deși, funcția respectivă ar putea reveni lui Motreanu, după ce Ilie Bolojan ar fi refuzat funcția respectivă. Se aude că există și varianta numirii sale ca președinte la Sector 3 București.
Diana Morar: deputat- un singur mandat 2020-2024
În Guvernul Orban va ocupa un post de secretar de stat la Ministerul Justiției, după care va deveni deputat, ocupând la această oră funcția de secretar al Comisiei Juridice. Pe linie politică e șefa femeilor liberale din Bistrița-Năsăud, calitatea de parlamentar conferindu-I dreptul de-a fi membru al Biroului Politic Județean.
În acest moment, Diana Morar a rămas singurul parlamentar care mai ține legătura cu primarii, cu filialele din județ și București. De altfel, ea a confirmat faptul că este tot mai implicată în ajutorarea unor primari pentru accesarea unor finanțări, proiecte sau urmărirea traseului acelor proiecte din Programul ”Anghel Saligny”. Deputatul Diana Morar spune că a semnat Moțiunea lui Nicolae Ciucă, fiind, de altfel, soluția de care are nevoie PNL.
Din păcate pentru PNL, singurul senator din ultimii 8 ani, Ovidiu Florean, a plecat împreună cu Ludovic Orban în proiectul ”Forța Dreptei”, doar că, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, acest proiect stagnează, deocamdată.
PNL Bistrița-Năsăud merge cu o delegație format din 24 de persoane
Așa cum se știe, Colegiul Director al PNL BN a votat în ședința on line din aceste zile pentru susținerea Moțiunii premierului Ciucă la congresul de mâine, 10 aprilie. În votul din Colegiu, o parte din liderii din teritoriu s-au abținut sau chiar au votat împotrivă, doar că, evident, susținerea pentru Ciucă este o decizie a majorității liberalilor din Bistrița-Năsăud. Din punct de vedere politic, există semnale din interior că o parte din susținătorii pe care Sighiartău îi mai are în BN au votat fie împotrivă, fie s-au abținut de la vot, asta în condițiile în care deputatul bistrițean este susținător fervent al noului lider PNL.. Congresul Extraordinar are loc duminică 10 aprilie cu începere de la ora 11.00 în București la Palatul Parlamentului.
Ce urmeză? Predicții
În ceea ce privește strategia PNL pe termen lung și mandatul pe care Nicolae Ciucă îl va avea în fruntea partidului acestea vor fi supervizate de președintele Klaus Iohannis.
Credem că: Nicolae Ciucă se va concentra pe activitatea de premier și va fi ajutat de Lucian Bode și prim-vicepreședinți să gestioneze partidul. Propulsarea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte al PNL are legătură cu planurile lui Klaus Iohannis care are nevoie de liniște la nivelul Coaliției și un control total al partidului, fără a mai exista derapaje. De altfel, în interiorul partidului se vorbește despre faptul că Iohannis și-ar dori ca Nicolae Ciucă să devină candidatul PNL la președinția României.
1 Comment
Motto:
“Unii au noroc desigur,
De trifoi cu patru foi.
Poti s-alergi de unul singur
Si s-ajungi pe locul doi.”
(Gheorghe Gheorghiu- Trifoiul)
Premierul Nicolae Ciucă si-a anuntat candidatura pentru sefia PNL, la congresul extraordinal din 10 aprilie, 2022, cu motiunea intitulată “UNIȚI PENTRU O ROMÂNIE STABILĂ ȘI PUTERNICĂ”. În motiune, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, militând pentru o Românie puternică, bazată pe principiile reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie.
Desi premierul candidează singur la functia de presedinte al PNL, acesta are o problema serioasă legată de lamurirea acuzatiei de plagiat a tezei sale de doctorat. Ori, notiunile clamate in motiunea de candidatura, precum profesionalism, elite şi meritocraţie nu se pot fundamenta pe plagiat care este de fapt furt intelectual.
De aceea, premierul Nicolae Ciucă ar fi trebuit să lamurească aspectele de plagiat ce planează asupra tezei sale de doctorat. Numai că, in loc să lase Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) care este singurul organism specializat al Ministerului Educației, in stabilirea si emitereaunui un verdict oficial de plagiat, Ciucă a dat în judecată propriul guvern, adică ministerul Educației, cerând suspendarea a 3 sesizări prin care lucrarea sa de doctorat a fost reclamată pentru plagiat la CNATDCU. Iar Parchetul General a declanșat o investigație cu privire la teza de doctorat a lui Ciucă, cu care prilej, procurorii PG au confiscat toate documentele referitoare la studiile premierului și dosarul de analiză a acuzelor de plagiat. Astfel încât, în clipa de față nimeni nu poate să vadă teza lui Ciucă, CNATDCU nu poate acționa, iar Parchetul General tace mâlc. Cel puțin anul acesta, nu se va face niciun pas semnificativ în anchetă. Aceasta denotă încă o dată, dacă mai era nevoie că generalul Ciucă are ceva de ascuns in legătură cu plagiatul. Altfel, ar fi lăsat lucrurile să fie lămurite de organele competente.
Prin urmare, char dacă va fi ales, neavând contracandidat, generalul Ciucă porneste cu stângul la sefia PNL, care este cel mai mare partid de dreapta.