ASTĂZI ÎN BISTRIȚA: Ostermarkt pe Pietonal și ”Destinația ACASĂ” la Casa Argintarului

 

De 900 de ani, locuitorii din vechea cetate a Bistriței, se întâlnesc de Paști, la tradiționalul Ostermarkt! Și în acest an, în piața centrală, avem ocazia să ne aprovizionăm cu bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud.

Programul evenimentului include un vernisaj al expoziției „Destinația Acasă” (Colecția Rosemarie Nief). Tot la Casa Argintarului se reiau atelierele de pictat ouă cu Silvia Țogorean.  Ca să gustăm din plin atmosfera burgului de odinioară, în preajma sărbătorilor pascale, organizatorii ne oferă inclusiv un spectacol de dansuri săsești tradiționale. Fanfara Harmonia, de la Forumul Democrat German, va fi și ea prezentă.

De asemenea, la Casa Argintarului, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în parteneriat cu HOG Bistritz Nösen ne invită, tot astăzi, fix la ora 10 la vernisajul expoziției “Destinația: ACASĂ”. Evenimentul va avea loc la Casa Argintarului din str. Dornei nr.5. Vernisajul expoziției va fi completat de un program muzical. Acesta va începe cu
Imnul sașilor transilvăneni, urmat de elevii Liceului de Muzică “Tudor Jarda” care ne vor încânta cu un miniconcert.Din program amintim: Eduard Caudella – Ochi albaștri-s drăgălași; Antonio Vivaldi – Iarna; F. A. Drla – Dans ungar; Fernando Sor – Grand solo; Mauro Giuliani – Grand ouverture; Ich folge dir gleichfalls – Johannes Passion- Bach; Standchen – Schubert.  Responsabili proiect: Gela Neamțu și Mihaela Bolog.

DESPRE CE ESTE VORBA?

“Evacuarea sașilor în Septembrie 1944 din Domnești/Sângeorzu Nou, traseu cu căruțe trase de cai sau boi.” Așa începe doamna Rosemarie Nief descrierea unei călătorii alături de familie și obiecte din casa părintească care îi vor însoți în aproape toată Europa.           Drumul acestor piese etnografice se oprește la noi: “În iunie 2021 colecția mea ajunge la “Destinația: ACASĂ” călătorind cu domnul Horst Göbbel și dr. Hans-Georg Franchy, HOG Bistritz-Nösen. Colecția a fost predată de ei, cu amabilitate și respect și considerație pentru istorie, Muzeului Bistrița și acceptată cu entuziasm și generozitate…”. Sunt fragmente dintr-o mărturie care prezintă o microistorie reprezentativă pentru comunitatea germană din județul nostru. Am reconstituit traseul, pe care îl veți parcurge, într-o expoziție în care urmărim călătoria unei familii, alături de obiectele dragi, de-a lungul marii istorii.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts