Așa cum se știe, astăzi, 8 aprilie, este Ziua Internațională a Romilor. Era o zi specială pentru prietenul meu Emil Neia Lăcătuș, o zi în care el se zbătea să fie sărbătorită așa cum se cuvine. În 2022, ”frate” mai putem doar să ne gândim la tine și să te păstrăm în memoria noastră și în cea colectivă așa cum ai fost tu: un om muncitor, corect și iubitor al etniei din care proveneai- ‘Djelem, Djelem”, Emil Neia Lăcătuș.
Centrul Cultural Dacia va fi vineri, 8 aprilie, cu începere de la ora 11.00, gazda unui important eveniment- „ZIUA INTERNAȚIONALȚĂ A ROMILOR”. În program: Sărbătoarea etniei romilor din România – Însemnătate Medalion – In Memoriam „Emil Neia Lăcătuș” – – Omul, activistul cultural și social, politicianul. Dezbatere cu tema: „Valorile culturii romilor – tradiție și modernitate”. Participă personalități județene și naționale ale vieții culturale, artistice, politice și sociale.
Moderator: Alexandru Pugna – Manager, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Manifestarea este organizată de : Consiliul Județean Bistrița-Nãsãud, Centrul Județean pentru Culturã Bistrița-Nãsãud prin Biroul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Multimedia în colaborare cu Partida Romilor „Pro-Europa“ – sucursala județeanã Bistrița-Nãsãud
“Istoria și cultura romilor constituie o parte indispensabilă a moștenirii noastre europene care se caracterizează prin diversitate!”- Declarația Comisiei Europene (2018)
Ziua internaţională a romilor este sărbătorită la 8 aprilie, amintind de data la care, în anul 1971, a avut loc, la Orpington, lângă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rome.
Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul şi imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul Jarko Jovanovic. Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin. La mijlocul steagului, este înfăţişată o roată de culoare roşie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care aminteşte, totodată, de vechea roată indiană a sorţii.
Ziua romilor a fost însă recunoscută la nivel internaţional abia în anul 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor, desfăşurat la Varşovia. Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, circa 6.000.000 trăind în ţările din Uniunea Europeană.
Sursa fotografii: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, fonduri: Iuliu Moisil și Colecția de Fotografii