Florin Cîțu și-a anunțat sâmbătă demisia de la șefia PNL, la doar șase luni de la instalarea în funcția de președinte al partidului, în contextul în care liderii partidului care l-au susținut au cerut acum schimbarea sa din funcție și organizarea rapidă a unui nou congres al PNL.
El a făcut anunțul la sediul PNL, unde convocase o ședință a conducerii, boicotată însă de liderii partidului.
- “Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor mei. Nu s-a putut, doar am înregistrat-o la partid”, a spus Cîţu.
La ședința convocată de el pentru ora 12.00 au venit doar omul său de încredere, Dan Vîlceanu, care a demisionat și el din funcția de secretar general al PNL, Theodor Stolojan şi Cristian Băcanu.
El a susținut că această şedinţă a Biroului Executiv este singura statutară convocată în week-end.
- “Rolul acestei şedinte era de a discuta cu colegii cu care am pornit la drum pentru a da un suflu PNL.
- Voiam să discutăm puţin şi despre acţiunile mele care au fost criticate în spaţiul public referitor la acest compromis cu PSD. Da, e adevărat, niciodată nu am fost confortabil cu acest compromis cu PSD.
- Am avut dreptate, inflaţia creşte, dobânzile cresc. Toate vor avea efecte şi e păcat pentru că sunt măsuri care îi ajută pe români şi creşterea pensiilor, şi a salariilor, dar trebuie făcute cu cap”, a declarat Florin Cîţu.
Întrebat dacă va demisiona şi din funcţia de preşedinte al Senatului, el a răspuns: “Acolo sunt alte discuţii, vom vedea ce se va întâmpla şi acolo”.
“Nu am avut şansa să vorbesc cu colegii mei, din păcate”
Cîțu a insistat că pentru el coaliţia PNL – PSD nu a fost un lucru natural – a fost un “lucru greu de digerat”.
- “Nu am avut şansa să vorbesc cu colegii mei, din păcate, nu au vrut să participe la singura şedinţă convocată statutar, toate celelalte sunt nestatutare şi e păcat.
- PNL, un partid la guvernare, arată astăzi că nu respectă statutul şi merge mai departe cu acest eveniment. Până la urmă, este decizia colegilor mei.
- Şi un ultim lucru: suntem un partid la guvernare. Lângă România este război şi situaţia economică se deteriorează, dar BERD a arătat că dinamica economică a fost scăzută de la 4 estimare la 2,8 şi cred că va fi înrăutăţită”, a mai spus Florin Cîţu.
Întrebat ce le reproşează colegilor săi, liderul demisionar al PNL a răspuns: “Eu vreau să mă asigur că ne vom păstra principiile şi valoriile liberale. Aş fi vrut o discuţie serioasă cu colegii mei. Curajul le-a lipsit”.
“Echipa câștigătoare” l-a instalat, “echipa câștigătoare” l-a debarcat după 6 luni
În 25 septembrie, premierul Florin Cîțu a câștigat cursa pentru șefia Partidului Național Liberal cu mai puțin de 1.000 de voturi în plus față de contracandidatul său, Ludovic Orban. Înconjurat și susținut puternic de “echipa câștigătoare”, Cîțu a fost sprijinit puternic și de către președintele Klaus Iohannis.