Sala de ședințe a Palatului Administrativ a găzduit în această după-miază prima ședință de Consiliu Județean FACE TO FACE, față în față, după doi ani de pandemie și ședințe ținute în sistem on line.
Cu un Radu Moldovan în mare formă și având tot timpul cuvintele la el, cu Viorica Calo, preocupată de proiectele existente pe ordinea de zi, dar amabilă și cu chef de vorbă, ședința de astăzi a dovedit că există coabitare între PSD și PNL și după USL. De altfel, de departe cei mai vocali consilieri județeni din 2019, Florin Moldovan sau Samuel Coman, fie nu au intervenit deloc, aici fiind vorba de Florin Moldovan, fie au intervenit neadecvat, reușind, totuși, în cele din urmă să dialogheze pe tema miriștilor incendiate sau a numărului tot mai mare de tineri drogați cu președintele Moldovan sau cu alți consilieri județeni, sigur fiind vorba de Samuel Coman.
Cu o ordine de zi bine garnisită de proiecte de hotărâre, 20 la număr, meciurile verbale pe diferite teme și proiecte dintre Radu Moldovan și Viorica Calo, meciuri amicale fie vorba între noi, au ”zmuls” zâmbete, semn clar că lucrurile merg bine și din punct de vedere politic, vorba lui Samuel Coman, Radu Moldovan și primarul Bistriței, Ioan Turc sunt la guvernare. Trebuie spus însă că, unele proiecte de hotărâre au mai pus la încercare ”noua ordine” social-liberală, iar aici e vorba de cel cu privire la Proiectul de hotărâre nr.X/6089 din 17.03.2022 privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Modernizare DJ 172D: Mureșenii Bârgăului (DN 17) – Lac Colibița – Colibița – Bistrița Bârgăului (DN 17) – (DN 17) Josenii Bârgăului – Strâmba – Ilva Mică (DN 17D) – Poiana Ilvei – Măgura Ilvei – Ilva Mare – Lunca Ilvei – limită judeţ Suceava, judeţul Bistriţa-Năsăud – LOT 1 – Tronson 2: km 5+115 – 11+578”. Deloc încîntată de ajustările de prețuri, Viorica Calo a cerut explicații. Și le-a primit din partea lui Radu Moldovan care, amabil, cu ”lecția învățată”, a explicat că, e vorba de creșterile de preț la materialele de construcție, creșteri foarte mari și care obligă finanțatorii sau co-finanțatorii de proiecte de asemenea anvergură să găsească soluții de continuare a investiției, soluții foarte greu de găsit. ” E nevoie de un asemenea proiect de hotărâre, așa cum e nevoie de o găsire a unei soluții la nivel național, guvernamental pentru a putea duce la final toate proiectele începute înainte de aceste creșteri necontrolate de prețuri”, a spus Moldovan.
”Totul e bine când se termină cu bine!” a scris Shakespeare, așa și la ședința Consiliului Județean. Un alt proiect interesant a fost cel cu privire la aprobarea Strategiei de dezvoltare a județului Bistrița‐Năsăud pentru perioada 2021‐2027, moment în care, după mai multe discuții, Radu Moldovan a reamintit în plen că votul consilierilor județeni e unul pentru viitor, ”când cei care vor mai rămâne în jurul mesei rotnde, vor căuta și alte soluții și căi pentru dezvoltarea județului, mai puțin eu”, Moldovan reiterând decizia sa de-a nu mai candida pentru funcția de președinte al CJ BN. Există acea zicere că în politică ”never say, never”, vă spun din nou: never!!!”.
Altfel, consilierii județeni au votat pentru rezultatelor evaluării anuale a managementului la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, dar și pentru ”aprobarea rezultatului final al analizării proiectului de management depus de domnul George-Alexandru Gavrilaș, în calitate de manager al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud”
Un al proiect important a făcut referire la prima rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al Judeţului Bistriţa-Năsăud pe anul 2022.
Două instituţii beneficiază de fonduri suplimentare, şi anume Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, proiect asupra căruia vom reveni.
Trebuie știut faptul că:
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud a primit de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități suma de 1,6 milioane de lei, reprezentând transferuri pentru finanțarea drepturilor acordate persoanelor cu dizabilități (dobânzi și transport).
Spitalul Județean de Urgență Bistrița a cerut suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 cu suma de 2,3 milioane de lei, din care 1,8 milioane la secțiunea de dezvoltare și 517 mii lei la secțiunea de funcționare, ca urmare a încheierii de acte adiționale pentru suplimentarea sumelor contractate inițial cu Casa Județeană de Asigurări Sănătate Bistrița-Năsăud. Din suma totală de 2,3 milioane lei solicitată de către Spitalul Județean de Urgență Bistrița pentru majorarea bugetului pe anul 2022, suma de 661 mii lei reprezintă transferuri de la Ministerul Sănătății, iar suma de 1,7 milioane lei reprezintă venituri proprii realizate suplimentar de către spitalul județean.