Sărbătoare în comuna Sînmihaiu de Câmpie. Unul din tot mai puținii veteran ai celui de-al doilea război mondial care mai trăiesc în județul Bistrița-Năsăud, Pavel Huzmezan a fost sărbătorit de familie și prieteni, precum si de reprezentanții autorităților publice locale și județene, Brigăzii 81 Mecanizată ,, General Grigore Bălan’’, Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud, Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Bistrița-Năsăud și ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir’’- sucursala județeană Bistrița-Năsăud . Fostul combatant pe frontul de est și de vest a împlinit 100 de ani.
De la eveniment nu a lipsit secretarul general al Instituției Prefectului, Eugen Curtean, cel al Consiliului Județean și, evident primarul comunei Sînmihaiu de Câmpie, Ioan Mate.
Pavel Huzmezan a fost combatant pe frontul de est și de vest. El a împlinit 100 de ani, este încă activ și are încă destule amintiri despre cumplitele bătălii de după 21 iunie 1941, dată la care Germania a invadat fosta Uniune Sovietică. A fost martor la tragedii neînchipuite iar moartea i-a dat tot timpul târcoale, dar, așa cum se spune, a avut zile…
Al Doilea Război Mondial a fost un război global care a durat din 1939 până în 1945, deși unele conflicte asociate lui au început și mai devreme. El a implicat marea majoritate a țărilor lumii—inclusiv toate marile puteri—care au format două alianțe militare opuse: Aliații și Axa. A fost cel mai întins război din istorie, și a implicat direct mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări. Cei mai importanți participanți și-au dedicat întreaga capabilitate economică, industrială și științifică efortului de război, într-o stare de „război total”, ștergând distincția între resursele civile și cele militare. Marcat de moartea masivă a civililor, inclusiv de Holocaust (în care au fost uciși aproximativ 11 milioane de oameni) și de bombardamentele strategice ale centrelor industriale și demografice (în care au murit aproximativ un milion de oameni, și în cadrul cărora s-au distins bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki), el a dus la între 50 și 85 de milioane de decese, mai mult decât orice alt conflict din istoria omenirii.