Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”, mai precis sala ”Gavril Scridon” a găzduit de curând un eveniment important pentru istoria sportului rege din Bistrița: lansarea cărții ”Fotbalul prin amintiri” a lui Mircea Gelu Buta. Lansarea de carte a fost sprijinită de Rotary Club Bistrița District 2241 România-Moldova și Asociația Medicală Română și s-a vrut un ”remember” a celui care a fost Jean Pădureanu. Cartea a apărut la editura ”Charmides”, editor fiind nimeni altul decât Gavril Țărmure, prezent în sală. Invitat și vorbitor la această lansare de carte a fost și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc
Nu au lipsit de la eveniment o mare parte din legendele Gloriei, foști jucători, antrenori, personalități implicate în ceea ce a fost Gloria Bistrița, toți cei prezenți cunoscându-l îndeaproape pe regretatul Jean Pădureanu: Constantin Sănduță, Gheorghe Șanta, Remus Vlad, Dorin Stoian, Dan Deac, Victor Ciocan, Toma Ivan, Grigore Butuza, Ioan Horoba, Doru Nicolae, Adrian Florea, Paul Czervenscki, Doru Nicolae. De asemenea, au fost prezenți rotarieni, în sală mai putând fi văzuți Dan Jiga, președintele AJF Bistrița-Năsăud, doctorul Constantin Anton, Dumitru Tănase, medicul Radu Caizer, Radu Ichim, profesorul Constantin Rusu, Florin Urâte, Mariana Pădureanu, Vasile Jimboreanu, Mihai Petrovici, doctorul Emil Ciurdărean și mulți,mulți alții.
Amfitrion a fost părintele Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene, cel care a mărturisit că este un mare iubitor de fotbal dar și un lector al unor mari scriitori români care au scris despre fotbal: Ioan Chirilă, Fănuș Neagu, Eugen Barbu, Adrian Păunescu: ” N-am fost și nu sunt un microbist în adevăratul sens al cuvîntului; am iubit și iubesc fotbalul mai mult din ceea ce am citit despre el. Mai precis am practicat și practic… lectura fotbalului. Citesc fotbalul (parafrazîndu-l pe Bogdan Ghiu cum că totul trebuie citit), citesc despre fotbal. Cîțiva scriitori m-au făcut chiar să-l înțeleg…Ionel Teodoreanu, Ioan Chirilă, Fănuș Neagu, Radu Cosașu. Ioan Chirilă scrie despre Victor Ciocan: “El reprezintă tipul jucătorului complet”. Radu Cosașu scrie în “Cinci ani cu Belphegor” ceva care m-a mișcat profund. Poate vă emoționează și pe voi…” mă podideau lacrimile pentru fotbalul care se juca în Transilvania. Mă uitam ca prostu la baschet și mintea mea de telesportiv se ducea, nestrunită, la toate echipele acelea ardelenești, cu fotbalul lor curat, cinstit, cu stadioanele lor…Doamne, ce iarbă am găsit o dată într-o poiană lîngă Bistrița Năsăudului…”
Gazdele evenimentului, Mircea Gelu Buta și doctoral Ionel Ruști și-au împărțit sarcinile, ca în orice echipă care se respect: Gelu Buta a făcut slalom printre amintirile despre Jean Pădureanu, în timp ce Ionel Ruști a fost cel care a premiat o parte din cei prezenți cu diplome de excelență, cărți și vin…
Jean Pădureanu s-a născut în 22 martie 1936 la Băileşti, judeţul Dolj. În perioada 1958-1970 Jean Pădureanu a fost unul dintre componenţii de bază ai Gloriei. A devenit vicepreşedinte al clubului Gloria în 1964, când încă era jucător activ. Sub comanda lui Tata Jean, clubul bistriţean a reuşit să înregistreze cele mai mari performanţe din istoria clubului: promovarea în prima divizie în anul 1990, câştigarea Cupei României în 1994 şi chiar participarea la cupele europene. Clubul a primit la Bistriţa echipe de top din Europa precum Real Zaragoza, A.C. Fiorentina, Lille Brescia sau Atletico Madrid. În anul 1995, Jean Pădureanu devine preşedinte al clubului Rapid Bucureşti, însă revine la Gloria doi ani mai târziu. Jean Pădureanu s-a retras în luna mai a anului 2013, primind funcţia de Preşedinte Onorific. De asemenea, stadionul pe care activează Gloria i-a primit numele. La 4 martie 2014 a fost condamnat la 3 ani şi patru luni de închisoare în „Dosarul Transferurilor”, fiind găsit vinovat de către instanţă pentru declararea unor sume mai mici în cazul transferurilor fotbaliştilor Ionel Ganea şi Lucian Sânmărtean la cluburile VfB Stuttgart, respectiv Panathinaikos Atena.
Jean Pădureanu a fost cel mai longeviv președinte de club din fotbalul românesc. Cel supranumit ”Lordul”, a încetat din viaţă la finalul anului 2016, la vârsta de 80 de ani.
În ultimii ani din viață, starea sa de sănătate s-a înrăutățit grav, iar comunicarea cu cei din jur a devenit aproape imposibilă.
Vezi aici întregul film al evenimentului: Lansare carte- Fotbalul prin amintiri