Facebook Twitter
Search
Close
  • Acasa
  • POLITICA
    • Istorie Politica
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • SONDAJE DE OPINIE
  • Telciu
  • ECUMENICA
  • SPORTURI
  • BECLEAN
  • NASAUD
Menu
  • Acasa
  • POLITICA
    • Istorie Politica
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • SONDAJE DE OPINIE
  • Telciu
  • ECUMENICA
  • SPORTURI
  • BECLEAN
  • NASAUD
Home»POLITICA»ȘIEU ODORHEI: Viceprimarul Ovidiu Zăpârțan rămâne pe funcție după ce Curtea de Apel Cluj a amânat aplicarea unei pedepse penale pe o durată de 2 ani de supraveghere
POLITICA

ȘIEU ODORHEI: Viceprimarul Ovidiu Zăpârțan rămâne pe funcție după ce Curtea de Apel Cluj a amânat aplicarea unei pedepse penale pe o durată de 2 ani de supraveghere

Alin CordosBy Alin CordosMarch 29, 2022No Comments8 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Viceprimarul comunei Șieu Odorhei, Ovidiu Zăpârțan susține printr-un document trimis redacției că dorește să aducă o serie de precizări cu privire la situația mandatului său de viceprimar. Pe scurt, instanța superioară, adică Curtea de Apel Cluj, a admis apelul lui Zăpârțan și a dispus,sub aspectul laturii penale a cauzei, stabilirea unei pedepse de 1 an şi 3 luni închisoare. În temeiul art. 83 C. pen., instanța a amânat aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Această amânare nu înseamnă condamnare, nefiind întrunite condițiile vreunui caz de încetare a mandatului.

Aceasta este documentul trimis redacției de viceprimarul Ovidiu Zăpârțan: Vreau să aduc o serie de precizări în raport de situația mandatului meu de viceprimar și consilier local al Comunei Șieu-Odorhei, solicitându-vă respectuos să procedați în mod legal în ceea ce mă privește și să vă întemeiați în acest sens numai pe informații veridice, obținute din surse oficiale și sigure, iar nu din articole de presă locală.

Astfel, arăt că am fost trimis în judecată pentru săvârșirea faptei prevăzute de art. 336 C. pen., în dos. nr. 2543/186/2018. Prin Decizia penală nr. 304/10.03.2022, Curtea de Apel Cluj a admis apelul exercitat de mine și a dispus,sub aspectul laturii penale a cauzei, stabilirea unei pedepse de 1 an şi 3 luni închisoare. În temeiul art. 83 C. pen., instanța a amânat aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Soluția este publică, minuta fiind disponibilă pe portalul instanței de judecată.

Vă rog să observați sub acest aspect că în privința mea nu s-a dispus condamnarea, astfel cum în mod eronat și tendențios a prezentat articolul de presă avut în vedere de dvs. Soluția instanței penale este una de amânare a aplicării pedepsei, întemeiată pe art. 83 – 84 C. pen. Cu alte cuvinte, instanța a stabilit o pedeapsă penală, pe care nu a aplicat-o însă subsemnatului, această hotărâre judecătorească nefiind deci una de condamnare. Reamintesc că, potrivit art. 396 C. proc. pen., rezolvarea acțiunii penale poate cunoaște următoarele tipuri de soluții: condamnarea, renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal. În sensul legii materiale și procesuale penale, există o distincție clarăîntre amânarea aplicării pedepsei și hotărârea de condamnare, chiar cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Cu privire la efectele amânării aplicării pedepsei, acestea sunt reglementate de prevederile art. 90 din Codul penal, care dispun:Persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiuneasăvârşită[…]. În acest sens, s-a subliniat de către Curtea Constituțională prin Decizia nr. 905/2020:

efectele amânării aplicării pedepsei […] îl plasează pe destinatarul normei în postura unui cetăţean liber, dar care are de îndeplinit măsurile şiobligaţiile stabilite de instanţa de judecată şi îi impun acestuia o conduită bună pentru resocializare.Persoana în cauză se poate manifesta liber în limitele stabilite concret prin aplicarea acestei măsuri favorabile de individualizare a pedepsei. De altfel, şi în practica judiciară s-a reţinut că instituţia amânării aplicării pedepsei este incompatibilă cu pronunţarea unei soluţii de condamnare şi, în consecinţă, în cazul în care reţineincidenţadispoziţiilor art. 83 din Codul penal, instanţa nu pronunţă o soluţie de condamnare, ci stabileşte pedeapsa şi dispune amânarea aplicării acesteia […]

În ceea ce priveşteconsecinţele extrapenale derivate din infracţiuneasăvârşită în cazul amânării aplicării pedepsei, având în vedere dispoziţiile art. 90 din Codul penal, ce constituie cadrul general, de principiu, cu privire la efectele amânării aplicării pedepsei, care sunt provizorii, până la expirarea termenului de supraveghere, şi definitive, după acest termen, Curtea reţine că legiuitorul, în virtutea principiului legalităţii prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituţie, nu mai poate reglementa distinct decăderi, interdicţii sau incapacităţi prin alte norme […]

Însă, în cazul amânării aplicării pedepsei, fapta săvârşită constituie infracţiuneşi tragerea la răspundere penală este posibilă, motiv pentru care acţiunea penală se exercită şi se epuizează în condiţii normale, dar judecătorul manifestă încredere în posibilităţile de îndreptare ale inculpatului fără a fi necesară sancţiunea penală şi, ca atare, nu îl condamnă şi nu îi aplică o pedeapsă. […] Ca atare, consecinţele juridice ale amânării aplicării pedepsei, pronunţată de instanţa de judecată în condiţiile legii, sunt guvernate de Codul penal, lege care reglementează condiţiile în care persoanei faţă de care s-a dispus această soluţie nu i se mai aplică pedeapsa şi aceasta nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiuneasăvârşită.

Așadar, în cazul subsemnatului nu există o hotărâre penală definitivă de condamnare. Or, cazurile de încetare a mandatului de consilier local sau de viceprimar sunt expres și limitativ reglementate de art. 204 corob. cu art. 205 din O.U.G. nr. 57/2019, incluzând potrivit lit. g) ipoteza în care a survenit condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei. Aceste condiții cumulative nu sunt îndeplinite în cazul subsemnatului, deoarece nu am fost condamnat penal, iar amânarea aplicării pedepsei nu reprezintă o modalitate de individualizare a executării pedepsei, cât timp nici măcar nu se aplică o pedeapsă în acest caz.

Faptul că mandatul nu încetează în cazul în care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei s-a arătat și în jurisprudența instanțelor:

S-a dispus încetarea mandatului primarului Comunei Berevoieşti în baza art.160 alin.1 lit.d din OUG nr.57/2019 motivat de faptul că ar fi avut loc o condamnare.

Prin acest ordin prefectul a adăugat la lege încălcând şi o decizie a CCR respectiv 905/2020 care este obligatorie şi care prevede faptul că „ instituţia aplicării amânării pedepsei este incompatibilă cu pronunţarea unei soluţii de condamnare şi atunci când instanţa se orientează spre aplicarea amânării pedepsei nu dispune condamnarea”.[…] Concluzionând că petentul nu se regăseşte în situaţia prevăzută de art. 160 alin.1 lit.d din OUG nr. 57/2019, şi întrucât amânarea aplicării pedepsei reprezintă o instituţie juridică total distinctă de condamnare, persoaeia faţă de care i s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi , interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, tribunalul va admite prezenta contestaţie şi va dispune anularea Ordinului nr. 349/20 08 2021 emis de pârâte.[1]

 

Este adevărat ca aceste dispoziţii din Codul Administrativ, prevăd în mod imperativ că într-o astfel de situaţie calitatea de consilier local (…) încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: (. ..) g) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativa de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei.

Însă, Tribunalul constată că în cazul reclamantei nu s-a dispus condamnarea, ci amânarea aplicării pedepsei. Acesta din urmă constituie o măsură de individualizare a pedepsei, dar nu şi o măsură de individualizare judiciară a executării pedepsei întrucât, în acest caz, instanţa nu pronunţă o soluţie de condamnare, ci doar stabileşte pedeapsa şi amână aplicarea ei. În acest context, instanţa consideră că, amânarea aplicării pedepsei este o soluţie distinctă de soluţia de condamnare la o pedeapsă. […]

Condamnarea presupune întrunirea condiţiilor prevăzute de art. 396 alin. (2) din Codul de procedură penală, respectiv existenţa faptei, calificarea ca infracţiune şi comiterea acesteia de către inculpat. Din maniera de reglementare în acelaşi text legal a amânării aplicării pedepsei (la alin. (4)), ca modalitate de rezolvare a acţiunii penale distinctă de condamnare rezultă fără dubiu faptul că această soluţie nu se pot asimila cu o condamnare. Noţiunea de condamnare din cuprinsul art. 83 şi 88 din Codul penal are un sens precis şi nu se poate referi la amânarea aplicării pedepsei.

De altfel, aşa cum s-a conturat în doctrină şi jurisprudenţă, amânarea aplicării pedepsei este o modalitate nouă de individualizare ce nu funcţionează după modelul clasic, permiţând judecătorului exercitarea unei prerogative de oportunitate. Această prerogativă se exprimă prin evaluarea necesităţii aplicării în concret a unei pedepse.

Aşadar, instituţia amânării aplicării pedepsei este incompatibilă cu pronunţarea unei soluţii de condamnare şi , în consecinţă, în cazul în care reţine incidenţa dispoziţiilor art. 83NCP , instanţa nu pronunţă o soluţie de condamnare, ci stabileşte pedeapsa şi dispune amânarea aplicării acesteia

În concluzie, întrucât amânarea aplicării pedepsei nu constituie o soluţie de condamnare, tribunalul constată că nu este îndeplinită cerinţa prevăzută la art. 204 alin. (2) lit.g) din OUG nr.57/2019 (existenta unei condamnări ) pentru a se dispune încetarea de drept a mandatului său de consilier local in cadrul CL D____, aşa încât Ordinul nr265/29.05.2020, emis de pârât, este nelegal.[2]

Pentru toate aceste considerente, vă solicit respectuos să procedați în mod legal, și anume să constatați că în ce mă privește nu a survenit o condamnare penală și nu sunt întrunite condițiile vreunui caz de încetare a mandatului. În caz contrar, arăt că voi formula toate demersurile consacrate de lege pentru contestarea ordinului Prefectului și pentru repararea tuturor prejudiciilor cauzate.

Cu stimă,

Zăpârțan Ovidiu-Ioan

[1] Tribunalul Argeș,Sentinţa civilă nr. 520/14.09.2021.

[2] Tribunalul Ialomița – Secția civilă, Sentinţa civilă nr. 605/F/10.09.2020.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Alin Cordos
  • Website
  • Facebook

Related Posts

USR Bistrița are un nou președinte: Bogdan Condrate

June 15, 2025

BISTRIȚA-NĂSĂUD-Fântânița – vatră de legendă și mister: Gropile tătărești de la Horpoșa

June 15, 2025

Dominic Fritz este noul președinte al USR. Victorie categorică în alegerile interne

June 14, 2025

Un ”Manifest-Fantomă” a pus PSD pe jar. Liderii social-democrați au replicat repede: așa-zisul manifest este o invenție, un factor de presiune asupra PSD în cadrul negocierilor privind viitoarea formulă de guvernare.

June 14, 2025
Add A Comment

Leave A Reply Cancel Reply

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Casa cu Bere
Recent Posts
  • Conflictul crește. Loviturile Iranului provoacă victime în mijlocul Israelului. Israelul anunță un bilanț sumbru: 13 morți și sute de răniți / Iranienii fug din marile orașe după amenințările lui Netanyahu
  • USR Bistrița are un nou președinte: Bogdan Condrate
  • BISTRIȚA-NĂSĂUD-Fântânița – vatră de legendă și mister: Gropile tătărești de la Horpoșa
  • Accident de muncă la Visuia: Un bărbat și-a prins mâna într-o presă de baloți
  • Dominic Fritz este noul președinte al USR. Victorie categorică în alegerile interne
Recent Comments
  • Iuliu on România, în criză bugetară profundă. Ilie Bolojan trage un semnal de alarmă după negocierile eșuate de la Cotroceni: ‘Am ajuns la o limită’
  • Balan Marius -Horea- ecologist on Nicolae Moldovan: “Eu nu cred că am învățat din această lecție, pe care ne-a dat-o electoratul și asta mă doare foarte tare”
  • Balan Marius -Horea- ecologist on VIDEO-Proiectul european Linia Verde va fi funcțional în curând. Autobuzele electrice circulă din 1 iulie
  • Balan Marius -Horea- ecologist on Concluziile consultărilor maraton de la Cotroceni. Nicușor Dan a propus elaborarea unui plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice, care va fi asumat și pus în aplicare de noul guvern
  • Iuliu on Concluziile consultărilor maraton de la Cotroceni. Nicușor Dan a propus elaborarea unui plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice, care va fi asumat și pus în aplicare de noul guvern
Archives
  • June 2025
  • May 2025
  • April 2025
  • March 2025
  • February 2025
  • January 2025
  • December 2024
  • November 2024
  • October 2024
  • September 2024
  • August 2024
  • July 2024
  • June 2024
  • May 2024
  • April 2024
  • March 2024
  • February 2024
  • January 2024
  • December 2023
  • November 2023
  • October 2023
  • September 2023
  • August 2023
  • July 2023
  • June 2023
  • May 2023
  • April 2023
  • March 2023
  • February 2023
  • January 2023
  • December 2022
  • November 2022
  • October 2022
  • September 2022
  • August 2022
  • July 2022
  • June 2022
  • May 2022
  • April 2022
  • March 2022
  • February 2022
  • January 2022
  • December 2021
  • November 2021
  • October 2021
  • September 2021
  • August 2021
  • July 2021
  • June 2021
Categories
  • 112
  • ACTUALITATE
  • AFACERI LOCALE
  • ALEGERI 2024
  • ALEGERI LOCALE
  • ALEGERI PREZIDENTIALE
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • ARMATA, SERVICII SECRETE
  • BECLEAN
  • BISTRITA
  • CAIETE CULTURALE
  • CONSILIUL JUDETEAN
  • CRONICA EXTERNĂ
  • ECONOMIE-AFACERI-FINANTE
  • ECUMENICA
  • FOTBAL
  • GLORIA 2018
  • INSTITUTIA PREFECTULUI
  • INTERVIURI
  • INVATAMINT
  • ISTORIE
  • Istorie Politica
  • JUDETUL LA ZI
  • NASAUD
  • PARLAMENTARE
  • POLITICA
  • PSD parlamentari
  • REPORTAJE-OAMENI-LOCURI
  • SARBATORI
  • SINTEZE
  • SJU BISTRITA, SANATATE
  • SOCIAL
  • SONDAJE DE OPINIE
  • SPORTUL BISTRITEAN
  • SPORTURI
  • ȘTIRI NAȚIONALE
  • Telciu
  • TELCIU
  • TRADITII, FOLCLOR, CJC
  • ZIARUL VERDE
Meta
  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Editors Picks
Latest Posts

Subscribe to Updates

Get the latest sports news from SportsSite about soccer, football and tennis.

Contactați-ne

  • 0762 655 681
  • alincordos(at)yahoo.com
  • Bistrița, România

Link-uri rapide

  • Politică Locală
  • Administrație
  • Analize-comentarii

Link-uri utile

  • Poliția română
  • Prefectura Bistrița-Năsăud
  • Informații meteorolgice
Facebook

Ultima știre

Conflictul crește. Loviturile Iranului provoacă victime în mijlocul Israelului. Israelul anunță un bilanț sumbru: 13 morți și sute de răniți / Iranienii fug din marile orașe după amenințările lui Netanyahu

June 15, 2025

Copyright ©2014 - 2022 Toate drepturile rezervate | Site realizat de by DoKyd

  • Politici de confidențialitate
  • Termeni și condiții