O LUNA DE LA ÎNCEPUTUL INVAZIEI RUSE DIN UCRAINA- Ucraina continuă să reziste trupelor invadatoare, iar NATO se va reuni într-o sesiune de urgență în care liderii Alianței ar putea anunța trimiterea de noi trupe în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România

Ucraina continuă să reziste trupelor invadatoare, iar NATO se va reuni într-o sesiune de urgență în care liderii Alianței ar putea anunța trimiterea de noi trupe în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România. Oficiali ai SUA spun că membrii forțelor ruse au comis crime de război în Ucraina. La Mariupol, bombardamentele rusești continuă fără încetare, cei aproximativ 100.000 de localnici rezistând tot mai greu.

29Foto: Profimedia Images

Rezumatul zilei anterioare:

  • Potrivit New York Times, la Casa Albă o echipă de consilieri de securitate națională a SUA face discret simulări pentru a pregăti diferite variante de răspuns dacă Rusia ar folosi arme chimice, biologice sau chiar nucleare. „Tiger team” mai face, de asemenea, simulări cu privire la scenariile în care Moscova ar extinde războiul și spre alte teritorii învecinate, discutând de asemenea moduri în care aliații europeni să fie sprijiniți pentru a putea primi milioanele de refugiați care părăsesc Ucraina. „Tiger team” a fost formată în octombrie 2021, potrivit Washington Post.
  • Trupele ruse sunt din ce în ce mai demoralizate, potrivit agențiilor de informații occidentale și ar putea fi încercuite, potrivit BBC.
  • Irpin, unde au avut loc lupte aprige în ultimele săptămâni, este din nou în mâinile ucrainene, spune primarul Kievului.
  • Forțele ruse continuă să bombardeze și să blocheze orașul portuar Mariupol din sud, unde locuitorii au rămas fără apă și alimente și unde se estimează că 90% din clădirile orașului au fost avariate sau distruse. Bombele continuă să cadă în orașe din întreaga țară, inclusiv Kiev, Cernihiv și Harkov
  • După ce a vorbit miercuri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, premierul britanic Boris Johnson se va angaja joi că va acorda Ucrainei 6.000 de rachete antitanc. Anterior, Suedia a anunțat că va furniza Ucrainei 5.000 de rachete antitanc
  • Putin le-a spus miniștrilor că vânzările de gaz către națiuni „neprietenoase” vor trebui achitate în ruble, tulburând astfel și mai mult piața de energie

Cele mai noi informații privind războiul din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

06:50 Armata ucraineană a publicat cel mai recent raport operativ în urmă cu câteva minute . Oficialii ucraineni spun că forțele ruse continuă să atace regiunile Kiev, Cernihiv și Harkov. În Kherson, trupele ruse „terorizează populația locală” și folosesc unitățile Rosguardia (garda națională a Rusiei) pentru a preveni insurecția civilă împotriva autorităților de ocupație ruse.

05:50 Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, a explicat că în acest moment o vizită a președintelui american Joe Biden la Kiev este imposibilă din motive de securitate, potrivit presei ucrainene. „Suntem deschiși pentru orice vizită. Dar trebuie să admitem că suntem o țară în plin război, iar fiecare lider decide în legătură cu securitatea personală”, a spus Markarova într-un interviu dat Pravda.com.ua.

04:53 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi că instituţiile medicale ucrainene au fost atacate de 64 de ori de la debutul invaziei ruse în urmă cu o lună. Aceste atacuri, două până la trei în fiecare zi, au provocat 15 morţi şi 37 de răniţi, potrivit unui comunicat al OMS, în care aceste atacuri sunt condamnate “în cei mai fermi termeni posibil”

04:30: Grupul de hackeri Anonymous ar fi pătruns în fișierele Băncii Centrale a Rusiei, promițând publicarea a zeci de mii de fișiere secrete în următoarele 48 de ore, au scrie pe Twitter membrii grupării.

04:00 Rusia a bombardat un pod cheie peste râul Desna, distrugând o rută vitală între orașul din nordul Cernihiv și capitala Kiev. Podul era folosit pentru transporturile umanitare în oraș și pentru a evacua civilii. „Orașul a rămas fără curent, apă, căldură și gaz, iar infrastructura a fost distrusă”, a spus un oficial local.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts