Artista Cornelia Ardelean Archiudean se înscrie în galeria marilor interpreţi de muzică populară din România, un nume emblematic pentru folclorul din zona de Câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud.
Interpretă de vârf a muzicii populare, colegă de glorie cu Valeria Peter-Predescu, Cornelia Ardelean-Archiudean a redefinit statutul unei vedete populare. Vocea îi completează sufletul mare şi forţa de a merge mai departe. Tocmai de aceea, „fata frumoasă din Ocniţa”, cum o numeau gazetarii, nu lasă garda jos, în faţa suferinţei prin care trece, pentru că ştie un singur lucru, că dacă faci bine, binele se întoarce într-un fe Cornelia Ardelean-Archiudean s-a născut şi a copilărit în zona de câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud, în satul Ocniţa, comuna Teaca. Poate că şi satul, puţin mai izolat a dus la păstrarea pe acele meleaguri a cântecului popular autentic pe care Cornelia Ardelean Archiudean l-a cântat încă din copilărie. Debutul oficial a avut loc în anul 1971, la renumitul concurs din aceea perioadă ,,Floarea din grădină”. Are în repertoriu şi cântece bisecerişti, aşa numitele pricesne, şi colinde. În prezent se ocupă de îndrumarea unor tinere talente, la Cercul Militar din Bistriţa, unde cei mai mici membri ai ansamblui folcloric ,,Doiniţa” deprind tainele cântecului popular.
Un glas ca o mângâiere
Cântecul popular românesc din zona de Câmpie Transilvană şi-a gasit prin Cornelia Ardelean Archiudean o exponentă cu totul aparte, deosebită, care cu mult har, cu dăruire şi cu mult respect pentru cântecul neamului său, a reuşit să scoată la lumină adevărate valori ale spiritului românesc din aceasta binecuvântată zonă. Desigur la acest demers al său a ajutat-o în mod deosebit glasul cu un timbru plăcut, frumos şi duios, lin ca şi locurile zonei unde s-a născut: Câmpia Transilvană..
Un glas ca o mângâiere. Şi sunt convins că nu greşesc când afirm acest lucru, ştiind bine câte suflete au fost mângâiate de glasul şi cântecele Corneliei Ardelean Archiudean, atunci când prezentă la spectacole sau emisiuni de Radio şi Televiziune, la nunţi şi petreceri, îndrăgita noastră artistă dădea drumul glasului şi cântecului său spre cei ce însetaţi de frumuseţile spiritului românesc, erau adăpaţi cu apa vie a sufletului ţăranului român. Ştiu acest lucru încă din perioada copilăriei mele când copil sau adolescent fiind în satul copilăriei mele, la Căianu Mic, pe Valea Ţibleşului din jud. Bistriţa Năsăud, mergeam la toate spectacolele în care era prezentă Cornelia Ardelean Archiudean, fiind fascinat de glasul şi cântecele sale. Astăzi, după ani buni de când ne cunoaştem, pot spune că pe cât de mult apreciam atunci ARTISTUL, astăzi apreciez şi OMUL Cornelia Ardelean Archiudean, pe care l-am desoperit cu timpul , şi care m-a cucerit definitiv ca prieten, admirator, iubitor de folclor şi un lucru inedit- ca “naş” de cununie la cei 25 de ani ce i-a aniversat alături de soţul său Florentin.
Sunt mândru cu o aşa familie de fini. O familie ce si-a dedicat mare parte din viaţă slujirii spiritualităţii neamului nostru, din satul românesc transilvan. Pot spune după ani mulţi în care i-am fost aproape, că înrăgita noastră interpretă Cornelia Ardelean Archiudean şi-a câştigat un loc binemeritat în galeria ilustrelor personalităţi ce le-a dat acest sfânt pământ al Bistriţei şi Năsăudului. Şi totul a venit firesc, fără “forţarea” destinului, fără a se zbate pentru acest lucru, ci mergând demn şi cu respect pentru valorile neamului său, pe drumul cântecului. Un drum pe care i-l doresc să fie în continuare cât mai lung, mai frumos şi fără obstacole, pentru a-şi putea bucura şi ea sufletul său, dorindu-i să aibă atâta bucurie, câtă a dăruit oamenilor prin glasul şi cântecele sale minunate.
Alexandru Pugna
Manager Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud
În Galeria de Aur a Marilor Artişti Români
Artista Cornelia Ardelean Archiudean se înscrie în galeria marilor interpreţi de muzică populară din România, un nume emblematic pentru folclorul din zona de Câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud. Extrăgându-şi seva cântecelor sale din bogăţia culturală a acestei zone, interpreta Cornelia Ardelean Archiudean s-a făcut remarcată prin frumuseţea sa naturală, prin autenticitatea şi valoarea repertoriului muzical promovat, prin inconfundabilele costume populare, dar şi prin calităţile sale vocale deosebite.
Cariera sa artistică impresionantă cuprinzând nenumărate concerte, spectacole, apariţii la radio şi televiziune, înregistrări audio, filmări document, demonstrează tăria şi perseverenţa cu care s-a luptat întreaga viaţă să-şi impună în atenţia publicului talentul şi iubirea pentru folclorul românesc, pentru muzica populară adevărată, dovedindu-se un model viu demn de a fi urmat pentru generaţia tânără. Personalitatea Corneliei Ardelean Archiudean şi-a pus amprenta asupra destinelor şi evoluţiei muzicale a copiilor talentaţi din Grupul folcloric “Doiniţa”, dar şi asupra tinerilor solişti de muzică populară dornici de afirmare. Nu i-a uitat însă nici pe rapsozii populari din zona sa, dar şi din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe care a încercat să-i promoveze în cadrul apariţiilor sale la radio şi televiziune sau să-i răsplătească pentru talentul lor susţinându-i să-şi înregistreze cântecele în veritabile materiale-document care cu siguranţă se vor păstra peste vremuri şi vor arăta lumii zestrea culturală inestimabilă a acestor locuri.
Cântecele sale, veritabile nestemate folclorice, piese muzicale unice prin autenticitatea şi valoarea textelor, sporesc în frumuseţe datorită melodiilor specifice zonei de Câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud, armonizate aşa cum domnia a le-a auzit cântate de taraful tradiţional din satul natal, Ocniţa, sau interpretate de buna sa mamă sau de rapsozii de aici. Bună cunoscătoare a obiceiurilor locale, despre care poate oferi detalii ample de desfăşurare şi conţinut, interpreta Cornelia Ardelean Archiudean a surprins în cântecele sale secvenţe din viaţa satului, din zilele de sărbătoare, de la joc, portul popular, dar şi momente din obiceiul de nuntă sau cele agrare.
Domnia sa de fiecare dată în spectacolele susţinute s-a remarcat prin valoroasele costume populare purtate cu onoare, toate reprezentând zona de Câmpie a judeţului nostru. Glasul său anume creat să interpreteze cu melodicitate, profunzime, căldură şi blândeţe cântecele acestei frumoase zone etnofolclorice stârneşte emoţie şi vibraţie în sufletele tuturor ascultătorilor.
În Galeria de Aur a Marilor Artişti Români se situează alături de alte nume sonore şi interpreta Cornelia Ardelean Archiudean, un suflet ales să bucure iubitorii de folclor şi să-i încânte pe toţi cei care se simt mândri de poporul român şi de valorile sale.
O felicit pentru tot ceea ce a realizat pe parcursul întregii sale cariere artistice, pentru momentele de mare bucurie pe care ni le-a oferit prin cântecele sale, pentru lacrimile de emoţie sinceră pe care ni le-a stârnit căldura vocii sale inconfundabile, dar mai ales pentru că este ceea ce putem numi un român adevărat, un artist complet şi iubit pentru valoarea sa umană şi spirituală!
Emilia Bumb-Ometiţă
Etnolog – Şef Serviciu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud