Tensiuni între ”detectoriști”- arheologii amatori și arheologii oficiali. Un arheolog bistrițean acuză fară temei „detectoristii” de braconaj arheologic

 

Mai multe asociații de ”detectoriști-arheologi amatori” au semnat o scrisoare deschisă în care scriu că detrectoriștii se arată surprinși de faptul că profesorul și arheologul Radu Zăgreanu din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud îi acuză de braconaj arheologic. E vorba de o postare care face referire la apariției unor gropi în zona castrului roman de la Ilisua, în acest caz fiind acuzați de braconaj arheologic toți deținătorii de detectoare de metale, indiferent daca sunt autorizați sau nu de către IPJ, lansând astfel o anatema și în ceea ce îi privește pe pasionații de detecție de metale care respectă legea și care au o conduită corectă raportată la descoperirile făcute.

 

”Însă generalizarea la care recurge dl Radu Zegreanu, fară a fi finaliza vreo ancheta și a se stabili autorii acestei infracțiuni (s-ar putea să avem surprize), dovedește cel puțin o rea credință și o intenție evidentă de a recurge la metode sub demnitatea morală și profesională pe care domnia să probabil o pretinde.

De asemenea aruncă o umbră în ceea ce privește colaborările trecute, prezente și viitoare pe care dl Radu Zegrean cât și arheologii din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud le aveau cu pasionații de detecție de metale de buna credință.

Facem precizarea că în urma postării din mediul virtual s-a constatat, la fața locului, că nu există nici un marcaj amplasat pe căile de acces din care să reiasă existența sitului arheologic, limitele acestuia precum și a zonei de protecție. Suprafața întregului sit este arată în proporție de aproape 100% ( mai puțin pantele de S ale castrului și termelor ), iar drumul de acces din sat spre castru roman este asfaltat, inclusiv drumul ce trece peste zidul de S a fortificației. Pe o buna parte din sit există construcții mai vechi sau mai noi, unele cu caracter definitiv (foto).

În aceste condiții ne întrebăm daca dl. Radu Zegreanu a formulat plângeri penale împotriva proprietarului drumului public, a proprietarilor construcțiilor sau dacă a sesizat poliția că se practică agricultură intensivă cu arături de 50-60 cm adâncime care distrug contextul arheologic? Fară aceste răspunsuri este evidentă dubla măsură pe care dl. arheolog o folosește cu privire la protecția științifică a acestui sit arheologic.

Ne întrebam de asemenea, daca domul arheolog Radu Zagreanu sau Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud au făcut demersurile necesare pe lângă autoritățile locale pentru semnalizarea sitului arheologic din zona respectivă?

Nu cunoaștem dacă aceste demersuri au fost realizate, dar aflăm de la dl. Radu Zagreanu că „detectoristii” sunt vinovați de dezastrul din castrul roman Ilisua-Arcodabara din județul Bistrița-Năsăud.

Solicitam public precizări în acest sens din partea d-lui Radu Zegrean și a Complexului Muzeal Bistrița- Năsăud. În lipsa acestora, speculațiile apărute deja, cu privire la interesele din zonă, încep să prindă contur, iar tăcerea (pe care o intuim) din jurul acestui subiect îi face părtași la aceste interese pe cei în drept să ofere lămuririle necesare.

Semnatari:

Asociatia Prospectorii Istoriei – e-mail: pratmin@yahoo.com

Asociatia Transylvanian Diggers

Asociatia ProDetectie

Asociatia Dacia Crisius

Asociatia Vrancea Eroică

Asociatia Detectii Gorj

Asociatia Iasi Detectează

Asociatia Valahia Detect

Asociatia Arca Lex

Asociatia Romanian Military Archeology

Club Metal Detect Roman

Asociatia Erdelyi Kutatocsoport – Exploratorii Transilvaniei – Transilvanian Research Group.

 

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts